Prekročenie 60˚C bolo pre mňa zárukou, že mäso bude dostatočne tepelne spracované, ale zostane krásne šťavnaté a mäkučké.

Teplomerom na kráľovské jedlo

Po dlhej dobe (a zime) prišiel čas, keď sme sa celý víkend mali chuť odstravovať šalátmi. Navrhol to manžel a ja som bola len rada. Dokonca špecifikoval, že by chcel „také nejaké šaláty s ovocím“. Výborne! V nedeľu som sa rozhodla pre sýtejší šalát s kuracím mäsom á-la „korunovačné kura“.

Nemám rada kuracie prsia a moja nechuť k nim sa vždy odrazí aj na ich spracovaní. Vždy ich vysuším na prach, zničím a získam tak ďalší a ďalší dôvod ich neznášať. Tentoraz som si však povedala, že si dám záležať a urobím ich naozaj dobre. V prvom rade som ich naporciovala tak, aby mali filety všade zhruba rovnakú hrúbku, potom som ich namarinovala v jogurte a nakoniec opiekla na panvici, pričom som teplotu v najhrubšom mieste kontrolovala teplomerom. Prekročenie 60˚C bolo pre mňa zárukou, že mäso bude dostatočne tepelne spracované, ale zostane krásne šťavnaté a mäkučké.

Úspech sa dostavil v podobe uznanlivých poznámok aj od takých milovníkov kuracích pŕs, akými sú môj muž a svokra, čo už je naozaj čo povedať. A ja som sa zase niečo nové naučila. Odteraz budem teplomer pri príprave suchých druhov mias používať stále, sľubujem…

Korunovačné kura

  • 2 kuracie prsia bez kože
  • 2 – 3 biele jogurty
  • 1 lyžica kari korenia
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica mangového čatní
  • soľ, čierne korenie
  • zmes listových šalátov (poľný, rukola, little gem…)
  • biele hrozno bez kôstok
  • mandľové lupienky alebo sekané mandle

Kuracie prsia rozkrojíme tak, aby mali filety všade zhruba rovnakú hrúbku. Z bieleho jogurtu si odložíme cca 2 – 4 lyžice na dresing a zvyšok zmiešame s kari korením, v ktorom kuracie filety marinujeme pár hodín, alebo cez noc v chladničke. Na dresing si zmiešame jogurt s majonézou v pomere 1:1 alebo podľa chuti a dochutíme mangovým čatním, soľou a čiernym korením. Necháme odstáť v chladničke. Namarinované kuracie prsia opečieme na troche oleja na panvici z oboch strán, dáme bokom a necháme pár minút odpočinúť. Na šalát si umyjeme a osušíme zmes listov, rozkrojíme pár bobúľ hrozna a nasucho opečieme v panvici mandle. Na listy naaranžujeme pokrájané filety opečeného mäsa, hrozno a posypeme mandľami. Podávame s jogurtovo-majonézovým dresingom.

Pridaj komentár