Vajíčka, špenát, špargľa. Čo môže byť viac jarné...?

Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri

Štvordielna TV séria sestier Chiappových Simply Italian ma opäť nadchla pre cestoviny. Mám od nich na zozname hneď niekoľko krásnych receptov a minulá Veľká noc bola tou správnou príležitosťou pripraviť jeden z nich. Maximálne jarný a sezónny. Vajíčka, špenát, špargľa. Čo môže byť viac jarné a veľkonočné?

Týmto receptom na plnené ravioli som si chcela precvičiť niektoré kuchárske zručnosti, lebo v poslednej dobe v kuchyni málo ručne tvorím. A toto je tak trochu skúška nervov a trpezlivosti. Filigránska robota a zároveň náročný multitasking a timing v jednom. Treba pracovať rýchlo, no jemne a opatrne. Kmitala som o dušu. (OK, aj nadávala.) Ale tá odmena nakoniec! Nenapodobiteľná chuť domácich cestovín, lahodná kombinácia údeného lososa, špenátu a ricotty a do toho roztekajúci sa teplý žĺtok na opečenej špargli. Spolu s preškvareným maslom a parmezánom hotové lukulské hody, hmmm…

Už sa teším na ďalšie cestovinové tvorenie. Mám v pláne na leto a jeseň od sestier Chiappových ešte štyri zaujímavé kreácie, tak som sama zvedavá, či sa k nim dostanem. Ale určite sa vám tu s nimi pochválim. Teda ak sa mi bude dariť a bude to zverejniteľné. Zatiaľ ale nepredbiehajme, ešte som nezabudla.

Ravioli plnené údeným lososom a tekutým vajíčkom so špargľou

Cesto na 4 ravioli:

  • 200 g hladkej múky (alebo semoliny)
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Plnka:

  • 150 g špenátu
  • 150 g ricotty
  • 50 g údeného lososa
  • 50 g parmezánu
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kôra z ½ citróna
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 4 žĺtky
  • zväzok zelenej špargle
  • olivový olej
  • citrónová šťava z ½ citróna
  • štipka soli
  • 50 g masla
  • parmezán
  • petržlenová vňať

Na cesto si zmiešame múku s vajcami a soľou a vymiesime hladkú, nelepivú a kompaktnú hmotu. Vytvarujeme do gule, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme aspoň hodinu odpočinúť. (Môže stáť aj v chladničke cez noc.)
Na plnku si sparíme špenát, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Čo najviac z neho vytlačíme vodu a posekáme ho najemno. Lososa si nakrájame nadrobno a zmiešame so špenátom, ricottou, vajcom, postrúhanou citrónovou kôrou, strúhaným parmezánom, muškátovým orieškom, soľou a vajcom. Odložíme do chladu.
Očistenú špargľu potrieme olivovým olejom a pár minút ju opekáme na (grilovacej) panvici, kým nezmäkne. Špargľu preložíme na servírovací tanier, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a udržiavame v teple.
Odpočinuté cesto opäť dobre premiesime, aby zmäklo a zvláčnelo. Rozvaľkáme ho na dva rovnaké tenké pláty. Na jeden (spodný) plát v rovnomerných rozostupoch navrstvíme 4 kôpky z lososovej plnky a vyhĺbime v nich jamky. (Alebo môžeme plnku nastriekať zdobiacim vreckom do prstencov.) Do každého hniezda opatrne vyklepneme vaječný žĺtok tak, aby sa neporušil a nepraskol. Žĺtky posolíme, okolie hniezd potrieme vodou a plát prekryjeme vrchným plátom. Čo najopatrnejšie vytvarujeme ravioli, cesto okolo plnky popritláčame a rozkrájame na jednotlivé porcie.
Kým nám zovrie voda na cestoviny, si v malom hrnci rozohrejeme maslo, postrúhame trochu parmezánu a natrháme lístky peržlenovej vňate na dokončenie.
Do vriacej posolenej vody opatrne vkladáme ravioli (najbezpečnejšie sa ravioli prenášajú a do vody vkladajú na kuse papiera na pečenie) a varíme 3 – 4 minúty, podľa veľkosti, kým nevyplávajú na povrch. Pozor, aby sme ich neprevarili a žĺtky nestuhli.
Kým sa ravioli varia, si naaranžujeme na taniere opečenú špargľu a preškvaríme maslo. V momente, ako sa ravioli uvaria, ich vyberieme na taniere, posypeme lístkami petržlenovej vňate, prejeleme horúcim maslom a posypeme troškou parmezánu. Podávame ihneď, aby zostali žĺtky v raviolách teplé.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov

6 komentáre/ov "Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri"

Pridaj komentár
  1. mauka

    14. mája 2014 o 14:20

    tak toto muselo byt naprosto dokonale ! 🙂

    Odpovedať
  2. mirka

    15. mája 2014 o 08:44

    Neuveritelne…

    Odpovedať
  3. Monika Štefunková

    5. júna 2014 o 19:57

    Tá fotka … s tou starou váhou je dokonalá 🙂 teda aj to jedlo … :))) ale ta váha …

    Odpovedať
    • zuzka

      5. júna 2014 o 20:37

      Ďakujem! Aj mne sa páči, preto som ju sem dala. Rada na nej vážim. Úplne iný pocit, ako s modernou digitálnou. Nikdy nemám istotu, či dobre váži 😀

      Odpovedať

Pridaj komentár