K dokonalosti nám chýbali už len ciabatty namiesto žemlí a fľaše chladeného Azzurra.

Talianska trikolóra v žemli

S veľkým nadšením sme sa pustili do grilovacej sezóny. Respektíve, môj muž. Grilovanie je jeho iniciatíva. Minule rozhodol, že budú burgery. Vraj mám niečo vymyslieť. Zhodou okolností som deň predtým robila vynikajúci gorgonzolový dresing na šalát a napadlo mi, že by sa hodil aj do burgerov namiesto majonézy. Odtiaľ už nebolo ďaleko k myšlienke na burgery v talianskom duchu. S rozmarínom, cesnakom, petržlenovou vňaťou a parmezánom. K dokonalosti nám chýbali už len ciabatty namiesto žemlí a fľaše chladeného Azzurra.

Vydarená kombinácia, musím uznať. Aj grilmajster bol spokojný, hoci podotkol, že nabudúce mám burgery urobiť tenšie a väčšie. A zohnať väčšie žemle. Veď uvidíme. Je toľko možností, ako obmieňať chuť mäsa a kombinovať prílohy. A hlavne vymýšľať, čo budeme grilovať. Muž poctivo sledoval reláciu „Šéf na grilu“, zaobstaral si aj grilovaciu bibliu Stevena Raichlena, tak to nechám naňho. Už zahlásil, že pri najbližšej príležitosti budeme grilovať ryby. Ak nejaké čerstvé ryby vôbec zoženieme.

Burgery s gorgonzolovým dresingom

  • 500 – 700 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • menší zväzok petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • postrúhaná kôra z 1 citróna
  • soľ, čierne korenie
  • rastlinný olej
  • 200 g gorgonzoly
  • majonéza z 2 žĺtkov a slnečnicového oleja
  • 1 lyžička estragónového octu
  • 100 – 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ, čierne korenie
  • žemle
  • paradajky
  • cibuľa
  • listy rímskeho šalátu

Na dresing si v kuchynskom robote vymiešame majonézu z 2 žĺtkov a slnečnicového oleja. Pridáme zhruba rovnaké množstvo smotany na šľahanie, gorgonzolu pokrájanú na menšie kúsky, ocot a rozmixujeme na hladký dresing, ktorý dochutíme mletým čiernym korením a podľa potreby aj soľou. Dresing uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 3 dní.
Na burgery zmiešame mleté mäso s nadrobno posekanou cibuľou, cesnakom, rozmarínom, petržlenovou vňaťou, strúhaným parmezánom, citrónovou kôrou, posolíme, okoreníme a spojíme vajcom. Dobre premiešanú zmes vytvarujeme do placiek a na tácke, prikryté odložíme do chladničky odležať. Pol hodinu pred grilovaním burgery vyberieme z chladničky, potom potrieme olejom a grilujeme pár minút z oboch strán, kým sa neprepečú, ale nevysušia. Burgery necháme ešte mimo gril odpočinúť pod alobalom.
Medzitým si na grile opečieme rezné strany rozkrojenených žemlí, nakrájame cibuľu a paradajky na kolieska. Burgery vkladáme do žemlí s gorgonzolovým dresingom, plátkami paradajky a cibule a listami rímskeho šalátu.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy

1 komentáre/ov "Talianska trikolóra v žemli"

Pridaj komentár
  1. cucinareconamore

    13. júla 2012 o 20:14

    Hmmmmmmm tak to vypadá víc než dobře 🙂

    Odpovedať

Pridaj komentár