...dúfam, že budúci rok už bude počasie na moje narodeniny štandardne tropické a slnečné, inak to akosi nie je ono.

Takýto spôsob leta…

Keď v predpovedi počasia hlásili škaredé počasie na prvý prázdninový víkend, nebrala som to vážne. Na moje narodeniny je vždy pekne a teplo a cez to nejde vlak. Tvrdohlavo som pre gratulantov urobila zmrzlinu z drobného záhradného ovocia, zachladila šampanské… no v tej zime by lepšie padlo varené víno. Nedalo sa nič robiť, žiadna torta, piekol sa teplý koláč. Pôvodne bol v recepte s granátovým jablkom, ale perfektne sa vydaril aj s ríbezľami, ktoré sme práve spracovávali.

Zjedla sa nakoniec aj zmrzlina, aj vypilo šampanské, len dúfam, že budúci rok už bude počasie na moje narodeniny štandardne tropické a slnečné, inak to akosi nie je ono.

Vanilkový koláč s ríbezľami

  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 citrón
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 240 g polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 50 g škrobovej múčky
  • štipka soli
  • cca 100 g ríbezlí
  • 85 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Maslo vymiešame s cukrom do penista a postupne pridávame vajcia, kôru z celého citróna, šťavu z polovice citróna a vanilkový extrakt. Nakoniec zamiešame sypké prísady – preosiatu múku, prášok do pečiva, škrob a soľ. Dobre premiešame a vylejeme do vymastenej a vymúčenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 160˚C asi 50 minút. Na ríbezľovú polevu zvaríme cukor s rovnakým množstvom vody na sirup, pridáme umyté a odstopkované ríbezle, šťavu z polovice citróna a povaríme, kým ríbezle nepustia šťavu. Odstavíme, pridáme vanilkový extrakt a necháme chvíľu vychladnúť. Mierne vychladnutý koláč popicháme špajdľou alebo ihlicou a polejeme ríbezľovou polevou, aby lepšie nasiakol. Podávame teplý alebo vychladnutý.

1 komentáre/ov "Takýto spôsob leta…"

Pridaj komentár
  1. Pingback: Bobule | Natanieri.sk

Pridaj komentár