„Kórejské trhovníčky „ajumma“ v neodmysliteľných červených zásterách, budú na vás neustále pokrikovať a lákať vás k svojim stánkom.“

Svet pokrikov ajumma

Stravovať v Soule som sa rozhodol výlučne na trhoch a v malých zastrčených podnikoch, kam chodia jesť miestni. Chcel som zažiť autentický Soul a sledovať spôsob života v tomto 20-miliónovom ľudskom mravenisku – čo jedia, pijú, čo nakupujú a ako sa bavia. A práve priestor kaviarní a pouličných stánkov mi poskytoval skvelé príležitosti na rozhovory a získavanie cenných informácií a tipov, kam ísť a čo ochutnať.

Moja cesta po soulských trhoviskách začala hneď v prvej kaviarni Fritz Coffee Company. Pri dlhom stole vedľa mňa sedela Kórejka, ktorá si robila množstvo úhľadných zápiskov do svojho veľkého zošita. Ja som si prezeral svoje poznámky a rozmýšľal, kam najbližšie povedú moje kroky. Obaja sme nad kávou, koláčmi a poznámkami sledovali pulzujúci život kaviarne a tak som sa jej prihovoril, či mi nevie odporučiť nejaké ďalšie dobré kaviarne v Soule. Mal som šťastie, lebo sa naozaj vyznala a dostal som od nej pár skvelých tipov nielen na kávu, ale aj na streetfood a trhy. Z tohto rozhovoru som neskôr ešte veľakrát čerpal a ako sa ukázalo, podobných užitočných rád som v Soule dostal viac. Kórejci sa radi zoznamujú a podelia o dobré veci.

Hneď pár metrov od kaviarne sa nachádza malý trh Gongdeok. Ohraničujú ho tri širšie ulice a vytvárajú nepravidelný trojuholník, popretkávaný sieťou úzkych uličiek. V nich môžete objavovať širokú ponuku ovocia, zeleniny, rýb, ale aj maličké podniky, kde sa dá najesť. Na rozbeh, kým vyrazíte na skutočne veľké trhy, to istotne nie je zlé. Dajte si niečo malé pod zub, napríklad niektoré z množstva druhov vyprážaných plnených taštičiek, lebo nie je nič horšie ako prísť vyhladovaný na veľký a rušný trh, neviete skrátka, čo skôr.

Ako, napríklad, na jeden z najstarších trhov v Soule – Namdaemun. Na tomto všeobecne obľúbenom trhu si kúpite od ponožiek, oblečenia, látok, kabeliek, fotoaparátov, ovocia, zeleniny a suvenírov čokoľvek, na čo si len spomeniete. Najznámejším jedlom, ktoré tu môžete ochutnať v tzv. rybej uličke, je makrela v štipľavej paprikovej omáčke a ručne krájané rezance. V úzkej rybej uličke, chabo osvetlenej pútačmi, prechádzate množstvom malých jedální, vo väčšine ktorých sa varí priamo pred vami na ulici a vy tak môžete nazerať do bublajúcich hrncov a syčiacich panvíc a vnímať tie exotické farby, tvary a vône všetkými zmyslami.

Ak je nejaký trh, ktorý dokáže prekonať živelnosť trhu Namdaemun, je to jednoznačne najslávnejší, viac ako 100-ročný trh Kwangjang, turistom známy najmä látkami a oblečením, ale aj veľmi dobrým jedlom. Kórejské trhovníčky „ajumma“ v neodmysliteľných červených zásterách, budú na vás neustále pokrikovať a lákať vás k svojim stánkom. Neváhajte a nájdite si miesto na úzkej drevenej lavičke pri niektorom zo stánkov a ochutnajte aspoň „bindaetteok“ (placky z mungo fazule) s nakladanou cibuľkou v sójovej omáčke a octe, alebo ak ste odvážnejší, tak surové hovädzie (carpaccio) na kórejský spôsob. Prípadne kórejskú verziu japonských ryžových maki roliek – gimbap. K tomu si objednajte pohárik soju, prípadne fľašu makgeolli a po chvíľke sa prichytíte, že si vymieňate skúsenosti a tipy s ľuďmi naokolo.

Aj v Soule nájdete obrovský rybí trh. Volá sa Noryangjin a môžete tu hodiny obdivovať úhľadne poukladané krevety, ustrice, živé kraby a chobotnice všetkých veľkostí a farieb a neuveriteľne široký výber rýb. So zaujatím som si prezeral rôzne hmýriace sa živočíchy v akváriách a plastových nádobách a odolával pokrikom trhovníčok. Oproti stánkom sú malé vývarovne, kde vám zo zakúpených surovín na počkanie vyčarujú jedlo. Ja som ochutnal len surovú morskú ježovku mierne slanej chuti a konzistencie podobnej pudingu. Nebol to bohvieaký chuťový zážitok, ale už len posedenie na typických ázijských nízkych plastových stoličkách uprostred rozsiahlej haly s veľkými industriálnymi lampami a jemným rybím odérom bolo nezabudnuteľné.

Keď sa odveziete metrom na stanicu Gyeongbokkung a vyjdete exitom 2, po pár metroch naľavo natrafíte na uličku vyzdobenú lampiónmi, ktoré najmä večer tomuto miestu dodávajú neopakovateľné čaro. Pomerne úzka kľukatá ulička, ktorá je z obidvoch strán obklopená rôznymi podnikmi, nie je nič iné ako trh Geumcheongyo. Neveľký miestny trh so slušnou ponukou pouličného jedla. Posledný večer sme tu so ženou vyskúšali tradičné barbecue z kórejského grilu s neodmysliteľnými kórejskými servírovacími proprietami – nožnicami a kliešťami, aby ste si mohli veľké kusy jedla postrihať a pohodlne jesť (kovovými) paličkami.

Ak by ste však neodbočili doľava na trhovisko Geumcheongyo a pokračovali po ulici asi 5 minút ďalej, narazili by ste na ďalší miestny trh – Tongin. Odporúčam sem prísť cez pracovný týždeň poobede a vyskúšať miestnu špecialitu „tteokbokki“, čo je typ šúľancov z ryžového cesta, tuhej a žuvačkovitej konzistencie, u Kórejcov veľmi obľúbenej. Môžete si ich dať so štipľavou alebo neštipľavou omáčkou a priamo pred vami vám ich na oceľových panviciach aj pripravia. Zvolil som pikantnú verziu a bol som dosť rád, že som k jedlu dostal aj veľkú fľašu ochutenej ľadovej vody, lebo bolo čo hasiť.

Ak by ste chceli navštíviť skutočne lokálny trh, kde nepochodíte s angličtinou a nenatrafíte na turistov, ani na rôzne trblietajúce sa lákadlá, istotne zamierte na trh Mangwon. Na rozdiel od iných trhov sa tu nemusíte pretláčať davom ľudí a uhýbať motorkárom. Vládne tu pokojná, takmer ospalá atmosféra. Pohodlne si tak môžete pozrieť širokú škálu kórejských ingrediencií od sójových klíčkov, tofu, kimči, čerstvo pražený sezam, zeleninu, bylinky, ovocie, až po rôzne sladkosti a chuťovky.

A málokde v Soule zažijete taký kontrast, ako na tradičnom trhu Yeongdong neďaleko stanice metra Nonhyeon. Na jednej strane slávna biznis štvrť Gangnam s obrovskými administratívnymi budovami a hneď vo vedľajšej uličke nízke jednoposchodové domy, pred ktorými sú stánky s vystavenými bravčovými hlavami a kolenami, ale aj so zeleninou, ovocím a perfektným pouličným jedlom. Išiel som sem ochutnať krevety v sójovej omáčke, ktoré sú špecialitou tohto trhu. Vybral som si jeden z dvoch odporúčaných podnikov a nechal si predviesť kompletný postup, ako jedlo jesť. Na jednom tanieri dostanete krevety, naložené v studenej sójovej omáčke, ktorá ale nie je príliš slaná. V druhej miske je surový žĺtok, uvarená ryža, na drobno pokrájané riasy a bylinky. Pridáte 3 – 4 lyžice sójovej omáčky z kreviet a všetko spolu premiešate. Krevety potom už len čistíte a zajedáte ochutenou ryžou. Musím povedať, že to bolo jedno z najosviežujúcejších jedál, aké som v horúcom Soule jedol.

Na záver ešte jeden atypický trh, ktorý je otvorený od marca do októbra každý piatok a sobotu od 18:00 do 23:00 pri moste Mapodaegyo. Popri chodníku, ktorý vás dovedie na trh, sa tiahne úzky vodný kanál, v ktorom sa hrajú deti. Je to nočný trh Bamdokkaebi, akási nočná kórejská verzia pražskej Náplavky. Ak máte totiž už kórejského jedla po krk, môžete tu ochutnať pestrú medzinárodnú kuchyňu z množstva foodtruckov, zaparkovaných naokolo. Popri ochutnávaní si pozriete vystúpenia rôznych hudobníkov a umelcov, tvorbu šperkárov, rezbárov a ďalších remeselníkov. V čase mojej návštevy hral na plávajúcom pódiu na rieke Han symfonický orchester skladby z Hviezdnych vojen, pršalo, nad riekou poletovala štvorica fosforeskujúcich jazdcov na flyboardoch a do toho všadeprítomné pestrofarebné neóny a nočná silueta mesta na druhej strane rieky, ktoré sa v kvapkách monzúnového dažďa rozpíjali do bizarných svetelných kompozícií. Cítil som sa ako postava vo filme Blade runner. Takéto pouličné výjavy, ako aj zážitky z miestnych trhov a tržníc s autentickými pokrikmi trhovníčok vám najviac utkvejú v pamäti a mesto si podľa nich už navždy zapamätáte.

Fotogaléria:

Ďalšie texty z Kórey:
Nečakané dobrodružstvo v Kórei
Symfónia sŕkania
Coffeination
S(e)oul Express

Ďalšie tipy na návštevu trhov na Slovensku a v zahraničí:
Viac takých miest ako je Trnava – Trnavský rínek (Trnava)
Manhattanské trhy a tržnice – Chelsea Market, Union Square Greenmarket, Essex Street Market, Grand Central Market (New York)
Once Upon A Time in Japan (Tsukiji – rybí trh) – Tsukiji (Tokio)
Street food – Berlin style – Markthalle Neun, Street Food auf Achse, Pojangmacha – Korean Street Food (Berlín)
Ako začať deň – Mercat de la Boquería, Mercat de Santa Caterina, Mercat del Born, Mercat de la Concepció, Mercat Abaceria (Barcelona)
Pouličné jedlo nielen na kolesách – Stará tržnica, Dobrý trh, Trh na Poľnej ulici (Bratislava) / Marx Halle – Street kitchen food Market (Viedeň)
Jedlo ulice – Whitecross Market, Broadway Market, Netil Market, Scholl Yard Market (Londýn)
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne – Naschmarkt (Viedeň)
Viedenská gastrokultúra a my – Naschmarkt (Viedeň)
London’s Calling – Borough Market (Londýn)
Kinosobota: Náplavka – Náplavka (Praha)
Vianoce na zámku – vianočné trhy na zámku Schloss Hof (Schloßhof)

6 komentáre/ov "Svet pokrikov ajumma"

Pridaj komentár
  1. Inzinier

    12. augusta 2016 o 07:09

    Velmi dobry report! Ako keby som tam sam bol a jedol tie divne jedla :0)

    Odpovedať
  2. choze

    15. augusta 2016 o 14:28

    Dakujem. Som rad, ze potesilo.

    Odpovedať
  3. maria

    20. augusta 2016 o 11:27

    a krásne fotky. Najradšej mám tieto cestovateľské články

    Odpovedať
  4. Zefo

    21. augusta 2016 o 11:04

    No, priznaj sa, koľko si tam pribral? Parádny výlet, pekne si to napísal a fotky farebné, ako vždy 🙂

    Odpovedať
    • choze

      21. augusta 2016 o 11:57

      Práveže som schudol (asi 3-4 kg), veľa kávy, žiadne pečivo, málo mäsa, veľa zeleniny a morských potvor. Plus veľa pohybu na „čerstvom“ vzduchu. Však čoskoro pribudne pokračovanie, snáď sa bude tiež páčiť.

      Odpovedať

Pridaj komentár