Štvrtky sú moje vyváracie dni. Varím nielen večeru, ale do zásoby aj obedy do práce na ďalší týždeň. Potrebujem sa pred víkendom zbaviť všetkých surovín v chladničke, tak všetko, čo sa môže pokaziť povyberám a začnem z nich tvoriť. Varím viac druhov jedál, alebo vo väčších množstvách. Porozdeľujem na jednotlivé porcie, v piatok si ich odnesiem do práce a uložím v kuchynke do mrazničky. Na ďalší týždeň už len deň vopred vyberám.

Olej zo sušených paradajok nevylievam, zíde sa mi do šalátov alebo do leča.

Teraz v lete je to radosť. Navarím si kopec čerstvej paradajkovej omáčky na cestoviny, hustej zeleninovej polievky, zapekanej zeleniny so syrom. Zároveň uvarím zemiaky a cviklu v šupke a uložím ich späť do chladničky už uvarené. Cez týždeň ich už len olúpem a nakrájam na šalát. Aj nespotrebované zvyšky si pekne spracujem a zamrazím. Nadrobno posekanú petržlenovú vňať, zvyšky zeleniny na polievkový základ a pod. Olej zo sušených paradajok nevylievam, zíde sa mi do šalátov alebo do leča. Rovnako si odkladám aj zliate mäsové výpeky. Pečenej zelenine, alebo zemiakom dodajú fantastickú chuť. Sú to také moje tajné fígle, o ktorých v receptoch potmehúdsky mlčím.

Baklažánové vejáre

  • 2-3 baklažány
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2 červené papriky
  • 3 paradajky
  • cherry paradajky
  • soľ, cukor, čierne korenie
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • citrónová šťava
  • 1 dcl bieleho vína

Pekáč pokvapkáme olivovým olejom. Z baklažánov odkrojíme stopky a pozdĺžne ich prekrojíme na polovicu. Každú polovicu položíme reznou stranou nadol a nožom ju nakrojíme na plátky tak, aby na jednom konci zostali vcelku. Vejáre poukladáme do pekáča a medzi jednotlivé plátky baklažána vkladáme striedavo plátky cibule, paradajky a papriky. Zvyšnú zeleninu poukladáme do medzier medzi vejáre. Pokvapkáme všetko olivovým olejom, balzamikom, posypeme soľou, troškou cukru, mletým čiernym korením a podlejeme vínom. Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do 170˚C vyhriatej rúry na pol hodiny. Potom alobal odstránime a pečieme ešte minimálne pol hodiny, alebo kým sa zelenina poriadne neprepečie. Ak treba, ku koncu teplotu v rúre zvýšime, aby zelenina očervenela. Baklažánové vejáre podávame napríklad s kuskusom s hrozienkami.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:

Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina