Vôňa a chuť ďumbiera, citrónovej trávy, čili, tamarindu, omáčky hoisin či miso pasty rozžiaria nevľúdne, sivé dni...

Snívam o Ázii

Nepoviem nič nové, ak budem tvrdiť, že jedlo dokáže meniť našu náladu. Som presvedčená, že keby ľuďom viac záležalo na tom, čo a ako jedia, boli by šťastnejší. Hneď ako mi do nosa udrela prenikavá vôňa limetky, bola som zachránená. Všetky tie staré, známe arómy rybacej omáčky, kokosového mlieka a kari pasty ma upokojili a spoľahlivo zahnali chmáry blížiacej sa zimy.

Dala som si ďalší záväzok. Aspoň raz týždenne ázijské jedlo. Vôňa a chuť ďumbiera, citrónovej trávy, čili, tamarindu, omáčky hoisin či miso pasty rozžiaria nevľúdne, sivé dni a aspoň na chvíľu ma prenesú do inej reality. A tak si môžem snívať o plávajúcom trhu na Mekongu, o slávnosti hanami v Japonsku či o škole varenia v Čiang Mai.

Thajské zelené kuracie kari

  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • thajská zelená kari pasta
  • mäso z kuracích stehien bez kože
  • zelenina (cukina, baklažán, zelené fazuľky, hrášok…)
  • kúsok čerstvého galangalu alebo ďumbiera
  • (listy kaffirovej limety)
  • 1 limeta
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • cukor
  • (thajská) bazalka
  • červené čili

Mäso nakrájame na tenké plátky, zeleninu na rovnako veľké kúsky, galangal alebo ďumbier na tenké rezance a postrúhame limetovú kôru. Z vrchu otvorenej plechovky kokosového mlieka pozbierame za lyžicu vyzrážanej, najhustejšej smotany a vo woku ju na miernej teplote premiešavame, kým sa nezačne oddeľovať tuk. V ňom rozmiešame 2 lyžice zelenej kari pasty, kým nezačne pekne voňať. Pridáme kuracie mäso, zvýšime teplotu a premiešavame, kým sa mäso nezatiahne. Potom dolejeme zvyšok kokosového mlieka, pridáme rybaciu omáčku a podľa chuti cukor a limetovú šťavu. Premiešavame, dovedieme k varu a postupne pridávame zeleninu od najtvrdšej po najmäkšiu, aby sa dovarili rovnako. Nakoniec pridáme ďumbier, limetové listy, limetovú kôru a na záver dochutíme, ak treba. Podávame s čerstvou bazalkou a červeným čili.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Pridaj komentár