Povedali by ste si, že chlieb so sardinkami, no bóže...

Ryby na sklonku leta

Čo si dáme? Čo sme už dávno nemali? Rybu… Tak sa začínali naše plány na voľné dni a muž sa teda vybral do Metra po ryby. Ísť do Metra po ryby je rovnako vzrušujúce ako ísť na ryby, nikdy neviete, čo práve „chytíte“. Je to lotéria. Netreba mať jasnú predstavu, tá takmer nikdy nevyjde. Vždy čakám, čo mi muž do telefónu vymenuje a až potom narýchlo rozmýšľam a improvizujem. Myslela som si síce na inú rybu (o tom niekedy nabudúce), ale nakoniec to dopadlo celkom fajn a ja som si splnila ďalší sen.

Sen o sardinkách. Toľkokrát som si predstavovala, aké skvelé by bolo len tak si na panvičku hodiť pár čerstvých sardiniek a dať si ich so špagetami, alebo len tak s citrónom a šalátom, po mediteránsky. Tak nejak vznikli naše opečené chlebíky so sardinkami. Skombinovala som ich s dresingom „Zelená bohyňa“, na ktorý som sa už dlho tešila. Vzdialene pripomína dresing na šalát Cézar (majonéza, sardelky, citrón…) a k rybe sa náramne hodí svojou výraznou kyslastosťou, sviežosťou byliniek a sardelkovou dochuťou. (Inak, veľmi univerzálny dresing na šaláty, do burgrov, sendvičov, k hranolkám a podobne, zamilujete si ho.) Povedali by ste si, že chlieb so sardinkami, no bóže, ale keď sa to urobí poriadne a „z gruntu“, je to neskutočná dobrota. Priam lekcia z „How to eat well“.

A keďže sa do Metra nikdy nejde len pre jednu vec, muž prihodil do košíka aj krásnu filetu zo zubáča, z ktorej som urobila pár špízov so sezónnou farebnou zeleninou, servírovala ich so spomínaným zeleným dresingom a jednoduchou prílohou – čiernou quinoou s avokádom. Žiadna vysoká gastronómia, pravda, ale k posledným záchvevom leta nám viac nebolo treba.

Sardinky na masle

  • čerstvé sardinky
  • trocha oleja
  • trocha masla
  • soľ, čierne korenie
  • pár strúčikov cesnaku
  • citrón
  • petržlenová vňať

Sardinky očistíme – tupou hranou noža zoškriabeme zvyšné šupiny, odrežeme hlavy, narežeme brušné dutiny a vyberieme vnútornosti. Vyumývame pod tečúcou vodou a osušíme.
Na panvici si rozohrejeme olej, maslo a pár celých strúčikov cesnaku v šupke. Očistené sardinky posolíme, okoreníme a opečieme ich z oboch strán pár minút, kým sa neprepečú.
Ihneď podávame hojne pokvapkané citrónom a posypané petržlenovou vňaťou.

Opečené chlebíky so sardinkami a dresingom Green Goddess

  • krajce chleba
  • sardinky na masle

Dresing Green Goddess:

  • 200 g majonézy (ideálne domácej, cca z 2 žĺtkov)
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 filety sardeliek
  • hrsť petržlenovej vňate
  • pár vetvičiek estragónu
  • hrsť pažítky
  • citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie
  • citrón a petržlenová vňať na servírovanie

Krajce chleba nasucho opečieme do chrumkava.
Z opečených sardiniek opatrne vyberieme naraz celé chrbtice s kosťami aj s chvostmi. (Drobné kostičky, ktoré v sardinkách ostanú sú mäkké a dajú sa zjesť.)
Na dresing si nahladko rozmixujeme majonézu s bylinkami, sardelkami, roztlačeným cesnakom a dochutíme kyslou smotanou, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou podľa chuti.
Na opečené chleby natrieme dresing a pokladieme na ne vyfiletované sardinky na masle. Pokvapkáme citrónom a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Nespotrebovaný dresing uchovávame v uzavretej nádobke v chladničke niekoľko dní.

Rybacie špízy so zeleninou

Rybacie špízy so zeleninou

  • filety z ryby s pevným mäsom
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • farebné papriky
  • cukina
  • červená cibuľa
  • citrón

Ak sú filety aj s kožou, kožu stiahneme a rybu nakrájame na rovnako veľké kocky. Rybacie mäso nastriedačku napichujeme na špízy s kúskami zeleniny podľa chuti. Špízy pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme.
Na grilovacej panvici špízy postupne opekáme zo všetkých strán, kým ryba nezbelie, neprepečie sa a zelenina nezmäkne.
Špízy pokvapkáme citrónom a podávame napr. s dresingom Green Goddess, čiernou quinoou a avokádom.

4 komentáre/ov "Ryby na sklonku leta"

Pridaj komentár
  1. Jana Uherová

    17. septembra 2015 o 09:41

    Ešte nikdy mi neprišiel tvoj recept viacej vhod, ako dnes. Išla som do práce a cestou som kúpila na trhu pekný filet zubáča. Hovorila som si, že bys som to urobila len tak, na masle, ale chcelo by to nejakú omáčku a myslím si, že keď urobím zelenú bohyňu, bude to božské a presne to, čo som chcela. Ale aj tie špízy sú výzva. Ďakujem za inšpirácie.

    Odpovedať
    • zuzka

      17. septembra 2015 o 12:16

      To ma teší. Ja stále vravím, že tie idey sa vznášajú v éteri 🙂 Ďakujem za milý komentár.

      Odpovedať
  2. Gabriel Raslik (iGurman)

    23. septembra 2015 o 14:54

    Ja volím Sardinky na masle. Jednoduchá, čistá chuť.

    Odpovedať
    • zuzka

      23. septembra 2015 o 15:06

      Súhlasím, dobrá voľba! Ďakujem za komentár.

      Odpovedať

Pridaj komentár