Dnes len taká rýchlovka. Tento recept som vám chcela sprostredkovať ako príklad toho, ako je dobré mať doma niečo „raňajkovo vhodné“ pre návštevy. Napríklad domácu granolu. V posledných dňoch sa mi už dvakrát stalo, že sme mali ráno (rodinnú) návštevu a prišlo mi veľmi vhod, že mám po ruke perfektné a rýchle pohostenie. Ja viem, dá sa kúpiť už aj celkom kvalitná granola, vyjde vás zrejme aj lacnejšie, ale a) takúto nikde nekúpite, b) viete presne, čo v nej je, … a c) je najlepšie – nie je super ponúknuť niečo s tým, že „to som sama robila“? (Ja tento dovetok milujem.)

Muž sa ma pýta (granolu nejedáva), čo je na tejto granole iné, ako na predchádzajúcich dvoch receptoch na stránke. Obsahovo nič, ale po X rokoch praxe som našla najefektívnejší a najjednoduchší spôsob jej prípravy s najchutnejšou a najvyváženejšou receptúrou bez ďalšieho dochucovania. Proste si len na raňajky zmiešam 5 lyžíc granoly s 3 lyžicami bieleho jogurtu (samozrejme, domáceho) a hotovo. Jedna špinavá miska a lyžica. Tí, čo máte malinké deti, viete, aký je ráno frmol…

PS: Nerobte si túto granolu večer, neodoláte a natlačíte sa na noc proti svojej vôli. Viem, o čom hovorím.

Perfektná granola

  • 300 g ovsených vločiek
  • 4 lyžice sezamu
  • 50 g slnečnicových jadierok
  • 50 g tekvicových jadierok
  • 100 g hobľovaných mandlí
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice medu
  • 125 ml javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g sušených brusníc
  • 50 g hobľovaného kokosu

Rúru predhrejeme na 150˚C. Ovsené vločky zmiešame s ostatnými prísadami okrem brusníc a kokosu a dobre premiešame. Zmes rozvrstvíme na plech s pečiacim papierom a zapečieme v rúre 15 minút. Potom vyberieme, pridáme brusnice a kokos, premiešame a dáme späť do rúry na 10 minút. Opäť dobre premiešame a dáme piecť posledných 5 minút. Vyberieme a granolu necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme najlepšie do 14 dní.