Dolaďovali detaily ohľadne množstva ingrediencií, soli a prípravy tak pôvabne, že som už nemohla dlhšie váhať...

Pre veľký úspech Ázia ešte raz…

Prvý raz sme sa s japonskými mäsovými taštičkami gyoza stretli pred rokom v japonskej reštaurácii. Nie sú originál japonské, do Japonska sa dostali z Číny niekedy v 17. storočí, ale rýchlo sa stali veľkým hitom a dodnes patria medzi najobľubenejšie jedlá mnohých Japoncov. Rovnako ako nášho hostiteľa, ktorý nám ich predstavil. Po anglicky sa im hovorí „potstickers“ podľa spôsobu prípravy, keď sa nechajú dochrumkava pripiecť o dno hrnca alebo panvice.

Dlho mi taštičky gyoza chodili po rozume, chystala som sa na ich prípravu rok, ale odhodlanie mi dodala až vtipná chatová diskusia o japonských jedlách medzi mojím mužom a jeho kamarátom z Prahy, ktorý má skúsenosti priamo z Japonska. Dolaďovali detaily ohľadne množstva ingrediencií, soli a prípravy tak pôvabne, že som už nemohla dlhšie váhať a do mäsových taštičiek som sa pustila.

Vopred upozorňujem začiatočníkov, aby sa obrnili poriadnou dávkou trpezlivosti a nestratili nervy či už pri miesení cesta na taštičky, ich tvarovaní alebo opekaní. Uznávam, že hotové vyvaľkané plátky cesta z obchodu by vám ušetrili veľa času, ale trocha tvorivosti a manuálnej práce ešte nikoho nezabilo. Tepelná úprava taštičiek je už blesková a rýchla, ale treba pri nich stáť a strážiť, aby sa nepripiekli až príliš. Odmena bude viac než príjemná.

Mäsové taštičky gyoza

Plnka:

  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 200 g najemno pokrájanej skorej kapusty
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 lyžička mirinu
  • štipka soli

Cesto:

  • 150 ml vody
  • 200 g hladkej múky

Omáčka na namáčanie:

  • 2 lyžice japonskej sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • rastlinný olej
  • sezamový olej

Pokrájanu kapustu mierne zasolíme a necháme odležať. Mleté mäso zmiešame s nadrobno pokrájanou cibuľkou, rozotretým cesnakom, štipkou soli, sezamovým olejom a mirinom. Nakoniec do mäsovej zmesi primiešame odstátu kapustu, z ktorej sme vytlačili prebytočnú šťavu. Z múky a vody vymiesime vláčne cesto, ak sa príliš lepí, prisypeme múku, ak je tuhé, prilejeme vodu. Cesto rozdelíme na cca 30 rovnakých kúskov, z ktorých vyvaľkáme tenké kolieska. Na každé koliesko nanesieme do stredu trochu plnky, okraje navlhčíme vodou, preložíme a v rukách okraje taštičky postláčame a niekoľkokrát zahneme.
Na dne nepriľnavej panvice alebo hrnca rozohrejeme trochu rastlinného oleja s pár kvapkami sezamového oleja a poukladáme naň taštičky tesne vedľa seba. Pár sekúnd necháme na vysokej teplote pripiecť, potom taštičky do jednej tretiny výšky zalejeme vodou, priklopíme pokrievkou a dusíme zhruba 10 minút, alebo kým sa voda neodparí.
Taštičky namáčame do sójovej omáčky, zmiešanej s ryžovým octom.

7 komentáre/ov "Pre veľký úspech Ázia ešte raz…"

Pridaj komentár
  1. neon80

    11. februára 2012 o 21:05

    ochutnal som toto jedlo v Japonsku bolo vyborne … skusim ho podla tohto receptu spravit :o)

    Odpovedať
  2. admin

    12. februára 2012 o 21:03

    Budem rada, dúfam, že sa podaria!

    Odpovedať
  3. adusha.u

    14. júna 2012 o 23:12

    Zuzka, nedávno som jedla delikátne gyoza vo FouZoo a pochopila som, ze toto musim konecne vyskusat aj doma. Drz mi palce!

    Odpovedať
  4. admin

    22. júna 2012 o 20:40

    No paráda, som zvedavá, Adush, ako ti to pôjde.
    Škoda, že som vtedy nemala strojček na cestoviny, cestíčka by som si vedela vyvaľkať na tenšie a taštičky by boli ešte delikátnejšie. Nevadí, nabudúce…

    Odpovedať
  5. Anka Krizanova

    26. januára 2016 o 00:36

    Daju sa naplnene tasticky aj zamrazit a potom tepelne upravit?Alebo sa daju zamrazit uz tepelne upravene,dakujem.

    Odpovedať
    • zuzka

      26. januára 2016 o 11:53

      Určite sa dajú zamraziť aj surové taštičky, len som ich nikdy nemrazila, tak s tým konkrétnu skúsenosť nemám.

      Odpovedať
  6. Xenia Stastna

    25. septembra 2017 o 14:30

    jasne, zmrazuju sa este pred tepelnou upravou

    Odpovedať

Pridaj komentár