Čo môže byť lepšie, ako si ísť kedykoľvek do záhrady odtrhnúť zrelú nektarinku?

Pre mňa najviac

Každý považujeme za hodnotné alebo dôležité niečo iné. Ja som momentálne hrozne pyšná, že sa naša ledva dvojročná dcéra suverénne pohybuje po záhrade a pozná zeleninu a ovocie. Alebo si vykračuje po ulici, nakúka do záhrad a hovorí, čo vidí: „papiika!“, „ajšinky!“, „japko!“… Často z obeda vyje len „šaák“, z raňajok „uhooku“ a z tuniakového šalátu vyzobkáva „sibuuku“. Jasné, nepohrdne sladkosťami, ale keď ju počujem, ako si od dedka pýta už druhú hrušku, vravím si, že je na dobrej ceste nestať sa nevedomou konzumentkou blafov.

Už viac ako týždeň sa tešíme z prvej poriadnej úrody nektariniek. Nikdy predtým som nejedla zrelé nektarinky priamo zo stromu a netušila som, aké sladké, šťavnaté a chutné môžu byť. Čo môže byť lepšie, ako si ísť kedykoľvek do záhrady odtrhnúť zrelú nektarinku? Ísť a zjesť ich tam priamo na mieste päť – šesť. Možno je to prízemné, ale pre mňa je v dnešnej dobe, keď už nič nie je to, za čo sa vydáva, cenné práve to, že ešte môžem zažívať pôžitok z reálneho ovocia a zeleniny vypestovanej v našich podmienkach, v malom a bez uhlíkovej stopy. Pre niekoho málo, pre mňa najviac. Pre mňa poklad najväčší. Skutočný život.

Nektarinky v čili-limetkovom sirupe

  • 5 veľkých nektariniek (alebo 8 menších)
  • 180 g cukru
  • 1 limetka
  • 1 čili
  • hrsť mäty

Cukor spolu s 250 ml vody a na drobno posekanou čili papričkou privedieme k varu a vyvaríme 5-6 minút do sirupovitej konzistencie. Stiahneme zo sporáka a pridáme kôru a šťavu z limetky. Zrelé, umyté, vykôstkované ovocie nakrájame na šestinky (menšie plody na polovice alebo štvrťky) a necháme macerovať v sirupe minimálne 30 minút. Pred podávaním ešte posypeme mätovými lístkami. (Tvrdé ovocie môžeme v sirupe najprv povariť do mäkka.) Podávame ako prílohu k slaným jedlám, ako súčasť sladkých jedál, alebo samostatne ako dezert.

6 komentáre/ov "Pre mňa najviac"

Pridaj komentár
  1. katka.hrncekvar

    11. augusta 2012 o 18:53

    Jooj Zuzka, ako keby som počula seba. Však víme, čo si nedopestuješ sám, nevieš čo ješ.
    Nádherná úroda nektariniek. My čakáme na broskyne, čo sme na pozemku po zime našli, myslím, že sú to semenáče a učia sa rodiť, tak som zvedavá. Chystám sa na konci leta alebo na jeseň šupnúť pár kôstok kadejakého ovocia do pôdy a vypestovať vlastné nové stromy.
    No a dcéru predsa máte takú, akú ste si vychovali, je na nej vidieť, čo do nej vštepujete.

    Odpovedať
  2. admin

    14. augusta 2012 o 20:26

    Uvidíme, ako nám ju pokazí škôlka o rok… „zelenina fuuuuuuj…“

    Odpovedať
  3. mauka

    16. augusta 2012 o 19:19

    Ahoj Zuzka 🙂 jeej,nestacim sa divit,co vsetko som tu u teba zameskala..velmo chvalim krasny redesign stranky !!! joj,a tie nektarinky..verim ti kazde slovicko,s vlastnou zahradkou a jej plodmi je sveta zit 🙂 a ta torticka vyzera famoooozne …..verim,ze si leto uzivate plnymi duskami 🙂

    Odpovedať
    • admin

      17. augusta 2012 o 21:05

      Ďakujem, Maťka, zatiaľ sme len na začiatku, veľa práce a plánov je to, takže, hádam, k päťročnici dospejeme vo finálnej verzii.
      PS: Myslím na vás, neboj, nezabudla som, už rozmýšľam nad menu… 😀

      Odpovedať
      • mauka

        20. augusta 2012 o 17:26

        ty si pripad 🙂 viem si predstavit,ze pri 2 detickach casu nie je nazvys ,takze si s nami nerob starosti ….nam uplne postaci mila spolocnost a misa nektariniek :))

        Odpovedať
      • choze

        21. augusta 2012 o 10:09

        Hmm, redizajn stranky… po pravde – mal by byt na stranke skor napis: Stranka vo vystavbe. Ako pise Zuzka, toto je len zaciatok. Stranka v sucasnosti prechadza velkou prestavbou a to nielen vizualnou. Preto, ak nieco este nefunguje tak ako ma, nehnevajte sa… pracujeme na tom… Sucasny stav je este dost vzdialeny tomu, ako to bude nakoniec vyzerat.

        Odpovedať

Pridaj komentár