Akýsi zárodok londýnskeho Whitecross Marketu u nás.

Pouličné jedlo nielen na kolesách

Tak sme sa konečne dočkali. Sezóna outdoorových aktivít spojených s jedlom je nezadržiteľne tu a nezabráni tomu ani bláznivé počasie. Je tu neodvratne čas trhov, jarmokov, festivalov, grilovačiek, piknikov a jedenia al-fresco a ja sa toho všetkého neviem nabažiť. Tento rok sme podchytili sezónu v jej úplnom počiatku a trávime všetok náš voľný čas striedavo v meste a na dedine. Hluk davov ľudí vyvažujeme tichom dvora a záhrady a neskutočne si to užívame.

Našou najväčšou záľubou sú trhy a festivaly so stánkami s pouličným občerstvením a nadovšetko milujeme kreatívne foodtrucky. Preto si ich v posledných rokoch veľmi všímame. Som presvedčená, že jedlo k životu na ulici patrí a bez neho mestská kultúra neexistuje. Podporujeme trhy na Poľnej ulici už len kvôli možnostiam, ktoré ponúkajú tunajšie stánky a dodávky s (teplým) jedlom. Akýsi zárodok londýnskeho Whitecross Marketu u nás. Trojica foodtruckových mušketierov Uličník, Poľná kuchyňa a Le Beef tu smelo prekopáva cestu u nás novému fenoménu moderného pouličného stravovania, ktorý úspešne funguje vo svetových metropolách a patrí medzi obľúbené mestské atrakcie pre turistov, ale hlavne domácich. O to viac vítame túto alternatívu, lebo úroveň a možnosti verejného stravovania sú u nás žalostné. Stačí len pomyslieť na množstvo ľudí, pracujúcich v okolitých výškových budovách a na potenciál rodiaceho sa nového dopravného uzla v tesnej blízkosti Poľnej ulice a netreba nič viac vysvetľovať.

Z uvedených foodtruckov máme najradšej Poľnú kuchyňu. Ponúkajú atraktívne jedlá so zaujímavými prvkami a obmenami – napríklad stálica ich menu – fish&chips s cícerovými hranolkami, ktoré sa už stihli stať v Bratislave hitom, alebo ich momentálne pokusy s obľúbenými steam buns – taštičkami z pareného cesta s bôčikom. Ja, napríklad, tvrdím, že kde sa burgre bijú, tam hovädzí sendvič od Poľnej kuchyne víťazí. Pre mňa je to momentálne najlepšie pouličné jedlo v Bratislave. Sledujte aktuálnu ponuku a stanovištia Poľnej kuchyne, ale väčšinou ich nájdete vo štvrtky na Poľnej ulici a v soboty pred Starou tržnicou.

Prvý tohtoročný sobotňajší trh v Starej tržnici sme v prvý jarný deň nevynechali ani my a bohatým sprievodným programom a palacinkami sme potešili najmä naše deti. Aj keď poznám veľa ľudí, čo pravidelne v sobotu na trhy chodia a určite svoj účel v Starom meste plnia, pre mňa trhy v Starej tržnici nie sú zaujímavé. Podľa mňa ide skôr o lepší supermarket. Mne osobne neponúkajú to, čo mi najviac na našom potravinárskom trhu chýba – čerstvé, netrvanlivé, nebalené základné potraviny a ručne robené výrobky. Čerstvo mletú múku z malých mlynov, ručne robené cestá na okamžitú spotrebu (lístkové, štrúdľové, vaječné na cestoviny a pod.), kvások, čerstvé (rozumej netrvanlivé) základné mliečne výrobky (maslo, smotana) a surové mlieko, čerstvé mäsové vývary, bujóny a fondy, netrvanlivé mäsové výrobky a druhy a kusy mäsa, ktoré sú bežne v mäsiarstvach nedostupné (teľacie, jahňacie mäso, líčka, brzlík, divina) a hlavne čerstvé sladkovodné ryby, ak mám spomenúť len tie, ktoré naozaj ťažko zháňam, alebo by mi podstatne uľahčili každodenný život. Naša tržnica trpí tým, že je multifunkčným objektom a nie tržnicou na plný úväzok. Nemá potrebné zázemie, nežije si svojím vlastným životom s vlastným geniom loci a nie je, až na pár výnimiek, domovom pre nikoho.

Oveľa viac ma zaujal Dobrý trh na Jakubovom námestí. Pod holým nebom, so sprievodným programom, fjúžn festivalom a najmä stánkami s hotovým (teplým) jedlom a nápojmi bol pre mňa oveľa prijateľnejším. Kypel životom a dobrou atmosférou. Dobrý trh skrátka podporuje miestnu komunitu (detské ihrisko s WC sú na nezaplatenie!), aj keď neponúka stánky s ovocím a zeleninou. Bavila som sa, videla som na vlastné oči veľa dobrých ľudí a krásných vecí a ak mám z gastro oblasti menovať tri najlepšie zážitky z Dobrého trhu, boli by to Regál Burger, cider Opré a sirupy Herbert. Výborné!

Nebudem vás dlho zdržiavať, choďte radšej von do ulíc a do prírody, ale ešte vám v skratke spomeniem jednu skvelú akciu z podobného súdka z Viedne. Minulý štvrtok a piatok sa v Marx Halle odohrával Street Kitchen Food Market. Dozvedeli sme sa o ňom síce náhodne, ale hneď nám bolo jasné, že si ho nesmieme nechať ujsť. Nadýchla som sa multikultúrneho a kozmopolitného sveta, spoznala zaujímavé, nové miesta vo Viedni a ochutnala perfektné pouličné jedlo s neopakovateľnou atmosférou. Akcia, ktorá vás po všetkých stránkach saturuje na dobre dlhý čas. Plus sme na jednom mieste zažili množstvo foodtruckov a gastro projektov, ktoré by sme jednotlivo po Viedni obiehali veľmi dlho.

A naše najväčšie objavy? Úplný top boli fenomenálne burgre Surf & Turf od Fisch Art – Fish Art Street Food, a to nielen svojou nápaditosťou, ale aj prevedením. Ochutnali sme ich „Juicy“ hovädzí burger s mušľou sv. Jakuba, slaninou a whiskey cibuľou a musím uznať, že som po tomto zážitku prehodnotila svoj vlažný vzťah k burgrom. Sledujúc nabitý program Fisch Artu a ich pohyb po rôznych európskych street food festivaloch, asi sme mali veľké šťastie, že sme na nich takto nevedomky natrafili. Ich ponuka ma na prvý pohľad chytila za srdce a podľa najdlhšieho radu na festivale súdim, že nielen mňa. Ak sa s nimi niekde v Európe stretnete, ich burger musíte ochutnať.

Ďalším zážitkom bol foodtruck Pull&Eat s ponukou hovädzieho sendviča a svetoznámeho tureckého rybacieho sendviča balik ekmek. Oba sendviče boli vynikajúce (hoci som si istá, že ten rybací na originál balik ekmek z Istanbulu nemá) a kebyže mám možnosť, siahla by som po nich na ulici kedykoľvek. A opäť sme raz mali šťastie, lebo v prípade Pull&Eat ide o fungl nový projekt a na viedenskom festivale sa verejne predstavili úplne prvý krát. Ich invenčná ponuka a precízne zvládnuté sendviče si zaslúžia pozornosť. No a na záver sme neodolali a dotlačili sa steam bunom – taiwanskou obdobou burgera – guabao zo stánku Monsieur Yong. Títo sympatickí viedenskí streetfooďáci majú v ponuke aj veľmi obľúbenú palacinku s vajíčkom a cibuľkou jianbing a ďalší ázijský hit hashimaki – japonské palacinky okonomiyaki na paličke, ale tie sa nám už neušli. Napriek tomu, že som steam buns jedľa veľa krát, vždy ma prekvapí, ako fantasticky chutia a asi sa mi nikdy neomrzia. V každom prípade zbystrite pozornosť, keď na foodtruck Monsieur Yong vo Viedni natrafíte, oplatí sa vyskúšať.

Nám teraz nezostáva nič iné, len dúfať, že sa trend kreatívneho a kvalitného pouličného jedla presadí aj u nás a budeme si ho môcť užívať viac. Zatiaľ stačí podporiť existujúce dobré veci a dať šancu nováčikom na tomto poli. Napríklad aj plánovaným pravidelným pondelňajším trhom na Rybnom námestí. Pôjdete sa pozrieť?

Fotogaléria „Farmárske trhy – Poľná ulica“:

Fotogaléria „Trh – Stará tržnica“:

Fotogaléria „Dobrý trh – Jakubovo námestie“:

Fotogaléria „Street Kitchen -Food Market“:

Ďalšie tipy na návštevu trhov na Slovensku a v zahraničí:
Viac takých miest ako je Trnava – Trnavský rínek (Trnava)
Manhattanské trhy a tržnice – Chelsea Market, Union Square Greenmarket, Essex Street Market, Grand Central Market (New York)
Once Upon A Time in Japan (Tsukiji – rybí trh) – Tsukiji (Tokio)
Svet pokrikov ajumma – Gongdeok Market, Namdaemun Market, Kwangjang Market, Noryangjin Market, Geumcheongyo Market, Tongin Market, Mangwon Market, Yeongdong Market, Bamdokkaebi Market (Soul)
Street food – Berlin style – Markthalle Neun, Street Food auf Achse, Pojangmacha – Korean Street Food (Berlín)
Ako začať deň – Mercat de la Boquería, Mercat de Santa Caterina, Mercat del Born, Mercat de la Concepció, Mercat Abaceria (Barcelona)
Jedlo ulice – Whitecross Market, Broadway Market, Netil Market, Scholl Yard Market (Londýn)
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne – Naschmarkt (Viedeň)
Viedenská gastrokultúra a my – Naschmarkt (Viedeň)
London’s Calling – Borough Market (Londýn)
Kinosobota: Náplavka – Náplavka (Praha)
Vianoce na zámku – vianočné trhy na zámku Schloss Hof (Schloßhof)

4 komentáre/ov "Pouličné jedlo nielen na kolesách"

Pridaj komentár
  1. Slavka

    7. mája 2015 o 11:14

    Dobry den, dakujem za tip na farmarsky trh, o trhoch v starom meste pocas tyzdna som ani netusila.
    Polnu kuchynu registrujem, kedze je tam stale dlhy rad v sobotu pred Starou trznicou, tak ste ma inspirovali, aby som sa do dlhého radu na fish&chips postavila aj ja:-)

    Odpovedať
    • zuzka

      7. mája 2015 o 17:53

      Rado sa stalo, ja ďakujem za komentár. Dlhý rad je vždy dobré znamenie 😀

      Odpovedať
  2. Martina

    8. mája 2015 o 11:22

    Ďakujem za skvelý článok! Som rada, že nie som jediná, ktorej v Starej tržnici (napriek tomu, že je to skvelá iniciatíva a vďaka bohu za ňu) niečo chýba, no stále som nevedela definovať, čo.. tu som tú definíciu našla. A vďaka tiež za všetky ostatné tipy, už sa mi zbiehajú sliny!! 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      10. mája 2015 o 20:47

      Teší ma, Maťka a ďakujem za komentár.

      Odpovedať

Pridaj komentár