Nerozvára sa. Je drobná a na tanieri vyzerá elegantne.

Pôstny piatok

Viete si predstaviť, že by ste sa riadne 40 dní pred Veľkou nocou postili? Jedinú pozitívnu asociáciu s pôstnym jedlom mám z našich čínskych reštaurácií – budhistické pôstne jedlo. Inak vo mne pôstne jedlo nevzbudzuje žiadne príjemné predstavy. A vlastne by ani nemalo. Počas pôstu by mal človek zrejme myslieť na iné veci, ako na pôžitok z jedla.

Nedávno som sa tak potešila, keď som v supermarkete objavila francúzsku šošovicu. Myslela som, že táto módna záležitosť k nám tak skoro nedorazí. Ale nejde o to, že je módna. Ide o to, že táto sa nemusí namáčať a uvarená je raz-dva. Nerozvára sa. Je drobná a na tanieri vyzerá elegantne.

Šošovica je ideálna na pôstne jedlo. Dnes mám teda pôst. S takýmito jedlami by som ho asi vydržala.

Zapekaná šošovica so špenátom a ricottou

  • 1 červená cibuľa
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička drveného koriandra
  • 1 dl červeného vína
  • 2 konzervy krájaných paradajok
  • 1 paradajkový pretlak
  • ¾ lyžice cukru
  • soľ, čierne korenie
  • čerstvá bazalka
  • 200 g listového špenátu
  • 150 g francúzskej zelenej šošovice
  • 200 g ricotty
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • 1 a ½ lyžice strúhanky

Šošovicu varíme v neosolenej vode 15 – 20 minút do polomäkka. V hrnci na troche oleja orestujeme na drobno posekanú cibuľu do mäkka, pridáme posekaný cesnak, tymian, rozdrvené koriandrové semiačka a restujeme pár sekúnd. Podlejeme červeným vínom a vyvaríme. Potom pridáme krájané paradajky, pretlak, premiešame, dochutíme cukrom, soľou a čiernym korením a varíme za občasného miešania na miernej teplote 40 – 60 minút. Stiahneme zo sporáka a zamiešame pár lístkov bazalky a premytý a odkvapkaný špenát. Podľa potreby ešte dochutíme. Nakoniec do omáčky zamiešame uvarenú, scedenú šošovicu a vylejeme ju do zapekacej misy alebo pekáča. Na povrchu vyhĺbime pár jamiek a naplníme ich kôpkami ricotty. Všetko nakoniec posypeme zmesou zo strúhaného parmezánu a nahrubo pomletej strúhanky, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry na 200˚C na 25 – 30 minút, kým povrch nezozlatne a neschrumkavie.

6 komentáre/ov "Pôstny piatok"

Pridaj komentár
  1. Jana B

    18. marca 2011 o 22:26

    ehm, a v ktoromže supermarkete to bolo? Ja som si ju ešte nevšimla u nás a na výlet k susedom na doplnenie zásob momentálne nemám čas veru..

    inak takéto jedlá zbožňujem 🙂

    Odpovedať
  2. admin

    20. marca 2011 o 20:08

    Tiež som šokovaná, ale v tom najmizernejšom Tescu v BA – Podunajské Biskupice, hehe…

    Odpovedať
  3. daniela

    22. apríla 2011 o 11:32

    Vyskúšala som, ricottu som ale musela nahradiť mascarpone, lebo som ju nezohnala, ani tú francúzsku šošovicu, ale jedlo sa vydarilo výborne. Aj keď príprava bola zložitejšia, stálo to za to.

    Odpovedať
  4. admin

    25. apríla 2011 o 20:08

    Perfektné! Som rada, že chutilo.

    Odpovedať
  5. alenquita

    22. októbra 2015 o 08:26

    Toto sú chute presne pre mňa 🙂 Robila som ešte v piatok a bolo to najlepšie jedlo posledných dní. Ďakujem!

    Odpovedať
    • zuzka

      22. októbra 2015 o 11:09

      To som rada, Alenka, ďakujem za feedback!

      Odpovedať

Pridaj komentár