... v duchu ďakujem neznámemu Iráncovi...

Poklad

Na niektoré veci si v živote treba počkať. Pamätám si, ako sa mi voľakedy triasla ruka, keď som si mala kúpiť kus parmezánu alebo vanilkový struk. Až mi bolo ľúto ich použiť. Zdali sa mi pridrahé. Dnes ich už považujem takmer za základné ingrediencie vo svojej kuchyni a už mi ani nepríde, že sú také drahé. Zvykla som si. Rovnako to bolo aj so šafranom. Všetky recepty, do ktorých išlo nad (moju pomyselnú) mieru šafranu (rozumej viac ako pár vlákien), som odsúvala do úzadia a ani som len neuvažovala, že by som podľa nich mohla variť.

Ale i to sa zmenilo po tom, ako bol sused minulý rok v Iráne. Okrem iného doniesol ako suvenír celkom slušnú dózu s pravým iránskym šafranom. Čudovala som sa, lebo susedia vôbec nie sú kulinári a posledné, čo by som v ich domácnosti hľadala je šafran. Susedka sa podľa toho aj tvárila, „akože čo ja s tým?“. Kým mne skoro oči vypadli nad tým pokladom, ona len ťažko skrývala sklamanie z danajského daru.

Akokoľvek som sa jej usilovala vysvetliť, že drží v ruke poklad a že sa dá šafran použiť naozaj na čokoľvek, nakoniec aj tak väčšina z neho skončila u mňa a ja v duchu ďakujem neznámemu Iráncovi, že presvedčil suseda, aby si odviezol domov aj šafran. Inak by som si teraz neužila toto milánske rizoto, ani šafranové lassi, na ktoré som mala hroznú chuť a čakalo na mňa niekoľko dlhých rokov. Niekedy má človek poklady priamo pod nosom a nevidí ich a niekedy k nim prídete ako slepý k … šafranu. Čo vzácne máte doma vy a šetríte si? A aký drahý dar ste nikdy nedokázali oceniť?

Milánske rizoto so špargľou

  • 300 g guľatozrnnej ryže na rizoto (arborio, carnaroli, vialone nano a pod.)
  • cca 1 l vývaru
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • 2 veľké štipky šafranu
  • 50 g masla
  • 100 g parmezánu
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • špargľa

V menšom hrnci privedieme k varu vývar a stiahneme teplotu na minimum.
V širokom nízkom hrnci (ideálne s hrubým dnom) si na lyžici oleja a masla speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a restujeme ju do polomäkka. Prisypeme suchú ryžu a dobre ju premiešame, aby sa všetka obalila v tuku. Keď začne ryža syčať, prilejeme víno a za stáleho miešania ho necháme vyvariť. Potom do ryže pridáme šafran a zalejeme ho trochou horúceho vývaru. Za stáleho miešania postupne do ryže pridávame po troškách vývar, kým sa ryža neuvarí, cca po 15 – 20 minútach miešania.
Podľa slanosti vývaru rizoto ešte môžeme dosoliť, stiahneme hrniec zo sporáka, pridáme doň maslo, postrúhaný parmezán a poslednú dávku horúceho vývaru, všetko dobre premiešame a ešte na minútku prikryjeme pokrievkou, aby rizoto „došlo“ a chute sa prepojili.
Medzitým si umytú a očistenú špargľu opečieme na panvici alebo na grile s trochou olivového oleja, soli a čierneho korenia.
Odpočinuté rizoto podávame ihneď s opečenou špargľou.

Šafranové lassi

  • 500 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
  • 1 šálka mlieka
  • 4 – 6 lyžíc cukru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky kardamónu
  • ½ lyžičky na sucho opečenej rímskej rasce
  • štipka šafranu
  • muškátový oriešok
  • pár mandlí a pistácií na servírovanie
  • (ľad)

V troške horúceho mlieka si necháme namočiť šafran, aby pustil farbu.
Medzitým si rozmixujeme vychladený jogurt so studeným mliekom, cukrom, soľou a zmesou podrveného alebo pomletého kardamónu, rímskej rasce a trošky postrúhaného muškátového orieška. Pridáme namočený šafran a dobre vymiešame.
Hotový nápoj rozlejeme do pohárov a dozdobíme kúskami posekaných alebo podrvených mandlí a pistácií. V horúcom počasí lassi podávame s ľadom.

Ďalšie jedlá so šafranom:
Sláva, nazdar výletu…
Soľ nad zlato
Jahňacie resumé
Koniec dobrý, všetko dobré

Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Od čoho je to ružové?
Načierno
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Týždňovky

4 komentáre/ov "Poklad"

Pridaj komentár
  1. mauka

    3. mája 2015 o 14:51

    kraasne farbicky vie ten safran veru vycarovat ,neviem sa vynadivat 🙂 ja osobne milanskemu rizotu akosi neviem prist na chut ,ale „lassičku“ by som urcite neodolala 🙂 zo safranu mavam zmiesane pocity,niekde mi chuti a neprekaza a niekedy mi zas vyslovene vadi ..s vanilkou som inak na tom bola podobne ako ty,tiez som si uz zvykla a pouzivam ju casto,ale lutosti pri nacinani noveho struku som sa stale nezbavila 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      3. mája 2015 o 20:15

      Máš úplnú pravdu, Mati! Šafran je náročná ingrediencia, aj mňa vždy prekvapí tá „lekárenská“ chuť a aróma, ale ja sa teraz vyslovene učím mať rada náročné chute, takže si nejaké negatívne pocity nepripúšťam. Nikto neprotestoval, všetko sa zjedlo…

      Odpovedať
  2. Tana

    8. septembra 2015 o 08:57

    tak u nas doma sa safranove rizoto okamzite ujalo a patri medzi moje lasky. ale citim rozdiel v safrane – pred rokom som si doniesla zasobu z Talianska a to je teda chut…

    Odpovedať
    • zuzka

      8. septembra 2015 o 09:36

      Super suvenír! K talianskemu šafranu som sa ešte nedostala, ale budem na to myslieť, keď sa najbližšie do Talianska dostanem. Ďakujem za milý komentár.

      Odpovedať

Pridaj komentár