Keď minule písala Klára z Prahy, že boli po práci na otočku na večeru v Plzni a aké to bolo skvelé, odpísala som, že my takto praktikujeme Viedeň, na čo zareagovala, že teda to by sa jej tiež páčilo. Vtedy som si uvedomila, aké šťastie máme, že tú Viedeň máme za rohom a mali by sme si ju viac užívať. Koľkokrát mi kamarátky píšu, že nemajú kam ísť v Bratislave na dobrú večeru a pýtajú sa ma s iskierkou nádeje, či som medzičasom neobjavila niečo nové…

Dá sa to za večer pohodlne … otočiť vlakom…

Neobjavila, ale už ich budem bez váhania posielať rovno do Viedne. Lebo to nie je vôbec také nereálne, ako by sa mohlo zdať. Nie je to nič buržujské, ani rozhadzovačné, skôr naopak, pomer cena výkon je zodpovedajúci. Dá sa to za večer pohodlne, ekologicky otočiť vlakom, takže aj víno si k večeri môžete dať. A nie hocijaké. Dnes tu mám totiž pre vás tri zaujímavé vínne bary, ktoré nielenže ponúkajú fantastické vína, ale sa v nich aj fantasticky najete. Hovorím o novodobých vínnych baroch, ktoré neevolvujú tradičnú kultúru rakúskych heurigers, ale stavajú na úplne novom, modernom koncepte vínnych barov, aké v posledných rokoch vznikajú na Západe.

Prvým z nich je Heunisch & Erben, nachádzajúci sa na nároží ulice Landstrasser Hauptstrasse s vonkajším posedením v zaslepení bočnej ulice Seidlgasse. Sedí sa tu v lete naozaj veľmi príjemne, najmä po zotmení, keď sa rozsvieti hlavná ulica a mesto pomaly chladne a utícha. Na vínnom lístku nájdete všelijaké skvosty zo Starého i Nového sveta, vrátane vín autentických, bio, naturálnych, oranžových, či pet nat. My sa tu vždy rochníme v ponuke rakúskych vín, ktoré poznáme z našich ciest a ktoré si vždy s radosťou pripomíname. Ak ste na ružové bubliny, vyskúšajte napr. ružový sekt od Jurtschitscha, náš posledný objav.

Jedlo sa nepodobá na nič z tradičnej rakúskej reštaurácie, hoci aj tu nájdete teľací rezeň alebo guláš, ak by bola chuť na klasiku. Ja vám ale odporúčam skôr niečo z modernejších, inovatívnych jedál ako napr. ľadový šalát alebo farmárske vajičko či zemiakové „rizoto“ (na drobučké kocky – „ryžu“ pokrájaný zemiak), ak budete chcieť niečo výdatnejšie. Ak si predsalen nebudete vedieť vybrať, dajte si len domáci chlieb (dva druhy) s maslom a nakoniec dezert, neobanujete.

Náš druhý tip je vo veľmi podobnom duchu, ale ešte o kúsok lepší. Vínne bistro MAST je náš objav a láska z minulého roka. Všetko je tu takmer dokonalé. Pokojná, neturistická lokalita na Porzellangasse, štýlový interiér, sympatický mladý personál a gastronómia podľa mojich predstáv – originálna, elegantná a kultivovaná. Neviem, či je tu lepšie jedlo alebo víno. Nájdete tu všetky rakúske vinárske bomby posledných rokov ako ChristianTschida, Gut Oggau, Fuchs und Hase, ale vyskúšať môžete aj cider alebo remeselné pivá.

Štýl jedál je veľmi podobný ako v Heunisch & Erben (trochu si aj myslím, že od seba odkukávajú) len podľa nás je to tu viac dotiahnuté po chuťovej i estetickej stránke. Presne takto si predstavujem, že by sa malo variť v modernom meste, ktoré ide s dobou, má ambície posúvať hranice vkusu a prezentovať svoj názor. Náročnejšie chute, menej známe lokálne suroviny, umiernené porcie a kultúrnosť prostredia.

No a na záver naša srdcovka a pomaly aj závislosť. Gastro skupina Mochi nedávno otvorila nový vínny tapas bar Kikko Bā na ulici Schleifmühlgasse. Všetky Mochi podniky máme veľmi radi a ani Kikko Bā nás nesklamal, práve naopak. Maličký cool priestor s pár miestami na sedenie a s barom, za ktorým sa pred vašimi očami pripravujú jedlá, nalievajú vína a všetko je tak priateľsky otvorené a transparentné. Jedálny lístok na jednu A5, pár snackov, pár studených predjedál, pár teplých, zelenina, nejaká tá ryba, mäso, dary mora, dva dezerty a koniec. A ako všetko z Mochi, aj toto je poriadny fusion. Vlastne tapas fusion. Za dve návštevy ochutnáte celé menu. Veľkosť porcií je v štýle tapas, ako stvorená na vzájomné ochutnávanie. To skákanie z jedného výrazného jedla na druhé je úžasné, jeden ohňostroj chutí za druhým.

Určite ochutnajte biele kimči (ach!) a osviežujúce ceviche. Ak máte chuť na niečo sýtejšie a uspokojujúcejšie, tak potom určite placky bing s hummusom alebo fantastické patatas bravas s kari. Vlastne ani neviem, čo odporučiť skôr, čím viac vás bude, tým skôr sa prechutnáte celou ponukou. Ak bude v ponuke chobotnica, určite si ju dajte, najmä ak s ňou nemáte dobré skúsenosti, je dosť pravdepodobné, že zmeníte názor. Jaj, a nezabudnite na mochi zmrzlinu! Nepýtajte sa vopred, aká je, len sa nechajte prekvapiť, je to krásny senzorický zážitok na záver.

Rovnako nadšení budete aj z nápojov. Ochutnajte cider, saké alebo šoču. Z vínneho lístka zaujmú mená ako Jutta Ambrositsch, Matthias Warnung či Gerhard Pittnauer. Ja som tu mala premiéru s legendárnym Clausom Preisingerom, ochutnala som jeho Puszta libre. Nenechajte sa odradiť, že je červené a že v lete sa predsa červené víno nepije. Neškatuľkujte. Po španielsky vám ho tu donesú mierne vychladené a je také ovocne svieže a iskrivé, že si k výrazným a odvážnym chutiam Kikko Bā iné ani nebudete vedieť predstaviť.

Och, a tá atmosféra! Kikko Bā je malý podnik, má otvorené od utorka do soboty a rezervácie neberie. Varí sa od 17:30 a do 22:30 je tu nátresk. Buďte trpezliví a chvíľku počkajte, hoc aj pri pohári na stojáka, stoly sa pomerne rýchlo točia. Ale aj pozorovať ten frmol je zábava, v našich končinách stále čosi nevídané. Tu hneď pookrejete na duši, tu sa svet ešte točí.

Ani neviem vyjadriť, akí radi sme za tieto tri skvelé vínne bary. S vedomím, že ich využijeme nielen na vlahé letné večery, ale aj po zvyšok roka, sa mi hneď s letom ľahšie lúči. Ešte šťastie, že vlaky do Viedne odchádzajú z Bratislavy každú pol hodinu a skočiť si na otočku na dobrú večeru a víno je také ľahké. Už to máme celkom natrénované. Po práci za hodinu vlakom na hlavnej stanici, do 15 minút pešo v Kikko Bā a vlakom o 21:45 pohodlne naspäť domov. (Dobre, keď sa rozšupnete, tak aj o 22:45). Neviem ako vám, ale mne zrazu predstava blížiacej sa zimy nepríde taká depresívna a bezútešná. A je toho oveľa viac, na čo sa dá do Viedne tešiť, hneď ako to vymyslím a otestujem, dám vám vedieť. Dovtedy, nazdravie!

Fotogaléria:

Ďalšie články o Viedni:
Raňajky vo Viedni
Čo jesť vo Viedni, keď idete len na otočku
Viedeň, leto a káva
Viedenská káva
Bistro Viedeň
Viedenská gastrokultúra a my
Ako chutí najlepšie mesto pre život
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne
Jesenné výpady za hranice (všedných dní)