Žiadne burgre, placky!

Plackáreň

Ak by som mala na Slovensku podnikať v oblasti rýchleho pouličného občerstvenia, určite by som si otvorila stánok (food truck) s plackami. Podľa mňa by mali byť placky slovenský street food #1. Žiadne burgre, placky! Celoročne, nielen na vianočných trhoch. Všade a zo všetkého. Zo zemiakov, batátov, topinamburov. Z cukín a tekvíc. Z koreňovej zeleniny. Z kapusty, kyslej kapusty, pekinskej kapusty, kelu, ružičkového kelu. Z póru, cibule i zelenej cibuľky. Z ryže, krúp, bulguru, kuskusu, quinoy, pohánky, pšena, tapioky, strukovín…

Každý deň by som mala 2 – 3 rôzne druhy a k nim vždy nejakú polievku, šalát, kvasenú zeleninu, štipľavú omáčku, čatní, salsu a jogurtový dip, aby si mohol ktokoľvek vyskladať svoje jedlo podľa ľubovôle. Tak, napríklad, dnešné moje menu by bolo pekne sezónne z koreňovej zeleniny. Pre konzervatívcov zemiakovo-zelerové placky (podávané s pikantným jogurtovým dipom a čerstvým šalátom), pre svetákov mrkvovo-paštrnákové (s pošírovaným vajíčkom a osviežujúcou avokádovou salsou) a pre fajnové jazýčky cviklové (s crème fraîche a lososom). No čo, ako sa vám v mojej plackárni páči, vybrali by ste si? Na čo by ste mali najväčšiu chuť?

Základný recept na placky z koreňovej zeleniny

  • cca 2 a ½ šálky na hrubo strúhanej surovej zeleniny
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 3 strúčiky cesnaku

Očistenú a ošúpanú zeleninu nastrúhame na hrubo. Šťavnatejšie druhy posolíme a necháme chvíľu odstáť. Keď pustia šťavu, zväčša ju vytlačíme a potom zmiešame s čiernym korením, pretlačeným cesnakom, vajcami a múkou. Placky robíme čo najrýchlejšie, aby zmes neredla.
Placky môžeme vyprážať na panvici na bravčovej masti či rastlinnom oleji. Ak chceme dosiahnuť rovnaký tvar a hrúbku placiek, vyprážame ich na panvici na lievance. Podľa druhu zeleniny a veľkosti placiek od 3 do 10 minút z každej strany do zlatista a schrumkavenia okrajov. Placky po vybratí z panvice necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
Ak chceme placky piecť v rúre, pečieme ich na papierom vyloženom plechu a potretom masťou alebo olejom pri 220°C. Zhruba 12 minút z jednej strany, potom placky opatrne otočíme, dopečieme 8 minút z druhej strany a ak ešte treba, otočíme ich ešte raz a dopečieme ešte 5 minút.
Placky s prímesou zemiakov najlepšie chutia čerstvé, ešte horúce. Placky z koreňovej zeleniny nestratia nič zo svojej chuti ani na druhý deň.

Vyprážané zemiakovo-zelerové placky s jogurtovým dipom s harissou a čili olejom

  • základná zmes na placky
  • 1 lyžička sušenej majoránky alebo oregána
  • bravčová masť alebo rastlinný olej
  • 1 biely jogurt
  • 1 lyžička harissy (alebo štipľavej mletej červenej papriky a štipky soli)
  • štipka cukru
  • strek čili oleja
  • jemný listový šalát (baby špenát, rukola, polníček, hlávkový šalát, little gem a pod.)
  • trocha olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia

Na základnú zmes postrúhame zemiaky a zeler v pomere 1:1 (alebo podľa chuti). Posolíme a necháme chvíľu odstáť. Keď zemiaky pustia šťavu, zväčša z nich vytlačíme šťavu a zmiešame s korením, pretlačeným cesnakom, majoránkou, vajcami a múkou. Na panvici si rozohrejeme trocha bravčovej masti alebo rastlinného oleja a vyprážame placky ľubovoľnej veľkosti (ideálne 3 na jednu panvicu) po oboch stranách do zlatista. Z panvice ich vyberáme na papierovú kuchynskú utierku odkvapkať a udržiavame ich v teple.
Na jogurtový dip si podľa chuti vymiešame biely jogurt s harissou (alebo štipľavou paprikou a soľou) a štipkou cukru a čili olejom.
K plackám a jogurtovému dipu podávame listový šalát, ochutený jednoduchou zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.

Pečené mrkvovo-paštrnákové placky s pošírovaným vajíčkom a avokádovou salsou

  • základná zmes na placky
  • ½ lyžičky mletého alebo drveného feniklového semena
  • ½ lyžičky mletého alebo drveného koriandrového semena
  • trocha bravčovej masti alebo rastlinného oleja
  • 1 vajce (izbovej teploty) na osobu
  • 1 lyžica octu
  • 1 avokádo
  • 1 – 2 jarné cibuľky
  • hrsť koriandrovej vňate
  • 1 limeta
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • čili

Rúru si predhrejeme na 220°. Plechy na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a potrieme masťou alebo trochou rastlinného oleja.
Do základnej zmesi na placky nastrúhame očistenú mrkvu a paštrnák v pomere 1:1 (alebo podľa chuti), zmiešame so soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom, vajcami a múkou a pridáme ešte enikel a koriander. Všetko dobre premiešame.
Zo zmesi lyžicou tvoríme na plechu placky a dáme ich piecť do dobre vyhriatej rúry na 12 minút z 1 strany, 8 minút z druhej strany a ak treba, ešte raz obrátime a pečieme posledných 5 minút do chrumkava.
Na avokádovú salsu si na kocky pokrájame avokádo a ihneď ho premiešame s veľkým množstvom limetovej šťavy, na kolieska pokrájanou jarnou cibuľkou, posekanou koriandrovou vňaťou a ochutíme trochou olivového oleja, soli, čierneho korenia a štipkou čili.
Na pošírované vajíčka si v malom hrnci privedieme k varu vodu (cca 8 cm stĺpec vody). Prilejeme ocot, stiahneme teplotu na minimum, vodu rozmiešame a doprostred víru opatrne vyklepneme jedno vajíčko. Varíme zhruba 3 minúty, kým bielok nestuhne. Vyberieme dierkovanou lyžicou a necháme odkvapkať na papierovej servítke. (Na pošírovanie ďalších vajec si vodu nanovo privedieme k varu, stiahneme teplotu, vodu rozmiešame a do víru vyklepneme vajičko a pokračujeme.)
Placky podávame s posoleným, okoreneným a trochou olivového oleja pokvapkaným vajíčkom a s avokádovou salsou.

Pečené cviklové placky s crème fraîche a údeným lososom

  • základná zmes na placky
  • 1 lyžička mletej alebo drvenej rímskej rasce
  • hrsť petržlenovej vňaťe
  • 100 g crème fraîche (alebo cez noc odkvapkanej kyslej smotany)
  • 100 g údeného lososa
  • hrsť posekanej pažítky alebo kôpru
  • 1 citrón
  • hrubo mleté čierne korenie
  • trocha olivového oleja

Rúru si predhrejeme na 220°. Plechy na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a potrieme masťou alebo trochou rastlinného oleja.
Na základnú zmes postrúhame cviklu. Posolíme a necháme chvíľu odstáť. Keď cvikla pustí šťavu, zväčša ju z nej vytlačíme, zmiešame s korením, pretlačeným cesnakom, vajcami, múkou a pridáme ešte rímsku rascu a posekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame.
Zo zmesi lyžicou tvoríme na plechu placky a dáme ich piecť do dobre vyhriatej rúry na 12 minút z jednej strany, 8 minút z druhej strany a ak treba, ešte raz obrátime a pečieme posledných 5 minút do chrumkava.
Placky potrieme trochou crème fraîche, navrstvíme na ne kúsok údeného lososa, posypeme nahrubo mletým čiernym korením, posekanou pažitkou a pokvapkané troškou olivového oleja a veľkým množstvom citrónovej šťavy.

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou

18 komentáre/ov "Plackáreň"

Pridaj komentár
  1. Jozef Stanislav

    13. novembra 2014 o 20:00

    Opäť perfektný námet a super fotky. Máte pravdu, placky s quinoy sú perfiš. Kupujeme ju u nás v DM drogerie. Pridali už aj červenú. Má vynikajúci nutričný obraz a je bez lepku.
    Gratulujem s úctou.

    Odpovedať
  2. Jana Uherová

    16. novembra 2014 o 13:11

    Super nápad! Ďakujem. Všetky placky vyskúšam. Na zemiakových plackách som skoro závislá. 🙂 Ja, keby som uvažovala o street food po slovensky, ponúkala by som fašírky. Fašírkáreň! Malé z bravčového mäsa s nastrúhanou cuketkou, podlhovasté s hovädzieho…. kuracie guľky s celerom, ale hlavne zeleninové – z miešanej zeleniny, brokolicové s hubami, mrkvovo celerové, z ovsených vločiek s bylinkami a cesnakom, no a všetky druhy strukovín – fazuľové, cícerové… z bulguru, ryže…. no proste neobmedzené množstvo fašírok.

    Odpovedať
    • zuzka

      17. novembra 2014 o 20:15

      Éj, plackáreň zdraví fašírkáreň! Super nápad! To by bol život…

      Odpovedať
  3. martina

    17. novembra 2014 o 15:31

    Nadhera,vsetky by som ochutnala. Na plackach mi najviac vadi , ze dlho sa to dlho robi a rychlo je :), pecenie v rure najblizsie vyskusam, vyzera to na velku usporu casu. casto robievam placky podla tohto receptu :http://www.greenkitchenstories.com/beetroot-burgers/

    Odpovedať
    • zuzka

      17. novembra 2014 o 20:19

      Ďakujem!
      Dlho to trvá na panvici, to je pravda, preto robím oba spôsoby. V rúre pečeiem naraz 2 plechy a ešte aj na panvici (často aj dvoch) vyprážam, takže mám nakoniec kopec placiek hotových za tretinu času.

      Odpovedať
  4. Mirka kohutova

    19. novembra 2014 o 19:47

    Moje nervy….vsetky by som ochutnala. Nevedela by som ani ktorymi zacat skor. No vidim to, ze tento vikend zase raz kuchtime podla Vas. Uzasne. Taku radost ste mi zase spravili 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      20. novembra 2014 o 00:41

      Potešenie na mojej strane, ďakujem!!!

      Odpovedať
  5. katarina

    21. novembra 2014 o 17:13

    fantastickeee. mnam hned mi prisli na chut.

    Odpovedať
    • zuzka

      21. novembra 2014 o 17:19

      Ďakujem! Treba vyskúšať 🙂

      Odpovedať
  6. augustinkaa

    22. novembra 2014 o 20:58

    ahoj zuzka, všetky tvoje placky vyzeraju uzasne 🙂 ja placky milujem, vzdy ich len peciem, lebo na vyprazanie nemam ani cas, ani energiu… rada robim z karfiolu al. brokolice… no musim vyskusat nejake nove – od teba 🙂 inak, myslim si ze plackaren by sa ujala, bolo by to domacke a myslim ze turistov by to ohromilo viac ako haluskaren 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      22. novembra 2014 o 21:08

      Ďakujem! Dúfajme, že inšpirujeme tých, čo rozmýšľajú nad podnikaním v tejto oblasti, len nevedia s čím a ako 🙂 Skôr by to, podľa mňa, ohromilo Slovákov, lebo turisti Západniari sú na (nezemiakové) placky zvyknutí, takže tí by išli na isto 🙂

      Odpovedať
  7. Elena K.

    20. decembra 2014 o 19:43

    zemiakovo-zelerove som dnes piekla v rure. s bielym jogurtom a urobila som paradajkovo-uhorkovy sladkokysly salat (zboznujeme ho ku vsetkemu 🙂 no a bolo to vyborne! klasickým slovenským zemiakovým plackám sa vyhýbam (hej, aj kvôli vyprazaniu), ale tieto, to je iný level!
    urcite si urobíme aj verziu s cviklou aj tie mrkovo-pastrnakove (uz uz som dnes na trhoch brala pastrnak do kosika, a na poslednu chvilu som si to rozmyslela, ja truba)..tak nabudúce 🙂 opat vdaka za skvelé recepty Zuzka!

    Odpovedať
    • zuzka

      20. decembra 2014 o 20:06

      Paráda, Eli, som rada, že ste vyskúšali a že vám chutili. Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  8. alenquita

    16. októbra 2017 o 21:45

    Prebytok cvikly (a moje pomalé učenie sa jej konzumácii) ma priviedlo k týmto plackám. A vôbec nechápem, prečo som doteraz tento recept neskúšala. Je dokonalý! Úplne sa stráca zemitá chuť cvikly a zostáva len príjemná a chrumkavá placka. Ďakujem za tento objav 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      17. októbra 2017 o 09:35

      Telepatia! Práve sa zamýšľam, čo s údeným lososom a violá, budú cviklové placky! Ďakujem za komentár a za pripomenutie receptu 🙂 Riešim rovnaký problém s prebytkom cvikly…

      Odpovedať
      • alenquita

        17. októbra 2017 o 20:05

        Tak to sa teda naozaj teším 🙂 Cviklu som sa naučila jesť vďaka cviklovému tataráku a vždy ho robím, keď sa jej u nás doma vyskytne veľa. Mám ho naplánovaný robiť aj pre teba jedného dňa 😉

        Odpovedať

Pridaj komentár