Tak na zdravie!

PF 2011

Nasilu sa baviť len preto, že je Silvester, sa mi už roky nechce, ale odkedy som so svojím mužom, ktorý má v tento deň narodeniny, silvestrovská nálada len znásobuje radosť oslavovať. Mám pocit, že celý svet oslavuje s nami a môj muž vždy všetkým gratulantom rozšafne sľubuje parádny ohňostroj o polnoci… Tak ako tak, s rokom 2010 sa mi lúčilo ťažko, bol to najkrajší rok v mojom živote, pribudlo nám do rodiny bábätko, ktoré zmenilo všetko. A hoci sme kvôli nemu tento rok veľmi za jedlom necestovali a neobjavovali nové chute, ten pohľad našej dcéry, keď zaujato sleduje všetko, čo v kuchyni robím, stojí za to. Od narodenia s ňou varím a dúfam, že si to bude pamätať. Že varenie a príprava jedla je prirodzenou súčasťou každodenného života a bude vedieť, že dobré jedlo nepochádza z vrecka zo supermarketu, ale zo záhrady, sadu, dvora, lesa, rieky, mora… a z kuchyne.

To bude aj najväčšie dobrodružstvo nasledujúceho roka. Naučiť jesť naše dieťa. O pár dní začíname a som veľmi zvedavá, ako nám to pôjde. Na to si treba pripiť! A dobre sa posilniť. Silvestrovské menu obsahovalo všetko – ryby, zeleninu, mäso, vajcia, sladkosti aj dobrý alkohol. Hojnosťou a pestrosťou sme sa rozlúčili s krásnym starým rokom a privítali nový, hádam ešte krajší rok 2011. Tak na zdravie!

Champagne Cocktail

  • suché šumivé biele víno
  • kocka cukru
  • Angostura Bitters
  • pomaranč

Na kocku cukru nakvapkáme pár kvapiek angostury a zalejeme dobre vychladeným šumivým vínom. Podávame s mesiačikom pomaranča a kúskom pomarančovej kôry.

Kaviárové vajcia

  • vajcia
  • dijonská horčica
  • majonéza
  • kaviár

Natvrdo uvarené vajcia rozrežeme na polovice, žĺtky vyberieme a vymiešame s dijonskou horčicou a majonézou podľa chuti. Krémom naplníme polovice bielkov a ozdobíme kaviárom.

Šunková pena

  • dusená šunka
  • bešamel (maslo, múka, mlieko)
  • šľahačka
  • soľ, biele korenie

Z rovnakého množstva masla a múky pripravíme zápražku, ktorú rozmiešame mliekom na hladký bešamel. Ten rozmixujeme so šunkou na hladkú masu, do ktorej zamiešame do tuha vyšľahanú šľahačku. Dochutíme soľou a korením a necháme vychladiť.

Nátierka z údenej ryby

  • údenáče
  • jarná cibuľka
  • kapary
  • chren
  • creme fraîche
  • citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie

Rybie mäso bez kostí a kože rozdrobíme na malé kúsky a pridáme doň najemno posekanú jarnú cibuľku, scedené kapary, postrúhaný chren a dobre rozmiešame s creme fraîche. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Zelerová remuláda

  • zeler
  • citrónová šťava
  • celozrnná horčica
  • majonéza
  • soľ, čierne korenie

Očistený zeler nakrájame na tenučké rezance alebo postrúhame na hrubom strúhadle a ihneď premiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedol. Potom doň pridáme trochu horčice, majonézy a dochutíme soľou a korením.

Tiramisu guľky

  • piškóty
  • čierna káva
  • likér amaretto
  • mascarpone
  • žĺtky
  • cukor
  • šľahačka
  • kakao

Vaječné žĺtky dopenista vymiešame s cukrom a postupne do nich zamiešavame mascarpone a do tuha vyšľahanú sladkú šľahačku. Krém dáme do chladničky vychladiť. Medzitým si nahrubo nadrvíme piškóty, pokvapkáme ich rovnykým dielom kávou a amarettom a premiešame s vychladeným krémom. Tvarujeme guľky, ktoré obalíme v kakau a až do podávania uchovávame v chlade.

Karamelové pukance

  • pukance
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 šálky vody
  • 250 g masla

Cukor a vodu privedieme na miernej teplote k varu a bez miešania necháme odpariť a skaramelizovať. V karameli rozpustíme pokrájané maslo, opatrne nalajeme na pukance a premiešame, kým karamel nestuhne.

Pridaj komentár