...úplne z neho cítim dusné letné poludnie a počujem cinkanie lyžíc o taniere kdesi v zapadnutej dedinke.

Pesto presto

Cestoviny s pestom sú asi najrýchlejšie slušné jedlo na svete. Uvaríte kupované cestoviny a zmiešate s trochou kupovaného pesta z fľaštičky… To by som nebola ja, keby som si aj to najjednoduchšie jedlo neskomplikovala. Vymyslela som si totiž, že si cestoviny s pestom spravím sama doma. Konečne. Oprášim strojček na cestoviny, ozbieram prvú veľkú úrodu bazalky a dám sa do toho.

Inšpiroval ma Jamie Oliver, ako cestoval po Taliansku a odkukával od obyčajných ľudí na dedinách, ako jedia a čo varia. Tento tvar cestovín tam volajú „hodvábne šatky“, sú to len obdĺžnikové tenké plátky vyvaľkaného cesta, z ktorých sa robia napr. lasagne. S pestom je to to najobyčajnejšie jedlo pod talianskym slnkom, úplne z neho cítim dusné letné poludnie a počujem cinkanie lyžíc o taniere kdesi v zapadnutej dedinke. Veľmi mi tieto jednoduché jedlá pripomínajú letá u babky, keď nám robila rýchle slíže s tvarohom, alebo slivkové gule v strúhanke na obed. Dedinčania jedia všade na svete rovnako. Jednoducho, rýchlo, z dostupných surovín a chutne.

Pesto je variabilné a multifunkčné. Dá sa robiť z rôznych druhov byliniek, orechov, syra a podobne. Provensálci – ďalší majstri prostej domáckej kuchyne majú tiež svoju obdobu pesta – pistou, ktorú si pridávajú ako ochucovadlo do polievok a k vareným mäsám. Ja si odložím zvyšky pesta do chladničky a budem si ho natierať na chlieb s maslom, alebo si ho zamiešam do varených zemiakov, keď budem potrebovať trochu čerstvej chuti a jarnej vzpruhy. Ale dnes si tieto cestoviny naložím na krásny tanier po babke…

Domáce cestoviny s pestom

  • 300 g hladkej múky
  • 3 vajcia

Pesto:

  • hrsť čerstvej bazalky
  • hrsť píniových orieškov
  • hrsť postrúhaného syra parmezánskeho typu (parmezán, pecorino, grana, atď.)
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • panenský olivový olej
  • soľ podľa potreby

Z múky a vajec vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na veľmi tenké plátky a narežeme na obdĺžniky alebo štvorce. Necháme preschnúť na utierke. Medzitým si na suchej panvičke prehrejeme píniové oriešky, aby uvoľnili arómu, postrúhame syr, očistíme cesnak a natrháme lístky bazalky. Všetko spolu s olejom rozmixujeme v mixéri alebo rozdrvíme tĺčikom v mažiari na hustú kašu a prípadne ešte dochutíme soľou. Pláty cestovín krátko povaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme a ešte za tepla premiešame s pestom.

Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov

Pridaj komentár