Marináda voňala ako varené vínko a paradajky v nej krásne zosladli.

Paradajky stokrát inak

V horúčavách, aké panovali do minulej soboty, sa mi veru nechcelo nič variť. Prežívala som na paradajkách. Paradajky s mozzarellou a bazalkou, paradajky so slaným syrom, paradajky s tatárskou omáčkou… Preto som hľadala spôsoby, ako rôzne možno paradajky bez varenia jesť. Našla som recept, pri ktorom som si okrem marinovania paradajok vyskúšala aj prípravu bylinkovej soli.

Marinovanie sa hodí na tvrdšie druhy paradajok, alebo na tie, ktoré nemajú veľa chuti. Marináda voňala ako varené vínko a paradajky v nej krásne zosladli. Perfektne vyvážili pikantnú chuť grilovaných klobás, ktoré sme si k nim večer dali. Na bylinkovú soľ som použila bazalku, mätu a rozmarín, ale každý si ju môže prispôsobiť podľa vlastnej chuti a možností. S obmenami prísad do marinády a bylinkovej soli tak budú paradajky a všetko k nim chutiť stále inak.

Marinované paradajky s bylinkovou soľou

  • 400 – 500 g pevných paradajok
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 80 ml octu z bieleho vína
  • 2 lyžice cukru
  • kôra z 1 citróna
  • (hrubozrnná) soľ
  • čerstvé bylinky
  • extra panenský olivový olej

Umyté paradajky naspodu nakrojíme a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody. Ošúpeme a necháme vychladnúť. Z vína, octu, cukru a postrúhanej citrónovej kôry pripravíme marinádu, do ktorej ponoríme paradajky. Necháme marinovať 2 – 3 hodiny pri izbovej teplote. Soľ podrvíme s bylinkami v mažiari alebo kuchynskom robote. Marinované paradajky podávame posolené bylinkovou soľou a pokvapkané olivovým olejom.

Pridaj komentár