„Apropo, tekvice, tie sme si v októbri užili na tanieroch až-až.“

Októbrový modus vivendi

Krásny október to bol! Prvý jesenný mesiac sa naozaj vydaril, aj keď sme to po škaredom septembri už ani nečakali. Aj babieho leta sme sa dočkali. Ako chutil váš október? Náš hlavne hroznovo, hruškovo a jablkovo. Pozbierala som už bazalku na balkóne, narobila pesto do chladničky – za lyžicu do polievky či len tak na chlieb vždy spraví zázraky. Muž varil levanduľový sirup. Ja som nastrúhala chren a naložila ho na sladko-kyslo pre celú rodinu, ten tiež dávam všade, do dresingov či len tak za lyžičku na tanier k hocičomu. Všimla som si, že je príjemné mať vždy po ruke hotovú nejakú drobnosť, ktorá osvieži či vyzdvihne chuť. Nejaké čatní, pálivú omáčku, zarobený obľúbený dresing, majonézu, najemno pokrájanú šalotku, naloženú v octe, olej z minutých ančovičiek či sušených paradajok… a kopec rôzne ochutených horčíc, octov a olejov, ktoré dodajú šmrnc aj tomu najfádnejšiemu jedlu.

Nabehli sme už na normálny škôlkarsko-školský režim a spestrujeme si ho drobnými radosťami. Deti objavili čaro vyjedania varených vajíčok zo škrupiniek, len si ešte musíme nejaké šikovné poháriky na ne zadovážiť. Zemiaky sme piekli v šupke, aj hranolky z nich vysmážali. Naše pyžamové párty sa zmenili na kino večery. Každý piatok po večeri napukám za hrniec teplých pukancov a púšťame si prírodopisné dokumenty z Netflixu. Len to nesmie byť príliš srdcervúce, to náš najmenší nemá rád, to sú hneď slzy a žiaľ. Boli lampióny, halloweenske masky, aj vyrezávanie a večerné svietenie tekvičiek.

Apropo, tekvice, tie sme si v októbri užili na tanieroch až-až. Verím, že sa u vás doma ešte nejaké nájdu, tak ak by ste ešte nemali dosť, ponúkam inšpirácie, čo s nimi. Recept na šalát inicioval môj muž, mali sme ho už niekoľkokrát a sám uznal, že ho treba zverejniť. Nie, my sme ešte nerezignovali na šaláty, ešte, kým sa dá, si ich užívame, do jari ďaleko. Ale ak vám predstava šalátu v chladnejšom počasí nie je po chuti, zalejte zmes tekvice, fety a orechov (pokojne aj s listami šalátu) vaječnou zmesou a urobte si teplú frittatu alebo quiche. Zmes pečenej tekvice, fety a orechov zmiešajte s uvareným bulgurom, ryžou, kuskusom, quinoou, cestovinami na teplý sýty šalát, prípadne ňou naplňte zeleninu, wrapy, pizzu calzone, pannini, žalúzie, či galette, obložte ňou hrianky, bruschetti, crostini, čokoľvek… Okrem fety sa k tekvici úžasne hodí aj gorgonzola alebo kozí syr. Nevegetariáni si môžu obohatiť chute a kalórie trochou slaninky a šalvia už je len takou pomyselnou čerešničkou na tekvicovej torte. Smelo do toho, teraz je jej čas, treba ju zbierať, sušiť, vyprážať… Ja neviem, existuje vôbec chutnejší mesiac ako október? A ako chutil váš október? A kto sa teší na november?

Šalát s pečenou tekvicou, syrom feta a orechmi

  • 200 – 250 g zmesi listov (lollo, špenát, rukola, polníček, frisée, endívia, čakanka, petržlenová vňať…)
  • ½ šalotky
  • ocot z červeného vína
  • 1 menšia tekvica na pečenie alebo iná jesenná tekvica
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 150 g syra feta
  • 1 lyžička hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžička medu
  • hrsť orechov vlašských alebo pekanových
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Predhrejeme si rúru na 180°C.
Šalotku nakrájame na tenké plátky, vložíme do misky alebo téglika, posolíme, zalejeme octom z červeného vína tak, aby bola celá ponorená, dobre premiešame a necháme stáť.
Očistenú tekvicu si nakrájame na kocky a premiešame so 4 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami balzamika, dobre posolíme a posypeme mletým čiernym korením. Premiešame, aby bol každý kúsok tekvice ochutený. Tekvicu rozložíme na plech a pečieme v rúre cca 30 minút, alebo pokým pekne neskaramelizuje.
Orechy opečieme nasucho na panvici, necháme trochu vychladnúť a v rukách premasírujeme, aby sa zbavili čo najviac suchej šupky. Veľké kusy orechov môžeme posekať na menšie.
Dresing si pripravíme zmiešaním 4 lyžíc olivového oleja, horčice, medu a trochy soli.
Fetu si rozdrobíme na kúsky, alebo pokrájame na kocky.
Zmes umytých listov šalátu premiešame s dresingom a šalotkou, vybratou z nálevu (netreba nechať odkvapkať, trocha octu sa hodí na dochutenie šalátu). Potom do šalátu jemne zamiešame fetu a orechy.
Šalát rozdelíme na taniere, alebo naservírujeme do jednej servírovacej misy, pokladieme naň kocky pečenej tekvice a podávame.

Tekvicové krúpoto so slaninou, šalviou a gorgonzolou

  • cca 330 g surovej očistenej tekvice
  • 375 g krúp
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvých šalviových listov
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 150 ml bieleho vína
  • 1,5 l vývaru alebo vody (napr. z varenia tekvice na tekvicové pyré)
  • 150 g gorgonzoly
  • 50 g masla
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Očistenú tekvicu si pokrájame na malé kúsky. Pokrájame si zvlášť aj slaninu a cibuľu na malé kocky, cesnak posekáme nadrobno. 4 čerstvé lístky šalvie nasekáme nadrobno. V menšom hrnci si necháme zovrieť vývar/vodu.
V širokom hrnci si rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom slaninku do chrumkava. Zhruba v polovici praženia k slanine pridáme cibuľu a úplne na koniec aj cesnak a šalviu. K orestovanej slanine, cibuli a cesnaku prisypeme suché krúpy a dobre ich v tuku premiešame. Keď začnú syčať, prilejeme k nim víno a vyvaríme ho. Potom začneme do krúp za občasného miešania postupne primiešavať vývar po naberačkách. Zhruba po 15 minútach pridáme ku krúpam aj tekvicu a pokračujeme vo varení. Po ďalších 15 minútach by mali byť tekvica aj krúpy mäkké. Stiahneme hrniec zo sporáka. Skontrolujeme ochutenie, prípadne mierne dosolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením. Do krúpota zamiešame maslo a opatrne aj na kúsky rozdrobenú gorgonzolu. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľu odstáť.
Kým krúpoto odpočíva, vypražíme si na deci oleja suché, čerstvé lístky šalvie v celku, kým nebudú pevné a chrumkavé.
Odpočinuté krúpoto podávame posypané s vypraženými šalviovými lístkami.

Tekvicový chlebíček s orechmi

  • 1 šálka polohrubej múky (170 g)
  • 1 šálka hnedého cukru (soft light brown alebo light muscovado) (150 g )
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého nového korenia
  • ½ lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 šálka tekvicového pyré (uvarenej a roztlačenej tekvice) (250 g)
  • 1/3 šálky oleja (85 ml)
  • ½ šálky sekaných orechov (vlašských alebo pekanových) (60 g)
  • tekvicové jadierka na posypanie

Rúru si predhrejeme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček vystelieme papierom na pečenie.
Zmiešame zvlášť sypké prísady okrem orechov a jadierok.
Zmiešame tekuté prísady, rozmiešame do nich tekvicové pyré, potom pridáme sypké prísady a nakoniec do cesta zamiešame orechy.
Cesto vlejeme do papierom vystlanej formy, posypene tekvicovými jadierkami a pečieme cca 45 minút, kým sa chlebíček neprepečie (test so špajdľou).
Upečený chlebíček necháme 15 minút chladnúť vo forme na mriežke, potom ho vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Ďalšie tekvicové recepty a tipy:
Príma sezóna – tekvicová polievka, pečená tekvica, ochutené tekvicové jadierka
Tekvica + ryža = skvelý obed – tekvicové rizoto
Víkend s tekvicami – tekvicové ravioli so šalviovým maslom
Vivat salvia! – crostini s ricottou, karamelizovanou tekvicou a vyprážanou šalviou
Hosť do domu na konci leta – hummus s pečenou tekvicou
Tekvica nasladko – korenistý tekvicovo-jablkový koláč
Z obrazovky rovno na stôl – letné zeleninové kari
7+ – tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny

2 komentáre/ov "Októbrový modus vivendi"

Pridaj komentár
  1. Anna

    4. novembra 2017 o 19:23

    Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    Odpovedať

Pridaj komentár