Trio pekelných umami náloží – víno, slanina, parmezán – spravilo svoje.

Od čoho je to ružové?

Jar ma tento rok zaskočila. Niežeby som sa netešila na teplo a novú sezónu, ale akosi som si nestačila dosýta užiť zimných chutí. Ten mesiac, o čo prišla jar skôr, mi bude chýbať. Pár typicky zimných dobrôt sme si však užili. Som rada, že som sa posunula ďalej v domácom kvasení zeleniny, veľa som piekla, dokonca som stihla aj jedno mäsové ragú. (Zohnala som domáceho králika, tak som ho pekne dlho dusila na víne, mali sme pappardelle s králičím ragú, boli z neho aj lasagne a zo zvyškov mäsa ešta pár skvelých jedál. Toľko parádnej muziky z jedného králika…)

Určite si ale ešte nájdite čas na toto výdatné rizoto. Robili ste už rizoto z červeného vína? Veľká lahôdka! Bežne robím rizoto s jedným deci (bieleho) vína, ale do rizota s červeným vínom ho ide minimálne štvrť litra, do niektorých receptov dokonca celá sedmička vína. Znie to šialene, ale naozaj to funguje. Dôležité je víno najprv poriadne vyvariť (keď sa nadýchnete pary nad hrncom, nesmie vás dusiť na kašeľ). V podstate stále platí, že čím lahodnejšie a harmonickejšie víno do rizota nalejete, tým bude lepšie. No a čo sa týka doplnkových ingrediencií, najvhodnejšie sú výrazné, hlboké chute, ktoré budú vínu rovnocenne sekundovať. Pred dvomi rokmi som skúšala rizoto s chorizom. Tentoraz som sa rozhodla pre náročnú kombináciu s radicchiom a slaninou (recept je pôvodne s pancettou). Trocha som sa toho horkého radicchia obávala, ale zbytočne. Trio pekelných umami náloží – víno, slanina, parmezán – spravilo svoje. Potiahlo radicchio do bezpečia lahodnej a harmonickej chuti. Veľkú pochvalu som si vyslúžila od muža i detí…

Dcéra nad tanierom rizota:
– „Mami, od čoho je to ružové?
– „Od vína… ale nehovor babine, že si jedla s vínom!
Vypýtala si hneď aj dupľu. V takýchto chvíľach som hrdá matka.

Rizoto s červeným vínom, radicchiom a slaninou

  • 150 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g ryže arborio
  • 1 radicchio
  • 500 ml červeného vína
  • 1 l vývaru
  • cca 75 g parmezánu
  • kúsok masla
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Na lyžici olivového oleja opečieme slaninu, nakrájanú na malé kocky. Po pár minútach k nej pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezmäknú. Primiešame polovicu radicchia, pokrájaného na širšie rezance a ryžu. Opečieme, kým sa všetko neobalí v tuku a ryža nezačne syčať. Podlejeme vínom a miešame, kým z dna nezoškrabeme všetko prepečené. Premiešavame, kým sa z vína nevyvarí všetok alkohol. Potom začneme za neustáleho miešania po troškách prilievať horúci vývar, kým ho ryža postupne nevpije a neuvarí sa al dente. Na záver primiešame polovicu postrúhaného parmezánu, kúsok masla, prípadne zvyšok vývaru, premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme pár minút dôjsť.
Medzitým si na grilovacej panvici sprudka opečieme zvyšnú polovicu radicchia, ktorú si predtým pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme čiernym korením.
Hotové rizoto ihneď podávame s kúskom opečeného radicchia a posypané zvyškom parmezánu.

Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Načierno
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Týždňovky
Poklad

7 komentáre/ov "Od čoho je to ružové?"

Pridaj komentár
  1. augustinka

    13. marca 2014 o 09:18

    :))) ze hrda matka. to by som veru bola aj ja
    zase zaujimavy recept… a ta fotka! najlepsi a najkrajsi foodblog, tie fotky su naozaj uzasne
    ja som v rizote len zaciatocnik, skusala som len s bielym vinom, ale akosi neviem odhadnut jeho mnozstvo, nejako sa mi to prekyslilo alebo co 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      13. marca 2014 o 09:53

      Ďakujem!!!
      S tým (normálnym, bielym) rizotom je to tak, že sa toho vína pridá len cca 1 – 1,5 dl vína hneď na začiatku a nechá sa úplne vyvariť, takmer do sucha, kým sa začne pridávať vývar. Nemalo by to byť od vína vôbec kyslé, len taká jemná dochuť, skôr aróma by tam mala byť cítiť.
      Treba skúšať, držím palce a ešte raz ďakujem za komentár a uznanie.

      Odpovedať
  2. alenquita

    13. marca 2014 o 10:00

    Veru ruzove rizoto som este neskusala a tusim ani nevidela 🙂 K tej kyslosti- len prvykrat sa mi zdalo rizoto od vina kysle, ale odvtedy uz nie. Neviem, ci je to tym, ze rizoto varim nejako inak a nevedomky som odstranila chybu z prveho pokusu, alebo je to pouzitym vinom 🙂 Kazdopadne je pre mna zatial naj kombinacia asi klasika- biele vino, slanina, paradajky a parmezan. No rozhodnem takuto verziu vyskusam, dakujem!
    Zuzka, jedna mala dobrosrdecna pripomienka- v zozname ingrediencii mas dvakrat uvedenu ryzu 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      13. marca 2014 o 10:19

      Alenka, opravené, ďakujem!
      Vínom by to nikdy nemalo byť… Je možné, že keď ľudia po rokoch klasického slovenského, suchého „rizota“ vyskúšajú to pravé, miešané, tak im to asi príde čudné, kyslé a potom si na tú chuť zvyknú, neviem… Ja som sa s tým ešte nestretla, neviem.
      Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
      • alenquita

        13. marca 2014 o 16:00

        Vidis, tak som sa na to nepozrela, ze to moze byt iba z nezvyku. Lebo u nas je to naozaj tak, ze od toho prveho pokusu nam uz chutilo kazde 🙂 Takze asi mas aj pravdu.
        Chcem sa este spytat- co je to male zelene, cim si rizoto posypala? Aka bylinka?

        Odpovedať
        • zuzka

          13. marca 2014 o 16:53

          Hehe, to malé zelené je žerucha, pestovateľský projekt našej dcéry… http://instagram.com/p/k3jKawIhd_/ a po 8 hodinách http://instagram.com/p/k4syCnIhb_/ rastie to jak besné a spestrujeme si tým jedlo 🙂

          Odpovedať
          • alenquita

            14. marca 2014 o 10:16

            Wow!! To som teda netusila, ze je to taka rychlovka 😀 Inak asi pred dvomi tyzdnami som sa zacitala do jednej diskusie a rozhodla som sa, ze zeruchu musim vyskusat, ale uplne som na to zabudla a Ty si mi to teraz fantasticky pripomenula. Este raz vdaka!

            Odpovedať

Pridaj komentár