Nekorunovanou kráľovnou vyprážaných jedál je pre mňa japonská tempura.

O vyprážaní trochu inak

Ja som tá posledná, čo by horovala za vyprážané jedlá, ale nedá mi sa za ne neprihovoriť. Moja obľuba vyprážaného jedla pochádza z Ázie. Nemohla som viac pred toľkým množstvom vyprážaného jedla na slano i na sladko zatvárať oči. Musela som ochutnať a uznať, že klasickým trojobalom sa vyprážanie nezačína ani nekončí.

Nekorunovanou kráľovnou vyprážaných jedál je pre mňa japonská tempura. Niečo tak zaujímavé a chutné by som nikdy nečakala. Žiadne premastené, rozmočené kusy zeleniny, ale jemné, chrumkavé čosi, čo v sebe skrývalo delikátnu a čerstvú chuť tu hríba, tam papriky či cukiny ako prekvapenie z kinderka. A mohla by som pokračovať príkladmi z Číny, Thajska, Indie…

3 zlaté pravidlá pre moje dokonalé vyprážanie znejú: kvalitný olej, správne cestíčko a prvotriedna surovina na vyprážanie. A ako bonus ešte aj rovnako kvalitný dip alebo omáčka na namáčanie… Ruku na srdce, dali by ste si večer na terase k vínku vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi? Asi nie. A dali by ste si také chrumkavé vyprážané fazuľky s dobrou domácou cesnakovou majonézou? Vyskúšajte!

Vyprážané zelené fazuľky s majonézou z mladého cesnaku

  • 250 g zelenej fazuľky
  • 1 vajce
  • 150 – 200 g hladkej múky
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • 2 žĺtky
  • 3 – 5 strúčikov mladého cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžice octu z bieleho vína
  • 2 ančovičky
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Očistené fazuľky oblanžírujeme v horúcej vode, necháme odkvapkať a mierne vychladnúť. V kuchynskom robote si pripravíme majonézu tak, že žĺtky, cesnak, petržlenovú vňať, horčicu, ocot a ančovičky dohladka rozmixujeme a postupne k nim prilievame po kvapkách olivový olej až do zhustnutia a želanej konzistencie. Chuť dotiahneme soľou a citrónovou šťavou a necháme vychladiť. Vo fritéze alebo hrnci si rozohrejeme olej na vyprážanie na zhruba 180˚C (kým doň vhodená kocka chleba do 30 sekúnd nezhnedne). Na cestíčko rozšľaháme vajce s 250 ml veľmi studenej vody a prisypávame múku, až kým sa nám nevytvorí cestíčko. Keď je olej rozohriaty, namáčame do cestíčka fazuľky a po dávkach vyprážame pár minút do zlatista. Necháme dobre odkvapkať na servítke alebo kuchynskej papierovej utierke a ešte teplé posypeme soľou. Podávame s cesnakovou majonézou.

4 komentáre/ov "O vyprážaní trochu inak"

Pridaj komentár
  1. ninanora

    20. júla 2011 o 09:52

    Mnam! vyzera to vyborne!

    na kurze varenia sme na pouzivali specialnu tempura muku, zial v obchodoch som ju este nevidela. a vyprazali sme banany, ktore boli vynikajuce, aj ked v banany moc nemusim.

    Odpovedať
  2. Tanka

    20. júla 2011 o 10:27

    Tempura sa da kupit v internetovom obchode, 1kg okolo 5 EUR

    Odpovedať
  3. admin

    20. júla 2011 o 11:09

    Dobre vedieť, díky za tip!

    Odpovedať
  4. BenJ

    20. júla 2011 o 17:58

    perfektné… a tá majonéza tiež nemá chybu 🙂

    Odpovedať

Pridaj komentár