V jednej českej kuchárskej televíznej súťaži dostali súťažiaci za úlohu vykostiť kura a pripraviť z neho roládu. Nebolo to ale len tak hocijaké kura. Bolo to kura z Bresse. Najlepšie kura na svete. Jediné z hydiny s ochrannou známkou kvality. S farbami francúzskej trikolóry. Biele perie, červený hrebienok a modré nohy. A s týmito atribútmi sa aj predáva. S operenou hlavou a s nohami. S krehkým tmavým mäsom, jemnou kožou a žltým tukom.

Som presvedčená, že nikto zo súťažiacich nikdy také kura nevidel a predpokladám, že veľmi málo z nich o ňom vôbec počulo. Bolo to jasné z toho, ako k súťažnej úlohe pristupovali. Naplniť exkluzívne mäsko obyčajným toastovým chlebom, aký dávame do bežnej plnky alebo jeho chuť zabiť údeninou či kilom cesnaku je barbarstvo. Nepochopenie a nedostatok citu ku kvalitnej surovine.

Kura z Bresse treba nechať spievať. Vyniknúť jeho chuť a podčiarknuť textúru. Bohužiaľ, kurence, aké máme k dispozícii my, nemajú ani chuť, ani textúru, ani nič, čo by stálo za to. Supermarketové kura, čo má suché biele mäso aj na stehnách treba čo najviac zblbnúť a zakamuflovať. Namarinovať a využiť na pikantné a aromatické úpravy napríklad ázijskej kuchyne.

Kuracie satay s arašidovou omáčkou

  • kuracie mäso

Marináda:

  • 3 stonky citrónovej trávy
  • 2 šalotky alebo jedna malá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 čili papričky alebo ½ lyžičky kajenského korenia
  • čerstvý ďumbier alebo galangal
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 2 lyžičky mletého koriandrového semena
  • 2 lyžičky rímskej rasce
  • 3 lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 4 lyžice rybacej omáčky
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Arašidová omáčka:

  • 4 lyžice jemného arašidového masla
  • 4 lyžice vody
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • ½ lyžičky tamarindovej pasty alebo ½ lyžice limetovej šťavy
  • ½ lyžičky kajenského korenia alebo 1 lyžička thajskej čili omáčky
  • 4 lyžice kokosového mlieka

Všetky suroviny na marinádu roztlčieme v mažiari alebo rozmixujeme nahrubo. Kuracie mäso nakrájame na hrubšie prúžky a najlepšie na noc naložíme do marinády. Drevené špajdle namočíme do vody, aby nezhoreli. Na arašidovú omáčku zmiešame všetky prísady v mise a podľa potreby ešte dochutíme. Mäso vyberieme z marinády, ponapichujeme na špajdle a dáme piecť do rúry alebo na gril. Podávame s arašidovou omáčkou a varenou ryžou.