... takýto New York sa mi páči, takýto New York ma baví.

New York – cukor, káva, limonáda

Pôvodne sme sa počas chodenia po meste plánovali stravovať hlavne vo foodtruckoch. Gurmánske foodtrucky milujeme a v New Yorku je ich požehnane. Bohužiaľ sme sa prerátali s počasím. Kým u nás už bola krásne rozbehnutá jar, New York sa len pomaly spamätával zo šoku po obzvlášť dlhej a krutej zime. Central Park bol holý, museli sme zabudnúť na krásne fotky s rozkvitnutými sakurami a vistériami a tešili sa, ak sme sem-tam zazreli aspoň kvet magnólie. Rovnako väčšina prevádzkovateľov foodtruckov sa stále neodhodlala na celodenné štácie na veterných a premrznutých uliciach.

Podľa výsledkov z minulého roka sme mali vyhliadnutý najlepší americký foodtruck roku 2013 – The Red Hook Lobster Pound. Ale nepodarilo sa nám ich nikde odchytiť. Tak sme si ich išli obzrieť do kamennej prevádzky a nakoniec došlo aj na homára, lebo som si povedala, že neodídem z New Yorku, kým neochutnám lobster roll. No, roll… Toto sladkasté biele pečivo som rada vynechala a objednala si len tú plnku, príznačne nazvanú „bikini style“. Oh yes! A ešte jedna perlička. Prvýkrát sme ochutnali root beer, veľa som o ňom počula a zdá sa, že ho pije celý New York, ale… ehm, proti gustu… asi by som ochotnejšie vypila sirup proti kašľu 🙂

Oveľa lepšie urobíte, keď zostanete pri tradičnej limonáde. Takmer v každom podniku, ktorý sme navštívili, ponúkali domáce nealko v rôznych podobách, nevynímajúc ani Taïm falafel & smoothie bar. (Krásne cícerové logo!) Ani v tomto prípade sme nepátrali po trucku a išli sa najesť priamo do jedného z dvoch kamenných barov, konkrétne v Nolite. Mali sme šťastie, že sme si odchytili dve miestečká na sedenie za pultom a mali tak možnosť zažiť pravý obedňajší nával, väčšina zákazníkov si tu kupovala jedlo do práce či domov. Ak ste „hummusoví“ či „falafeloví“, budete tu chcieť aj spať. Vyskúšali sme všetky tri druhy falafelu (tradičný zelený, s harrisou a s pečenou červenou paprikou), podávané s opečenou pitou so za’atarom, izraelským šalátom, tabboulehom a tromi omáčkami (kari, čili a tahini). Všetko skvele dochutené a lahodné. A nami hojne zalievané domácou ďumbierovo-mätovou limonádou. Určite by som toho vyskúšala aj viac, už len keď si pomyslím na tie rôzne prílohy a toppingy, sa mi zbiehajú sliny. Ak by som si niekedy mala otvoriť bufet alebo foodtruck, určite by som išla touto cestou. Kašľať na mäso!

Podľa vyššie spomínaného rebríčka najlepších amerických foodtruckov roku 2013 na 4. mieste skončili Big Gay Ice Cream. Ich hravá točená zmrzlina, pôvodne predávaná len na ulici, sa v New Yorku stala obrovským hitom a pojmom. Pamätám si, ako som o nich pred rokmi pozerala nejakú reláciu na Foodnetworku a hovorila si, že tú ich najpopulárnejšiu zmrzlinu Salty Pimp (to sa asi nedá nezapamätať) raz určite ochutnám. A stalo sa. Nemohla som inak a dala si túto ikonickú vanilkovú zmrzlinu so slaným karamelom a čokoládovou polevou. Muž si dal Morskú pannu – key lime pie verziu so šľahačkou. Jediné, čo som si želala, aby sa tak veľmi netopila a nemusela som ju tak rýchlo jesť. Ale čo by som ešte nechcela? Už aj tak sme mali šťastie, že sme nečakali dlho, lebo väčšinou je u nich dlhokánsky rad a čakať tých posledných pár desiatok minút na splnenie dávneho sna by bolo asi neznesiteľné.

A keď sme sa už takto elegantne dostali k sladkému, v New Yorku si „sugar rush“ užijete až-až. Choďte najmä po moderných a špecializovaných predajniach a nechajte sa inšpirovať. Ja mám, napríklad, veľmi rada doughnuts a aj keď ťažko určiť, ktoré sú v New Yorku tie naj, chutili by mi asi všade. Voľba nakoniec padla na Doughnut Plant a boli sme očarení od A po Z. (Od loga cez madlá na vchodových dverách až po nápoje.) Majú doughnuty rôznych druhov a originálnych tvarov, veľkostí a chutí, pýšia sa viacerými inováciami (napríklad plnenými štvorcovými doughnutmi „v každom súste plnka“ alebo povrchovou úpravou crème brûlée) a dôraz kladú na kvalitné, čerstvé suroviny (vrátane sypaných čajov) a domáce výrobky. Ochutnali sme ich povestný crème brûlée doughnut a doughnut s kešu orieškami a vodou z pomarančovníkových kvetov. Rozprávkové. A konečne som primäla muža, aby ochutnal chai. Doma som mu ho núkala, ale nechcel ani ochutnať, museli sme sa trepať až do New Yorku, aby zistil, aké je to dobré. Nuž, ťažko mi byť doma prorokom.

Ďalšiu zaujímavú skúsenosť sme mali v Momofuku Milk Bar. Navštívili sme ten v East Village, oproti Momofuku Ssäm Bar, malinkatý podniček s jedným pultom pri výklade na stojáka. Mám doma ich knižku s receptmi, ale sú na mňa príliš uletené a „americky smiešne“, skrátka, veľmi ma neoslovili. Napriek tomu som chcela ochutnať a mať skúsenosť z prvej ruky. Ja som si vybrala čokoládovo-mentolový grasshopper pie a muž chocolate malt truffles. Zjedli sme, hladinu cukru sme doplnili nad rámec (truffles sme dojedali ešte dva dni na hotelovej izbe), v chuťovej pamäti mi však z nich nič nezostalo, nezanechali vo mne žiaden dojem. Ale ako skúsenosť OK.

Som asi konzerva, mám radšej klasické dezerty francúzskeho typu – lahodné nielen pre jazyk, ale aj pre oko, sofistikované chute i vzhľad. Zákusok má podľa mňa byť malý artefakt. Nám sa z množstva úžasných cukrární a pekární podarilo otestovať ponuku Bouchon Bakery na Rockefeller Plaza, ktorej majiteľom je sám Thomas Keller. Myslím, že už viac hovoriť nemusím, len dodám, že som nemohla nevyskúšať čokoládový éclair a citrónový meringue tart (som strašná, ja viem, všade si dávam tieto dva zákusky) a úplne dekadentne ešte aj jednu minitortičku zo slaných arašídov. (Odísť z Ameriky a neochutnať niečo „burákové“? Nemysliteľné!) Dokonalé, ale neodporúčam zjesť naraz viac ako jeden zákusok, hyperglykémia zaručená.

Aj kávičkári by si New York veľmi pochvaľovali. Kvalitné a poctivé espresso, cappuccino či latte tu nájdete takmer na každej ulici. Aj keď nie som coffee geek, ocením dobrú kávu a rada sa po nej poobzerám, ak mám možnosť. Na tú správnu kávovú scénu New Yorku ma naviedol príspevok na blogu Petra Breinera. Takéto insiderské tipy milujem a riadim sa nimi radšej ako anonymnými turistickými sprievodcami a rebríčkami. Najradšej by som vyskúšala všetky jeho tipy, ale nakoniec sa mi pošťastilo otestovať aspoň dva z nich a som za ne veľmi vďačná. Na Abraço sme narazili náhodou, ale o to viac som sa z ich espressa tešila. Nič nedokáže zlepšiť náladu, ako si pred dobrou kaviarňou uvedomiť, že máte hroznú chuť na kávu. Do Piccolo Café sme už išli cielene na raňajky, presne na začiatok otváracích hodín a tú vôňu croissantov, čerstvo vybratých z pece, si nechcite predstaviť. Zjedla som rovno dva!!! A môj muž, čo som ho videla piť kávu (cappuccino) len raz v živote, si tu dal cappuccino! Ak ste náruživí kávičkári, bude sa vám určite hodiť interaktívna mapa 101 miest so skvelou kávou v New Yorku, výborná pomôcka.

A to je všetko. Koniec našich food tipov z New Yorku. Ale nielen jedlom je cestovateľ živý a to najlepšie mám pre vás na koniec. Dve super vychytávky na plánovanie návštevy New Yorku, najmä ak nie ste mainstreamoví turisti. Ja, napríklad, nemám rada hotely. Keď som natrafila na One Fine Stay, ktorí ponúkajú možnosť bývania v normálnych zariadených bytoch, ale prevádzkovaných ako hotel, potešila som sa. Bývate ako miestni, máte pohodlie a súkromie domova, ale chodia vám upratovať kúpeľňu, vymieňať uteráky a ustielať postele ako v hoteli. Škoda len, že bytík, ktorý sa mi páčil a úplne by stačil na naše účely, bol v našom termíne už obsadený. A väčšie byty by boli pre nás zbytočne drahé a nevyužité. Ale teraz už viem, že ak bude treba, v Paríži môže byť moje hranie sa na Parížanku dokonalé. A posledný môj tromf – Manhattan Sideways. Môžete si celý Manhattan prejsť on-line ulicu po ulici a zistiť vopred, čo všetko sa na nich nachádza – podniky, obchody, pamiatky, inštitúcie. Kompletne so všetkými potrebnými informáciami, fotografiami a recenziami. Keď budete, napríklad, hľadať ubytovanie, môžete sa najprv pozrieť, na akej ulici sa nachádza a čo je v blízkom okolí. Vždy keď som niekam cestovala, túžila som po takejto stránke, lebo som netrpezlivá a vždy chcem vedieť dopredu ako to tam bude vyzerať a čo všetko tam bude. A nezabudnite si pozrieť aj ich krásne a inšpiratívne videá – takýto New York sa mi páči, takýto New York ma baví. Vedia tí Newyorčania žiť!

Uf, ja verím, že teraz už máte dostatok informácií a môžete si ísť rovno zabookovať letenky, nie?

Fotogaléria:

Ďalšie články o New Yorku:
Man with a Movie Camera – New York
Lahôdkárska stará škola
4 zastávky na ázijskej ceste po New Yorku
Noci v New Yorku
Manhattanské trhy a tržnice

4 komentáre/ov "New York – cukor, káva, limonáda"

Pridaj komentár
  1. Maruska

    5. júna 2014 o 15:17

    Tak, a mam dokonalý prehľad. Keby som mala cestu do Veľkého Jablka, nechám sa urcite inšpirovať vašimi tipmi. Stačí zalovit v archíve 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      5. júna 2014 o 15:20

      Presne tak, preto som to sem písala. Niekomu sa to možno zíde. Ďakujem, som rada…

      Odpovedať
  2. Jana Birošová

    6. júna 2014 o 22:29

    zuzi! Ten zaver o zvedavosti, to akoby som seba pocula! :)) tiez vzdy skumam, co kde ako, vdaka bohu aspon za google street view, kedze nie vzdy a vsade sa daju najst weby s ucelenymi insider tipmi.
    A vdaka za vsetky tieto posty, ak sa podari dostat do NY, pojdem v Tvojich slapajach:)

    Odpovedať
    • zuzka

      8. júna 2014 o 23:39

      Som rada, že nie som jediná! Ďakujem!

      Odpovedať

Pridaj komentár