Keď sa 95-ročnej nestorky britského varenia Marguerite Pattenovej pýtali, či si myslí, že hotovky z obchodu sú lenivosť, povedala, že nech ľudia radšej jedia hotovky, akoby sa mali nervovo rúcať zo stresu, že v tejto hektickej dobe nestíhajú variť. Má pravdu, ale pravda je aj to, že britské hotovky sú o niečom inom ako tie naše. Raz by som si napríklad chcela vyskúšať spraviť pravé maslové lístkové cesto, ale ak by som ho mala robiť každý týždeň, kolaps by mi asi hrozil.

Som rada, že v obchode dostať kúpiť hotové cestá, aj keď je to len polovičné víťazstvo, lebo sú zo stužených rastlinných tukov a tým sa vyhýbam. Nepečiem s nimi často, ale aj tak hľadám zdravšie, prirodzenejšie alternatívy. Jednou z nich je pre mňa štrúdľové cesto. Už som tu písala o gréckom ceste filo, ako sa ho pokúšam nahrádzať štrúdľovým. Zašla som až tak ďaleko, že štrúdľovým cestom nahrádzam aj to margarínové lístkové.

Vraj naučiť sa dobre robiť cesto filo trvá aj päť rokov. Myslím, že s ručne ťahanou štrúdľou to bude podobné. Je to ťažká robota, málokto to už dnes vie. Preto si to kupované veľmi cením a kupujem ho, aby ho slabý dopyt nezmietol z regálov, ako už veľa dobrých a kvalitných vecí.

Spanakopita

(Špenátové taštičky so syrom feta)

  • štrúdľové cesto
  • 50 – 100 g masla
  • 100 g čerstvého špenátu
  • ½ menšieho póru
  • 2 jarné cibuľky
  • kôpor
  • olej
  • soľ, čierne korenie
  • 1 vajce
  • 100 g syra feta

Umytý a osušený špenát, cibuľky, pór a kôpor nasekáme nadrobno a orestujeme na troche oleja do mäkka. Nepodlievame! Dobre posolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Premiešame so syrom feta, prípadne dochutíme a nakoniec pridáme ½ rozšľahaného vajca. Pláty štrúdľového cesta nakrájame na 3 – 4 pásy, podľa toho, aké veľké chceme taštičky. Jeden pás potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme druhým pásom, na jeden koniec dáme trochu špenátovej plnky. Postupne zavinujeme do trojuholníka a potierame jednotlivé vrstvy rozpusteným maslom. Nakoniec taštičky potrieme ½ rozšľahaného vajca alebo roztopeným maslom a dáme na pol hodiny piecť do rúry na 180˚C.

Brokolicový koláč so syrom

  • štrúdľové cesto
  • 50 g masla
  • 150 g brokolice
  • 50 g červenej papriky
  • 3 vajcia
  • 150 ml smotany
  • 150 g mäkkého syra (kozí, feta, bryndza…)
  • soľ, čierne korenie

Brokolicu povaríme v slanej vode, zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Pláty štrúdľového cesta nakrájame na štvrtiny – štvorce. Vyložíme nimi menšiu koláčovú formu tak, aby sa prekrývali a presahovali aj okraj formy, pričom jednotlivé vrstvy potierame roztopeným maslom. Na takto pripravené cesto poukladáme povarenú brokolicu. Smotanu rozmiešame s vajcami, dobre posolíme, okoreníme a zalejeme ňou brokolicu. Na povrch poukladáme pokrájanú papriku a kúsky syra. Pečieme v rúre na 180˚C 30 až 40 minút, kým vajcia so smotanou nestuhnú.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený