...na moje prekvapenie som našla aj originál žihľavové. Z Toskánska.

Nečakajte (na) špenát

Ak nemáte záhradu samý fóliovník, skleník či parenisko a nerýchlite zeleninu, sezóna prichádza dosť neskoro. Nezdá sa to, ale záhrada je stále prázdna a holá… S kompletným arzenálom nových, čerstvých byliniek (z Veľkého Kýra) som už veľmi netrpezlivá a špekulujem, ako prísť k niečomu lokálnemu a sezónnemu „zelenému“. Som veľký fanúšik získavania potravy z voľnej prírody, zatiaľ viac teoreticky než prakticky, tak som sa rozhodla vyskúšať žihľavu.

Viem, nie je to nič nové ani extrémne, ale zo žihľavy som jedla a varila prvý krát. Išla som „špenátovým“ smerom a rozhodla sa zameniť špenát v nejakom špenátovom recepte za žihľavu. Gnocchi sú u nás veľmi obľúbené a už aj tak som dávno chcela vyskúšať nejaké „farebné“ cestoviny alebo niečo podobné. Hľadala som recepty na špenátové gnocchi, ale na moje prekvapenie som našla aj originál žihľavové. Z Toskánska. Trochu úprav a improvizácie a vzniklo jedlo, ktoré sa hodí nielen na Zelený švrtok, ale na hocijaký iný bezmäsitý deň v roku.

Žihľavové gnocchi s bylinkovou omáčkou

  • 100 – 150 g mladých vrcholkov žihľavy
  • 600 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 200 – 300 g hladkej múky
  • soľ
  • 1 lyžica masla
  • sekané čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, mäta, estragón, šalvia, tymián, petržlenová vňať…)
  • cca pol deci koňaku
  • 250 ml sladkej smotany
  • hrsť sekaných orechov
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • strúhaný parmezán na posypanie

Žihľavu sparíme alebo chvíľu blanžírujeme v horúcej vode, scedíme a po miernom vychladnutí z nej dobre vytlačíme všetku tekutinu a rozmixujeme na hladkú kašu. Z vychladnutých, pretlačených varených zemiakov, žihľavy, vajec a parmezánu vytvoríme cesto, ktoré postupne zahusťujeme múkou do vláčnej konzistencie. Mierne posolíme a z cesta vytvarujeme gnocchi, ktoré pár minút varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme, premiešame s trochou oleja alebo masla, aby sa nezlepili a udržiavame teplé.
Medzitým si na masle opražíme sekané bylinky, zalejeme ich koňakom, necháme alkohol vyvariť, pridáme smotanu, necháme prevrieť, prisypeme sekané orechy a varíme, kým omáčka mierne nezhustne. Dochutíme soľou a korením a podávame ihneď s čerstvými gnocchmi a strúhaným parmezánom.

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený

5 komentáre/ov "Nečakajte (na) špenát"

Pridaj komentár
  1. katka.hrncekvar

    25. apríla 2012 o 22:57

    Hm, dobrý nápad. Ako vám chutili? Zaradíte žihľavu do jedálnička? Čo vaše drobča? Ešte sa nehlási? Držím palčeky.

    Odpovedať
  2. admin

    26. apríla 2012 o 12:25

    Kati, chutili veľmi, ja som bola nadšená a určite budem v budúcnosti variť zo žihľavy, je to skvelá „no-cost“ alternatíva k špenátu… Malý je disciplinovaný, vzorne čaká na termín (bud. týždeň v sobotu), takže si stíham všetko pripraviť a porobiť, čo treba… Ďakujeme!

    Odpovedať
  3. mauka

    26. apríla 2012 o 13:22

    juj,vyzeraju paradne…!!!ja som tiez este zihlavu neskusala,preto som viac ako zvedava,ako to asi chuti…a drzim palce buducu sobotu,budem na vas mysliet 🙂

    Odpovedať
  4. jozef

    26. apríla 2012 o 15:05

    …neviem, ci by si identifikovala, ze v tych nokoch je zihlava, je to jemna chut, nic vyrazne.

    Odpovedať
  5. admin

    26. apríla 2012 o 16:23

    Mati, v takejto varenej forme by si asi nezistila, že je to žihľava. Na surovo v nejakej nátierke, ako robila Katka možno áno. Skôr podľa vône v kuchyni by si to identifikovala. Môj otec, keď prišiel zvonka do kuchyne, kde sme žihľavu blanžírovali povedal, že to tam „smrdí“, ako keď voľakedy sečkovali žihľavu pre hydinu :))) Takže kto dôverne pozná žihľavu, možno zistí, kto nepozná, nezistí…

    Odpovedať

Pridaj komentár