Alkohol sa z neho vyvaril a zostala len nádherná sladkastá aróma, ktorá dala karamelu zaujímavú dymovo-drevitú chuť.

Sladké jedlá po novom

Ako tak nad tým uvažujem, sladké obedy a večere sú náš (myslím, stredoeurópsku kuchyňu) unikát. Západniari krútia hlavou, ako môžeme dávať našim deťom v školských jedálňach na obed parené alebo pečené buchty? Je to tak. Šúľance s makom, slivkové gule, žemľovka, ryžový nákyp, krupicová kaša, či palacinky sú u nás obľúbeným hlavným jedlom nielen vo verejnom stravovaní ale najmä doma.

S tým som sa nikde inde ako u nás a u našich susedov nestretla. Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, hádam len Nigella varí toľko sladkých jedál, aj keď skôr ako nočné maškrtenie. To zase krútim hlavou ja, ako si môže brať do postele čerstvo vypražený francúzsky toast? Alebo keď si dajú s deťmi večer v posteli biely chlieb sparený horúcim sladkým mliekom? Aj tento recept zo zvyšných croissantov si robila, keď sa nad ránom vrátila z párty. Ale zaujal ma už len kvôli tomu, že v poslednej dobe skúšam všetko karamelové. Karamel je totiž jednou z vecí, pred ktorou mám rešpekt a nikdy sa mi veľmi nedarí.

Náhoda tomu pomohla, že sme nedávno dostali pravý kentucký bourbon, ktorý do tohto receptu ide a dostala som aj nové zapekacie misky. Už len zohnať tie croissanty… Úloha nie práve najľahšia, ale nakoniec som ich upiekla z kupovaného polotovaru a pár odložila do tohto receptu. Apropos, krásna vôňa bourbonu ma ohromila. Vonia ako náš tuzemský um, ale nie tak plocho, umelo. Alkohol sa z neho vyvaril a zostala len nádherná sladkastá aróma, ktorá dala karamelu zaujímavú dymovo-drevitú chuť.

Zapekané croissanty s karamelom

  • 2 veľké alebo 4 menšie staršie croissanty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice vody
  • 125 ml sladkej smotany
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžice bourbonu
  • 2 vajcia

Rúru predhrejeme na cca 180˚C. Do menšej zapekacej misky natrháme croissanty. V hrnci si z vody a cukru pripravíme karamel, zmiernime teplotu a vlejeme smotanu, potom mlieko a bourbon. Vareškou premiešame a necháme v nich karamel rozpustiť. Nakoniec hrniec stiahneme zo sporáka a za stáleho miešania do karamelu prilejeme rozľšahané vajcia. Karamelom zalejeme croissanty a necháme v rúre zapiecť na cca 20 minút.

Pridaj komentár