Zaujímavý spôsob, ako do detí dostať vitamín C...

… na také to domáce maškrtenie

Práve sa mi otvorili dvere do novej oblasti výroby domácich cukroviniek. Čokoládové pralinky som už skúšala, ale je ešte veľa druhov sladkostí, ktoré som ani len netušila, že ich raz vyskúšam. Videla som už Inu Garten robiť domácu čokoládovú kôru a karamelky, Nigellu robiť hokey pokey či tyčinky rocky road, ale najviac ma vždy fascinovali ovocné cukrovinky ako pâte de fruit – francúzske ovocné želé, kandovaná pomarančová kôra v čokoláde alebo fruit leather.

Práve „ovocná koža“ mi napadla, keď som rozmýšľala, ako spracujem čierne ríbezle. Nikto z rodiny okrem mňa ich nemá rád, mama z časti úrody urobila sirup a zvyšok pristál u mňa v kuchyni. Mrazničku mám už teraz plnú, džem z minulého roka sa ešte neminul a tak som sa rozhodla, že konečne vyskúšam fruit leather. A stal sa zázrak. Čierne ríbezle v sušenej podobe všetkým zachutili. Dcéru, ktorá sa čiernych ríbezlí ani sirupovej vody nedotkla, som od tejto dobroty nevedela odtrhnúť. Zaujímavý spôsob, ako do detí dostať vitamín C, nie?

Fruit leather

(Sušená „ovocná koža“)

  • ovocné pyré
  • (cukor)
  • (citrónová šťava)

Prepasírované alebo rozmixované ovocné pyré podľa potreby dochutíme cukrom a citrónovou šťavou a rozotrieme v tenkej vrstve na plechy na voskový alebo mastný papier, alebo silikónové fólie. (Obyčajný papier na pečenie potrieme trochou neutrálneho rastlinného oleja.) Sušíme v rúre pri nízkej teplote (cca 50 – 80˚C) niekoľko hodín, kým sa ovocné pláty neprestanú na dotyk lepiť. (Prípadne ich sušíme v sušičke na ovocie.) Po vysušení a vychladnutí pláty odlepíme z papiera/fólie, narežeme alebo nastriháme na ľubovoľné kúsky, alebo na dlhé pruhy a zvinieme. Uchovávame zabalené, prípadne zvinuté v papieri.

6 komentáre/ov "… na také to domáce maškrtenie"

Pridaj komentár
  1. cucinareconamore

    5. júla 2012 o 22:14

    Hmm šikulka:)

    Odpovedať
  2. adusha.u

    6. júla 2012 o 09:27

    Vuav, ani som netušila, že je to také jednoduché! Dá sa použiť hocijaké ovocie, alebo sú ideálne tie druhy, ktoré obsahujú veľa pektínu? U nás idú čierne ríbezle na dračku, svokrovi pomáhajú pri vredovej chorobe žalúdka, takže sa ku mne zvyčajne už žiadne nedostali… no ale čo sa nestalo, vyschol nám celý ker, budeme musieť na ďalšiu sezónu obnoviť výsadbu 😉

    Odpovedať
  3. cistinka

    6. júla 2012 o 10:24

    Vydarený recept…som rada, že si sa nechala inšpirovať mojim receptom 🙂

    Odpovedať
  4. Viktor

    6. júla 2012 o 11:06

    Krasne!
    Len skoda, ze nas krpec uz vsetci ribezle stihol pojest. A teraz, ked uz vie paradne liezt, nema problem priliezt ku kriku a sam si otrhat tie zvysky, ktore na krikoch este ostali 😉

    Odpovedať
  5. mauka

    8. júla 2012 o 23:21

    tak toto je uuzasne ,Zuzka!! musim vyskusat niekedy:) obdivujem krasne fotky a tvoju schopnost stihat taketo specie pri detickach 🙂

    Odpovedať
  6. admin

    15. júla 2012 o 23:16

    Ďakujem!
    Neviem, či pektín, ale skôr by som povedala, že sa na toto hodí ovocie, ktoré nemá v sebe veľa vody, resp. sa hodí na sušenie. Vodnatejšie ovocné pyré sa zvykne ešte vyvariť, aby zhustlo a rýchlejšie sa vysušilo. Takže na túto verziu bez varenia by som použila nejaké menej šťavnaté ovocie ako marhule, slivky, banán a pod.

    Odpovedať

Pridaj komentár