Práve sa mi otvorili dvere do novej oblasti výroby domácich cukroviniek. Čokoládové pralinky som už skúšala, ale je ešte veľa druhov sladkostí, ktoré som ani len netušila, že ich raz vyskúšam. Videla som už Inu Garten robiť domácu čokoládovú kôru a karamelky, Nigellu robiť hokey pokey či tyčinky rocky road, ale najviac ma vždy fascinovali ovocné cukrovinky ako pâte de fruit – francúzske ovocné želé, kandovaná pomarančová kôra v čokoláde alebo fruit leather.

Práve „ovocná koža“ mi napadla, keď som rozmýšľala, ako spracujem čierne ríbezle. Nikto z rodiny okrem mňa ich nemá rád, mama z časti úrody urobila sirup a zvyšok pristál u mňa v kuchyni. Mrazničku mám už teraz plnú, džem z minulého roka sa ešte neminul a tak som sa rozhodla, že konečne vyskúšam fruit leather. A stal sa zázrak. Čierne ríbezle v sušenej podobe všetkým zachutili. Dcéru, ktorá sa čiernych ríbezlí ani sirupovej vody nedotkla, som od tejto dobroty nevedela odtrhnúť. Zaujímavý spôsob, ako do detí dostať vitamín C, nie?

Fruit leather

(Sušená „ovocná koža“)

  • ovocné pyré
  • (cukor)
  • (citrónová šťava)

Prepasírované alebo rozmixované ovocné pyré podľa potreby dochutíme cukrom a citrónovou šťavou a rozotrieme v tenkej vrstve na plechy na voskový alebo mastný papier, alebo silikónové fólie. (Obyčajný papier na pečenie potrieme trochou neutrálneho rastlinného oleja.) Sušíme v rúre pri nízkej teplote (cca 50 – 80˚C) niekoľko hodín, kým sa ovocné pláty neprestanú na dotyk lepiť. (Prípadne ich sušíme v sušičke na ovocie.) Po vysušení a vychladnutí pláty odlepíme z papiera/fólie, narežeme alebo nastriháme na ľubovoľné kúsky, alebo na dlhé pruhy a zvinieme. Uchovávame zabalené, prípadne zvinuté v papieri.