Vraj najlepší na svete.

Na rozlúčku s prázdninami

Už štvrtý rok sa pokúšame vypestovať bôb. Nie je to jednoduché. A pritom bol bôb kedysi bežnou plodinou. Lacnou a dostupnou pre všetkých (chudobných). O to viac ma prekvapuje, aký je bôb náročný. Prvý rok ani nestihol dozrieť, celé rastliny zhnili. Na ďalší rok dozrel, ale zo strachu, že zhnije, som ho obrala a spracovala ešte za čerstva na šalát. (Vylúskať fazuľky, povariť, stiahnuť z nich šupky a zmiešať s mätou, fetou a citrónovým dresingom.) Minulý rok ho bolo len za hrsť a aj ten mi prihorel pri varení(!). Až tento rok sa bôb vydaril, dozrel, stihol sa aj vysušiť (že či, v tom suchu a horúčavách) a pozbierali sme za misku suchého bôbu.

Pár dní na to som náhodou narazila na recept na falafel z bôbu, ako ho zvyknú pripravovať Egypťania. Vraj najlepší na svete. To som musela otestovať. Opäť si ma teda jedlo našlo samo. Potešila som sa hneď dvakrát. Po prvé, mala som po ruke sušený bôb z vlastných zdrojov (inak, videla som ho predávať aj na trhu v nebohom Freshmarkete) a po druhé, recept na falafel bol zostavený tak, ako ho mám rada – s tahini-jogurtovým dresingom a zeleninou s paradajkovou omáčkou. Zreprodukovala som ho komplet od A po Z. Krásne, letné, dovolenkové jedlo do ruky. Rozlúčka s prázdninami a dovolenkami.

PS: Aj keď nemôžem na falafel z bôbu povedať jediné krivé slovo a recept je výborný, ostávam pri cícerovom. Neviem, skrátka, cícer je cícer, srdcová záležitosť… Ale pśśśt, Egypťanom nič nehovorte.

Falafel z bôbu

  • 250 – 300 g sušeného bôbu
  • 3 – 5 strúčikov cesnaku
  • ½ póru
  • 5 jarných cibuliek
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžica hladkej (cícerovej) múky
  • hrsť koriandrovej vňate
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 lyžička drvenej rímskej rasce
  • štipka kajenského korenia
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • sezamové semienka
  • olej na vyprážanie

Sušený bôb zalejeme studenou vodou a necháme cez noc napučať. Ak máme veľmi starý a suchý bôb, necháme ho máčať aj 24 hodín. Vodu zlejeme a scedený bôb rozmixujeme v robote najemno spolu s podrveným cesnakom a pokrájaným pórom, jarnou cibuľkou, vňaťami, múkou, sódou, soľou a korením. Nakoniec z hmoty tvarujeme malé fašírky, obalíme ich v sezame a necháme v chlade chvíľku odležať.
Falafel vyprážame na panvici z oboch strán pár minút, kým sa nesfarbí do zlatista a neprepečie. Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke a podávame ešte teplé s baklažánom v paradajkovej omáčke a jogurtovým dresingom. Plníme ho do arabského chleba, alebo ho zabalíme do placiek ako wrap.

Baklažán v paradajkovej omáčke

  • 3 menšie baklažány
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • štipka mletého nového korenia
  • štipka kajenského korenia
  • trocha citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • lístky mäty, petržlenovej vňate a/alebo koriandrovej vňate

Baklažán nakrájame na kocky, posolíme a necháme chvíľu odležať. Zväčša ho osušíme papierovou utierkou a na rozpálenom oleji ho sprudka opečieme zo všetkých strán. Baklažán vyberieme z panvice a odložíme.
Na panvici na miernej teplote opečieme plátky cesnaku, pridáme krájané paradajky aj so šťavou a necháme omáčku mierne vyvariť a zhustnúť. Dochutíme cukrom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Nakoniec do omáčky vrátime opečený baklažán, necháme prevrieť a nakoniec pridáme posekanú vňať a bylinky.

Jogurtový dresing s tahini

  • 250 – 300 ml bieleho jogurtu
  • 3 lyžice tahini
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z ½ citróna
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka cukru
  • lístky mäty

Jogurt vymiešame s pastou tahini, podrveným cesnakom, šťavou z citróna, soľou, cukrom a korením a posekanou mätou. Ak je dresing veľmi hustý, zriedime ho trochou studenej vody na želanú konzistenciu podľa chuti.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina

6 komentáre/ov "Na rozlúčku s prázdninami"

Pridaj komentár
  1. Jana Uherová

    31. augusta 2015 o 10:26

    Krásne jedlo, ako všetko od Teba! Zaujímali by ma ale aj tie chlebové placky. Receptov je strašne moc, aký si robila? Ja som včera večer urobila baba ganuš, ráno namiešala masko na guľky a urobila tzaziky a večer k tomu pripravím pita chlebíky. Tiež ako takú rozlúčku s letom.

    Odpovedať
    • zuzka

      31. augusta 2015 o 11:12

      Ďakujem!
      Tieto jednoduché chlebové placky robím vždy „od oka“, hladkú múku a polovičné množstvo studenej vody. Soľ a občas aj trochu oleja. Cesto nechám dobre odležať a vyvaľkám placky. Pečiem na suchej panvici, nie veľmi dlho, aby sa moc nevysušili. A nechať zabalené v utierke, alebo prikryté v hrci.
      Recept na placky s droždím mám tu http://www.natanieri.sk/severoafricke-slnko-na-panvici/ alebo také „chlebovejšie“ aj tu http://www.natanieri.sk/jedzte-ako-francuzi/
      Krásne menu, užite si večer!

      Odpovedať
  2. Jana Uherová

    1. septembra 2015 o 21:23

    Ďakujem velmi pekne za recepty! Večer sa podaril možno aj protože som skúsila váš recept na chlebové placky! Ten prvý.

    Odpovedať
    • zuzka

      1. septembra 2015 o 21:51

      Tak to sa veľmi teším, ale mysím, že sa večer vydaril, lebo ste tam boli super ľudia. Všetko je o ľuďoch. Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  3. Aleš

    1. septembra 2015 o 22:41

    Super recept, skvelá inšpirácia – dakujem 🙂
    toto leto sa mi podaril čerstvý bôb niekolko krat kupit v Trnave na trhu. Babičky ho predávali aj vylupany aj nevylupany :). Ešte ho mam v mrazaku, uz viem čo s nim… 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      2. septembra 2015 o 06:44

      Aleš, vy sa celkovo v Trnave máte! A ďakujem za komentár!

      Odpovedať

Pridaj komentár