„Už banálnejšie to ani nemôže byť.“

Na ohni

Keď som pozerala Cooked, zapáčili sa mi scény varenia nad otvoreným ohňom. Veľmi by som sa to chcela naučiť. Variť bez kuchynských robotov, odmeriek, časovača, len podľa intuície a skúseností. Zálesácky. Predstavujem si, ako horí oheň a ja mám pripraviť niečo frajerské. Napríklad, lievance na raňajky alebo argentínske asado… Ale pekne poporiadku. Kým sa dostaneme k asadu, začneme jednoduchým dezertom, hitom amerických opekačiek – sladkými sendvičmi s’mores („some more“ = „ešte“).

Už banálnejšie to ani nemôže byť. O skutočnom varení nemôže byť ani reči. Pár keksíkov, marshmallows a kus čokolády. Voilá! Ale sladká bodka za každou opekanou slaninkou či špekáčikom je po ruke. Kdekoľvek a kedykovek. Vždy, keď povieme deťom, že si ideme spraviť ohník, tak sa pýtajú, či budeme opekať marshmallows. Tak im to utkvelo v pamäti, hoci sme si s nimi opekali marshmallows len raz. Dali si jeden kúsok a mali dosť. Je to veľmi sladké, ďeťom veľmi neodporúčam, ale je fajn si s’mores niekedy vyskúšať. Zábava.

Nad domácou prípravou marshmallows som špekulovala už dlho, ale teraz som si povedala, že si spravím rovno aj grahamové keksy, nech už to celé stojí za to. A veru, už len kvôli tým grahamovým keksom sa to oplatilo. Sú fantastické. Normálne aj na vianočné pečivo by sa hodili. Chutia ako karamelové keksíky lotus ku káve, výborný recept. A čo je najlepšie, z týchto grahamových keksov sa robia korpusy na cheesecaky, takže ak by sa vám náhodou stalo, že keksy nespotrebujete na s’mores, alebo ku káve, tak si ich odložte (do mrazničky) na pravý newyorský cheesecake.

A čo s nezjedenými marshmallows? Do horúcej (bielej) kávy, kakaa… alebo? Hmmm, to si nechám zase niekedy na budúce, nech si hneď nevysypem všetky tromfy z rukáva. Čo by ste s marshmallows robili vy?

Marshmallows

  • 8 – 10 plátkov želatíny
  • 200 g cukru
  • 100 g kukuričného sirupu
  • 4 vaječné bielky (cca 110 g)
  • štipka soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • cca 100 g kukuričného (alebo zemiakového) škrobu a práškového cukru na obaľovanie

Želatínu namočíme do studenej vody.
V hrnci si zohrejeme cukor, kukuričný sirup a 80 ml vody na 118°C.
Medzitým si vyšľaháme v mixéri bielky so štipkou soli. Do hotového snehu z bielkov za stáleho miešania pomaly prilievame cukrovo-sirupovú zmes, kým sa nezapraví do bielkov.
Napučanú želatínu vyžmýkame a dáme ju do hrnca s 2 lyžicami vody rozpustiť. (Zostatkové teplo z hrnca s cukrovo-sirupovou zmesou stačí želatínu rozpustiť.) Rozpustenú želatínu tiež za stáleho miešania zapravíme do bielkovej hmoty.
Počkáme 5 – 10 minút (za stáleho miešania), kým zmes nevychladne a zamiešame do nej aj vanilkový extrakt.
Bielkovo-želatínovú zmes nalejeme do plastovej dózy alebo kovovej formy, vystlanej pečiacim papierom alebo potravinárskou fóliou. Poriadne ju vysypeme škrobovo-cukrovou zmesou a vylejeme do nej bielkovo-želatínovú zmes. Uhladíme povrch a necháme stuhnúť aspoň 4 hodiny pri izbovej teplote.
Po stuhnutí marshmallows vyklopíme, nakrájame na kocky a obalíme v škrobovo-cukrovej zmesi z každej strany.
Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe alebo v mrazničke.

Grahamové keksy

  • 190 g polohrubej múky
  • 125 g celozrnnej múky
  • 30 g pšeničných otrúb
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletých klinčekov
  • 220 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 30 g medu

Rúru si predhrejeme na 180°C.
Sypké prísady zmiešame.
Maslo vymiešame s cukrom a medom do penista. Postupne zapracujeme sypké prísady a spracujeme cesto.
Cesto si rozdelíme na 2 – 3 časti a každú rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na 3 mm
tenký plát. Rozkrájame ho na kúsky, môžeme popichať vidličkou a jednotlivé kúsky poukladáme na plechy s pečiacim papierom.
Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 minút.
Upečené a vychladnuté keksy skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

S’mores

  • grahamové keksy
  • horká čokoláda
  • marshmallows

Marshmallows opečieme nad ohňom, kým sa neroztopí a neskaramelizuje na povrchu.
Na keks položíme kúsok čokolády, priložíme naň opečené marshmallows a pritlačíme druhým keksom. Podávame ihneď, ešte teplé.

Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Veľká noc v našej kuchyni – Lemon Meringue Pie
Sladká výzva s vôňou exotiky – Passionfruit Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova
Na zdravie, krpci! – Minitortičky Pavlova s marakujou

5 komentáre/ov "Na ohni"

Pridaj komentár
  1. Inzinier

    24. apríla 2016 o 21:49

    Toto sa moje deti nesmu dozvediet. Uz to ze zeru parky je katastrofa 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      25. apríla 2016 o 10:25

      Veď áno, deťom neprístupné. Ale obávam sa, že skôr či neskôr sa to dozvedia. Dúfajme, že až v dospelosti 😀

      Odpovedať
  2. alenquita

    11. mája 2016 o 14:51

    Ahoj Zuzka, marshmallows mi nikdy nechutili, no len čo som sa dočítala o keksíkoch, ktoré chutia ako lotusky (ktoré milujem), vedela som, že s ich pečením nebudem dlho otáľať. A dopriala som si rovno dvojitú dávku O:) Dobre som urobila, recept funguje perfektne a tie keksíky sú dokonalé. Ďakujem!

    Odpovedať
    • zuzka

      11. mája 2016 o 22:51

      Mňam, Alenka, idem ich hneď vybrať z mrazničky, takú chuť si mi narobila! Ďakujem!

      Odpovedať
      • alenquita

        12. mája 2016 o 18:22

        Tak to som naozaj rada 😀

        Odpovedať

Pridaj komentár