...aká škoda, že u nás nemáme rôzne „sausages“...

Na ihlách

Zo zahraničných ingrediencií či jedál mi chýba veľa vecí, ale často myslím na to, aká škoda, že u nás nemáme rôzne „sausages“ – zmesi mletého mäsa v prírodných i umelých črievkach, ktoré sa pečú, opekajú, grilujú a v mnohom jednoducho nahrádzajú mäso. Niečo medzi našou klobásou a fašírkou… Bývajú rôzne ochutené bylinkami a korením a dajú sa s nimi robiť zaujímevé experimenty. U nás sa stále pozerá na podobné výrobky s nedôverou, bohužiaľ, nie bezdôvodne. Nevadí, urobíme si vlastné. Už sme sa s mužom dohodli, že si v zime spravíme vlastné klobásy, rôzne druhy a celkom sa na to tešíme.

Zatiaľ si rada sama mixujem zmesi z mletého mäsa – na burgery, kofty, kebaby či mäsové guľky a zisťujem, čo mi chutí a aké rôzne kombinácie sa dajú pretransformovať do podoby mletého mäsa. Naposledy som zháňala kovové ihly na grilovanie, mala som v pláne vyskúšať mleté mäso na ihlách. Kovové ihly sú praktické. Mäso sa rýchlejšie prepečie zvnútra, znesú vysoké teploty a nie sú len na jedno použitie. Grilovacia sezóna sa už začala, určite nezostaneme len pri jednom pokuse. S ihlami sa ešte zabavíme.

Kebaby s citrónom

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 lyžica lístkov citrónového tymiánu
  • hrsť sekanej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šalotky
  • ½ červenej papriky
  • 1 červené čili
  • 1 vajce
  • kôra z 1 citróna
  • soľ, čierne korenie
  • rastlinný olej

Z mletého mäsa, posekaných byliniek, cesnaku, šalotky, nadrobno pokrájanej papriky a čili, vajca a postrúhanej citrónovej kôry spracujeme masu, ktorú ešte ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vytvarujeme z nej na kovové ihly rovnomerné kebaby, ktoré potrieme olejom a opekáme na grile, na grilovacej panvici alebo pečieme v rúre pod grilom zhruba 10 minút zo všetkých strán, kým sa neprepečú a podávame pokvapkané citrónom.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy

4 komentáre/ov "Na ihlách"

Pridaj komentár
  1. adusha.u

    14. júna 2012 o 22:50

    Zuzka, opat mi pises z duse, podobne to vidim aj ja 🙁 A tvoje kebaby vyzeraju super! Ja som minule robila telacie, ochutene citronovou stavou a korou, k tomu tusim rozmarin ci inu bylinku ktoru som mala zrovna po ruke… a bola to mnamka, priznavam, ze s mletym masom varim velmi rada 🙂

    Odpovedať
  2. admin

    14. júna 2012 o 22:56

    Presne, citrón robí divy. Mleté mäso je jeden zo spôsobov, ako sa v kuchyni vyhnúť nude. My milujeme mleté mäsá…

    Odpovedať
  3. cucinareconamore

    16. júna 2012 o 08:49

    Hmmm kebaby miluju takže super repcet a krásné fotka:))

    Odpovedať
  4. admin

    22. júna 2012 o 20:45

    Ďakujem!

    Odpovedať

Pridaj komentár