Veľmi ma potešilo, že sa tohtoročná detská mikulášska párty organizovala v bábkovom divadle. Nápad to bol vynikajúci. Až na to, že najmä menšie deti naše nadšenie z divadielka nezdieľali. Ani neviem, či mala dcéra väčšiu traumu z „detského“ predstavenia, alebo z mikulášskej nádielky. (Môžete hádať, čie dieťa ako jediné nechcelo od Mikuláša balíček a hystericky revalo na celé divadlo…)


Nakoniec sa všetci aj tak najlepšie cítili vo foyer, kde sa dalo porozprávať a ponúknuť dobrotami, ktoré rodičia pre deti a ostatných pripravili. Moja parketa, pravda. Asi nikoho neprekvapilo, že som si napiekla vlastné pečivo a priniesla aj dekorácie a popisky jedál na stôl. Že to zrejme beriem moc vážne mi došlo, keď som videla detiská ládovať sa čipsami a orieškami (vlastné dieťa nevynímajúc) a malého Peťka, ako celé sústo môjho slávneho hummusu vypľul späť do misky. Zlatý… Ale rodičom hummus veľmi chutil, pustili sa doňho, ešte som ani nemala všetko naaranžované a odfotené (foodbloger panikári) a pýtali si aj recept. Tak tu ho máte!

Mrkvovo-paštrnákový hummus

  • 1 šálka cíceru (alebo 2 plechovky konzervovaného)
  • 300 – 400 g mix mrkvy a paštrnáku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička koriandrového semienka
  • 1 lyžica medu
  • olej
  • šťava z ½ citróna
  • šťava z 1 pomaranča
  • 3 lyžice tahini (alebo arašidového masla)
  • soľ, čierne korenie
  • (čierny sezam na posypanie)

Cícer na noc namočíme do veľkého množstva vody a na druhý deň uvaríme domäkka. Rúru si predhrejeme na 200˚C. Mrkvu a paštrnák očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Koriander a rímsku rascu nasucho opražíme na panvici a podrvíme alebo pomelieme. Zmiešame ich so 4 lyžicami oleja a 1 lyžicou medu a premiešame s mrkvou, paštrnákom a 3 strúčikmi neošúpaného cesnaku. Posolíme, posypeme mletým čiernym korením, preložíme do pekáčika a pečieme v rúre asi 35 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť. Vychladnutú upečenú mrkvu, paštrnák a ošúpaný cesnak rozmixujeme v kuchynskom robote alebo mixéri spolu s uvareným cícerom, tahini, citrónovou a pomarančovou šťavou a 2 lyžicami oleja dohladka. Dochutíme soľou a podávame posypané čiernym sezamom.

Lamingtons

  • 125 g masla
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 1 a ¾ šálky múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • ½ šálky mlieka
  • 3 a ½ šálky práškového cukru
  • ¼ šálky kakaa
  • 1 lyžica masla
  • ½ šálky vriacej vody
  • 2 šálky strúhaného kokosu

Rúru si predhrejeme na 160˚C. Menší pekáč, alebo malý hlbší plech vystelieme papierom na pečenie. Vymiešame maslo s cukrom a vanilkou, postupne primiešavame po jednom vajcia a nakoniec múku s práškom do pečiva a soľou a mlieko. Cesto vylejeme do pekáča a pečieme asi 30 minút, kým sa neprepečie. Po 10 minútach cesto vyberieme z pekáča a necháme vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Na namáčanie si pripravíme čokoládovú polevu tak, že si vymiešame práškový cukor s kakaom, maslom a vriacou vodou. Vychladnutý korpus rozkrájame na kocky alebo „tehličky“, ktoré namáčame do čokoládovej polevy a obalíme v kokose. Necháme minimálne 2 hodiny odležať a podávame.