...celé sústo môjho slávneho hummusu vypľul späť do misky. Zlatý...

Mikuláš v divadle

Veľmi ma potešilo, že sa tohtoročná detská mikulášska párty organizovala v bábkovom divadle. Nápad to bol vynikajúci. Až na to, že najmä menšie deti naše nadšenie z divadielka nezdieľali. Ani neviem, či mala dcéra väčšiu traumu z „detského“ predstavenia, alebo z mikulášskej nádielky. (Môžete hádať, čie dieťa ako jediné nechcelo od Mikuláša balíček a hystericky revalo na celé divadlo…)

Nakoniec sa všetci aj tak najlepšie cítili vo foyer, kde sa dalo porozprávať a ponúknuť dobrotami, ktoré rodičia pre deti a ostatných pripravili. Moja parketa, pravda. Asi nikoho neprekvapilo, že som si napiekla vlastné pečivo a priniesla aj dekorácie a popisky jedál na stôl. Že to zrejme beriem moc vážne mi došlo, keď som videla detiská ládovať sa čipsami a orieškami (vlastné dieťa nevynímajúc) a malého Peťka, ako celé sústo môjho slávneho hummusu vypľul späť do misky. Zlatý… Ale rodičom hummus veľmi chutil, pustili sa doňho, ešte som ani nemala všetko naaranžované a odfotené (foodbloger panikári) a pýtali si aj recept. Tak tu ho máte!

Mrkvovo-paštrnákový hummus

  • 1 šálka cíceru (alebo 2 plechovky konzervovaného)
  • 300 – 400 g mix mrkvy a paštrnáku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička koriandrového semienka
  • 1 lyžica medu
  • olej
  • šťava z ½ citróna
  • šťava z 1 pomaranča
  • 3 lyžice tahini (alebo arašidového masla)
  • soľ, čierne korenie
  • (čierny sezam na posypanie)

Cícer na noc namočíme do veľkého množstva vody a na druhý deň uvaríme domäkka. Rúru si predhrejeme na 200˚C. Mrkvu a paštrnák očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Koriander a rímsku rascu nasucho opražíme na panvici a podrvíme alebo pomelieme. Zmiešame ich so 4 lyžicami oleja a 1 lyžicou medu a premiešame s mrkvou, paštrnákom a 3 strúčikmi neošúpaného cesnaku. Posolíme, posypeme mletým čiernym korením, preložíme do pekáčika a pečieme v rúre asi 35 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť. Vychladnutú upečenú mrkvu, paštrnák a ošúpaný cesnak rozmixujeme v kuchynskom robote alebo mixéri spolu s uvareným cícerom, tahini, citrónovou a pomarančovou šťavou a 2 lyžicami oleja dohladka. Dochutímé soľou a podávame posypané čiernym sezamom.

Lamingtons

  • 125 g masla
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 1 a ¾ šálky múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • ½ šálky mlieka
  • 3 a ½ šálky práškového cukru
  • ¼ šálky kakaa
  • 1 lyžica masla
  • ½ šálky vriacej vody
  • 2 šálky strúhaného kokosu

Rúru si predhrejeme na 160˚C. Menší pekáč, alebo malý hlbší plech vystelieme papierom na pečenie. Vymiešame maslo s cukrom a vanilkou, postupne primiešavame po jednom vajcia a nakoniec múku s práškom do pečiva a soľou a mlieko. Cesto vylejeme do pekáča a pečieme asi 30 minút, kým sa neprepečie. Po 10 minútach cesto vyberieme z pekáča a necháme vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Na namáčanie si pripravíme čokoládovú polevu tak, že si vymiešame práškový cukor s kakaom, maslom a vriacou vodou. Vychladnutý korpus rozkrájame na kocky alebo „tehličky“, ktoré namáčame do čokoládovej polevy a obalíme v kokose. Necháme minimálne 2 hodiny odležať a podávame.

5 komentáre/ov "Mikuláš v divadle"

Pridaj komentár
  1. mauka

    7. decembra 2012 o 20:55

    Chi 🙂 vidim,ze ste mali vesele mikulasske zazitky 🙂 Inuska predsa musela nejak zaujat 🙂 a chvalim aj tvoje specie dotiahnute do posledneho detailu 🙂

    Odpovedať
  2. zuzka

    7. decembra 2012 o 21:32

    Áno, ona musí byť vždy extra… Mala som toho pripraveného oveľa viac, ale bolo mi trapné to tam čančať, nehodilo sa to k ostatnému 🙂 A ďakujem!

    Odpovedať
  3. katka.hrncekvar

    9. decembra 2012 o 19:57

    Netušila som, že kokosové kocky / kvádre sú Lamingtons! U nás to vždy boli kokosové kocky a ja som ich zbožňovala úplne najviac. Babka nám ich robievala veľmi zriedka, nechcelo sa jej s nimi moc pachtiť, tak mi ich pripravila z času na čas, najmä na nejaké moje sviatky. S tými, čo je možné kúpiť, sa nedali ani porovnať. Tie, čo sa predávajú, su suché-presuché. Hm, keby mal tak niekto z rodiny stihol poznamenať recept, ej, ale by som ich robila ďalej! Ale nevydalo … 🙁

    Odpovedať
    • zuzka

      9. decembra 2012 o 21:49

      Kati, neviem, ja takýto slovenský zákusok nepoznám, ale verím, že sa niečo podobné robieva po celom svete, je to také jednoduché, až je to smiešne. Naozaj je to prácne, ale stojí to za to. Tak skús tento recept a daj mi vedieť, či je taký dobrý, ako babkin, dosť by ma to zaujímalo.

      Odpovedať
      • katka.hrncekvar

        15. decembra 2012 o 19:01

        Zuzi, keď otestujem, určite dám vedieť. Dnes sa mi konečne podarilo pustiť sa do vianočného pečenia, tieto kokosové „kocky! si nechám na inokedy. Krásny advent.

        Odpovedať

Pridaj komentár