Toto je „savoir vivre“ v praxi, priatelia...

Leto do zásoby

Najviac som tento rok hrdá na svoju bylinkovú záhradu. Urobila som s ňou veľké pokroky. Založila som levanduľový záhon, ázijský kútik (wasabi, thajská bazalka, vietnamská mäta) a pyšná som aj na supervoňavé ruže. Práca v bylinkovej záhrade je vlastne vždy voňavá a príjemná. Bude mi chýbať tá sloboda kedykoľvek si vybehnúť pre bazalku, vňaťku či mätu a nemusieť sa obmedzovať v množstve.

Inak sme sa celé prázdniny zabávali s novými hračkami do kuchyne – zmrzlinovačom, vakuovačkou, sous vide mašinkou a sušičkou. Rozšírili sme repertoár jedál a produktov o poctivú zmrzlinu (sorbet, šerbet aj nanuky), experimentovali so sous vide (vajíčka, bravčová panenka, kuracie aj kačacie prsia) a nasušili sme si slivky a paradajky na zimu. Plánujem ešte sušiť mätu, oregáno, rozmarín a tymian a na budúci rok už aj marhule.

Konečne si môžem sama spraviť poriadnu vanilkovú zmrzlinu. Vanilková zmrzlina je pre mňa základná surovina, ktorú mám vždy rada po ruke. Na prilepšenie k teplým dezertom – palacinkám, kramblu, štrúdli, jablkovým či čokoládovým koláčom, suflé, horúcemu ovociu a podobne je neodmysliteľná. A tie smoothies, floaty a affogato, ach! Kúpiť dnes dobrú vanilkovú zmrzlinu bez rastlinných tukov, náhradných sladidiel a aditív je takmer nemožné, preto už nemusím robiť kompromisy a urobím si takú, akú chcem. A keďže som momentálne zaujatá Nigellou, otestovala a prispôsobila som si jej recepty na vanilkovú zmrzlinu a karamelovú omáčku. Oba si ukladám do súkromnej zbierky osvedčených, základných receptúr a ako perličku pridávam na každú porciu zmrzliny s karamelom pár zrniečok hrubozrnnej alebo vločkovej soli. Toto je „savoir vivre“ v praxi, priatelia…

Vanilková zmrzlina

  • 500 + 250 ml smotany
  • 5 žĺtkov
  • 125 + 50 g cukru
  • štipka soli
  • 1 vanilkový struk

500 ml smotany privedieme takmer k bodu varu, stiahneme zo sporáka, vhodíme do nej rozrezaný a vyškrabaný vanilkový struk aj so zrniečkami a necháme 20 minút odstáť.
125 g cukru so žĺtkami vymiešame do hustej, svetlej peny. Zo smotany vyberieme vyluhovaný vanilkový struk a za stáleho miešania ju do vymiešaných žĺtkov s cukrom pomaly prilievame. Dobre premiešanú smotanovú zmes prelejeme do čistého hrnca, privedieme k varu a pri nízkej teplote pomaly nechávame pobublávať a miešame do zhustnutia, cca 5 – 10 minút. Hrniec stiahneme zo sporáka, vložíme ho do drezu, do ktorého sme si napustili trocha studenej vody a v takomto studenom kúpeli smotanovú zmes za stáleho, rýchleho miešania vychladíme. (Ak máme pocit, že sa nám smotanová zmes pri varení zdrcne, ihneď ju prenesieme do studeného kúpeľa a elektrickým mixérom rozmiešame, kým sa opäť nespojí.)
Do vychladnutej smotanovej zmesi ešte pridáme 250 ml smotany, 50 g cukru a štipku soli a dobre rozmiešame. Takto odložíme v uzavretej nádobe do chladničky zachladiť minimálne na 8 hodín. Následne zmes vymiešame v zmrzlinovači podľa návodu a hotovú zmrzlinu v téglikoch odložíme do mrazničky.

Karamelová omáčka

  • 3 lyžice svetlého cukru muscovado
  • 2 lyžice kryštálového alebo krupicového cukru
  • 50 g masla
  • 150 g zlatého sirupu
  • 125 ml smotany
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • hrubozrnná alebo vločková soľ

Cukry s maslom a sirupom privedieme k varu, necháme rozpustiť a pri nízkej teplote varíme asi 10 minút. Potom zmes stiahneme zo sporáka a opatrne do nej prilejeme smotanu s vanilkovým extraktom. Premiešame a necháme vychladnúť. Čím je omáčka studenšia, tým je hustejšia. Dá sa pripraviť vopred, odložiť do chladničky a znova ohriať. Podávame ju podľa chuti teplú, izbovej teploty alebo studenú na dezerty, koláče, zmrzliny, ovocie a pod.
Chuť karamelovej omáčky sa zvýrazní, ak ju pri podávaní trošku posolíme hrubozrnnou alebo vločkovou soľou.

7 komentáre/ov "Leto do zásoby"

Pridaj komentár
  1. Adusha

    11. septembra 2014 o 18:21

    Pomóc, zomriem! Paráda. Zmrzlinovač je super vec, to bol prvý doplnok ku KA, ktorý som si vypýtala 🙂 A súhlasím, domáca vanilková zmrzlina je základ, nesmie doma chýbať. Hitom uplynulého leta bol u mňa grilovaný ananás s mätovým cukrom a k tomu samozrejme vanilková zmrzka, ba aj včera v práci sme to mali, len improvizačne, žiadny gril, tak som ananás opiekla na masle. Všetci sa zalizovali 😉 A bylinky sa ti krásne rozrástli. Moje tiež, a najväčšiu radosť mám z fr.estragónu, konečne mám narobený ocot ako sa patrí, s „ruskou“ verziou sa to ani nedá porovnať 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      17. septembra 2014 o 20:30

      Tie najjednoduchšie veci sú najlepšie, že? Grilované ovocie, vanilková zmrzka, bylinky… typické leto. Bude mi to chýbať. Ale aspoň sa mám na čo tešiť na budúci rok, toľko plánov a nápadov…

      Odpovedať
  2. alenquita

    13. septembra 2014 o 16:47

    Ach, placem… Mlieko nemozem a zmrzliny tak uz nie su to, co byvali 🙁
    Ale chcem sa spytat- Zuzka, food processor mas tiez od KA?

    Odpovedať
    • zuzka

      17. septembra 2014 o 20:34

      Alenka, treba sa tešiť z toho, čo môžeš 🙂 Granita, sorbet, ovocná dreň, ovocná drvina, strúhaný ľad…
      Áno, aj food processor mám od KA. Tu som o ňom písala http://www.natanieri.sk/po-dialnici-do-gastronomickeho-neba/ … okrem iného.

      Odpovedať
      • alenquita

        18. septembra 2014 o 16:18

        Zuzka, ten clanok som uz citala asi milionkrat, krasne to tam opisujes, ale aj tak som si nebola ista. Ten krasny klasicky, cerveny miesaci a slahaci mam aj ja, tak sa teraz rozkukavam po food processoroch na doplnenie kuchynskej vybavy 🙂 Ale obavam sa, ze si budem musiet pockat do buduceho roku 🙂
        Dakujem za povzbudenie! Minule som skusala vanilkovu zmrzku z kokosoveho mlieka a vobec nebola zla, len bud bola tvrda ako kamen, alebo po chvilke v izbe totalne tekuta 😀

        Odpovedať
  3. NaomiH

    26. septembra 2014 o 17:18

    Your garden is just gorgeous!! Where on earth did you get wasabi from? I love herbs as well, and randomly throwing them in dishes, especially desserts. Watermelon and lemon balm go amazingly together! Ice cream is pretty much my favourite food group but I still don’t have an ice cream maker here. I just saw a miso caramel sauce that you would like!

    Odpovedať
    • zuzka

      26. septembra 2014 o 17:45

      Thanks, Naomi! Wasabi is from one of those internet companies that deliver plants and seeds, just google „wasabi sadenice“ or so and you will find heaps of it… I have tons of lemon balm, not really fond of it (smells a bit like lemon detergent to me:))), but I will give it a go next year, I have seen your post about it… Uuuuuuu, miso caramel, wow! Endless inspiration…

      Odpovedať

Pridaj komentár