„Dnes robím ja jahodovú zmrzlinu pre svoje deti.“

Letné mrazenie

Ďalšie leto je tu. Vždy to toľko trvá, kým sa začne. Kým prídu prvé reďkovky, šaláty, jahody, kým sa rok nepreklopí do svojej druhej polovice a nespustí sa lavína ovocia, zeleniny, cestovania, prázdnin, letných podujatí, návštev, osláv, dlhých večerov a krátkych nocí. Jahody striedajú čerešne a višne, hrášok uhorky a papriky, všetko sa to naraz valí jedno cez druhé a človek nevie, čo skôr. Každý rok sa stane, že na niečo nevyjde krok. Na pikantný ríbezľový džem (na zliepanie lineckého!), na sušené marhule, čili omáčku, slivkovú čokoládu…

A s rastúcimi deťmi sa ten každoročný kolotoč krúti čoraz rýchlejšie, lebo okrem toho, že deťom treba všetko dianie okomentovať (alebo lepšie, deti majú na všetko komentár), do vášho života pribúdajú nové a nové aktivity, na ktoré ste v dospelosti už dávno zabudli. Ako decku mi otec vyrobil hojdačku, kruhy a hrazdu. Dnes lieta v korunách stromov moja dcéra. Na hojdačke, na kruhoch a najnovšie aj na hrazde. Moje spomienky z najútlejšieho detstva sa spájajú s chodením na jahodovú zmrzlinu. Dnes robím ja jahodovú zmrzlinu pre svoje deti.

Deti-nedeti, receptom na zmrzlinu sa tu teraz nevyhnem. Čo však môžem urobiť ináč, je objavovať nové a nové kombinácie chutí a možnosti. Drobné bobuľové ovocie je teraz na vrchole a kým ho neprevalcujú kôstkoviny a kým budú takéto horúčavy, sorbety sú ten najlepší spôsob, ako sa s ním (ovocím i počasím) vyrovnať. Pektín (okrem cukru, soli a alkoholu) zabraňuje vytváraniu veľkých ľadových kryštálikov a k dobrému sorbetu sa tak dopracujete aj bez zmrzlinovača. Ale ak aj nie, ani kvalitná ovocná dreň nie je na zahodenie, voda vám v nej možno zamrzne, úsmev na tvári nie. Prázdniny sú tu, hurá na zmrzlinu!

Jahodová zmrzlina s bielym balzamikom

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 300 ml sladkej smotany
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 110 g krupicového cukru
  • 3 vaječné žĺtky
  • 600 g očistených jahôd bez stopiek
  • 3 – 5 lyžíc práškového cukru podľa chuti
  • 4 lyžice bieleho balzamikového octu
  • citrónová šťava podľa chuti
  • štipka soli

Žĺtky vymiešame s krupicovým cukrom do peny. Medzitým si v hrnci privedieme mlieko so smotanou takmer k bodu varu. Nevaríme. Stiahneme zo sporáka. Pridáme vanilku a pomaly, tenkým prúdom ho za stáleho miešania vlejeme do vymiešaných žĺtkov s cukrom. Hrniec umyjeme a vlejeme doň vaječno-smotanovú zmes. Pomaly varíme pri nízkej teplote zhruba 10 – 15 minút do mierneho zhustnutia. Stiahneme zo sporáka a hrniec prudko schladíme v dreze, naplnenom studenou vodou. Za občasného miešania necháme vo vodnom kúpeli vychladnúť a dáme zachladiť do chladničky.
Jahody rozmixujeme, pridáme ocot a podľa sladkosti jahôd aj práškový cukor, citrónovú šťavu a štipku soli. Aj túto zmes dáme poriadne zachladiť do chladničky.
Nakoniec zmiešame žĺtkovo-smotanovú zmes s jahodovou a vlejeme ju do zmrzlinovača. Vymiešanú zmrzlinu preložíme do dóz a skladujeme v mrazničke max 3 mesiace.

Malinovo-ríbezľový sorbet s griotkou

  • 300 g malín
  • 300 g ríbezlí
  • 150 – 300 g práškového cukru podľa chuti
  • 4 lyžice griotky (alebo iného likéru či výrazne ochuteného alkoholu)
  • kôra z 1 citróna
  • šťava z ½ citróna
  • štipka soli

Maliny s odstopkovanými, umytými ríbezľami pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie (alebo roztlačíme a prepasírujeme). Pridáme griotku, alebo iný alkohol, citrónovú šťavu a najemno postrúhanú kôru, štipku soli a preosiateho práškového cukru podľa kyslosti ovocia. Dobre rozmiešame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nalejeme do zmrzlinovača.
Ak nemáme zmrzlinovač, zmes prelejeme do veľkej dózy a dáme na pol hodinu zamraziť do mrazničky. Potom zmes vlejeme do kuchynského robota a na pár minút vymiešame. Vlejeme naspäť do dózy a dáme do mrazničky. Po ďalšej polhodine proces zopakujeme. Takto po polhodinách (rozbíjania ľadových kryštálov) postupujeme, kým nedosiahneme želanú sorbetovú konzistenciu. Vymiešaný sorbet preložíme do dóz a skladujeme v mrazničke max. 3 mesiace.

Ďalšie recepty na mrazené pochúťky:
Leto do zásoby – vanilková zmrzlina
Black is Black – zmrzlina z čiernych ríbezlí (s kondenzovaným mliekom)
Kávičkujeme – nanuky z vietnamskej ľadovej kávy
Sviatočný relax s jedlom a filmom – medové semifreddo so suchými plodmi
Čert, tataki a vianočná torta alias Vianoce po našom – vianočná semifreddo bomba

2 komentáre/ov "Letné mrazenie"

Pridaj komentár
  1. zuzana

    20. júla 2016 o 10:46

    zuzicko, co to mas za pristroj k tomu kitchen aidu. Je to echt zrzlinovac? Ta zmrzlinka vyzera DOVI DOPO!

    Odpovedať
    • zuzka

      21. júla 2016 o 20:57

      Áno, je to príslušenstvo Kitchen Aid – misa na výrobu zmrzliny. Ďakujem!

      Odpovedať

Pridaj komentár