Ja si skrátka nemôžem dovoliť nevariť hento a nepiecť tamto.

Krúžok šikovných rúk: Kysnuté cesto

Už mám aj ja svoj recept na kysnuté cesto. Nerobím ho ešte „od oka“ ako skúsené staré mamy, ale je mi už zhruba jasné, čo všetko doňho chcem a ako s ním mám pracovať. Na sladké koláče uprednostňujem čerstvé droždie, pridávam do cesta žĺtky a roztopené maslo. A veľa soli. Jediné, čo sa vždy mení, je množstvo mlieka, to treba naozaj pridávať podľa okolností – teploty a vlhkosti vzduchu, kvality a nasiakavosti múky a „trafiť“. Dostať to do krvi sa dá len praxou. Piecť a piecť a piecť.

Nikdy by som si nepomyslela, že budem piecť tradičné slovenské záviny. Nemám veľmi v obľube kysnuté koláče, ešte tak tie kyslasté ovocné s posýpkou, ale kakaovník, makovník či orechovník sú pre mňa strašne nudné, suché a ťažké, považujem ich skôr za hlavné jedlo ako dezert. No, ale aby som to skrátila, najobľúbenejší koláč môjho muža je práve kakaovník a trvalo mi 6 rokov, kým som mu ho sama upiekla. Asi by som navždy prenechala pečenie týchto koláčov na naše mamy, keby som nevidela toľko rôznych inšpirácií na obdobné kysnuté koláče, najmä zo severských krajín a bol by v tom čert, aby som ja niečo neskúsila. Ja si skrátka nemôžem dovoliť nevariť hento a nepiecť tamto. Ja musím vedieť všetko.

Takže som nakoniec došla k záveru – kakaovník z kysnutého cesto áno, ale nie tradične. Chcelo to niečo extra. S formou a tvarom sa dá skvele experimentovať a tvoriť. Prvýkrát som kakaovník ako veniec robila na Veľkú noc, potom som skúšala aj slimáky, aj „trhaciu“ verziu na pull apart bread, ale tých možností, ako formovať kysnuté koláče, je nespočet, toto je len začiatok. Kysnuté koláče mi stále nechutia, ale už ma aspoň baví ich piecť.

Kysnuté cesto

    (rozpočet na 3 dávky – 3 menšie alebo 2 veľké záviny/vence, množstvá sú zhruba deliteľné 3)
  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 1 kocka čerstvého droždia (alebo 2 balenia sušeného)
  • 3 lyžice cukru
  • 4 – 6 dl teplého mlieka
  • 3 žĺtky
  • 100 g (roztopeného) masla

Cukor rozmiešame v teplom mlieku, rozdrobíme doň kocku droždia a necháme vzísť kvások.
Kvások prilejeme do misy s preosiatou múkou, soľou, žĺtkami a roztopeným (nie horúcim!) maslom. Vymiesime vláčne cesto. Keď sa prestane lepiť na steny misy, sformujeme ho do gule a necháme ho prikryté utierkou v mise vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Kakaový veniec

  • kysnuté cesto (z 1 kg múky)

Plnka:

  • 150 g zmäknutého masla
  • 15 lyžíc krupicového (vanilkového) cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • (3 štipky škorice)
  • (rozšľahané vajce na potretie – nemusí byť)
  • práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 180°C.
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, kakaom, soľou a prípadne aj škoricou.
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 2 alebo 3 rovnako veľké časti. Každú rozvaľkáme na dlhý ovál, ktorý natrieme plnkou. Cesto po dĺžke zvinieme. Kúsok od jedného konca do závinu zapichneme nôž a závin opatrne pozdĺžne rozrežeme na polovice. Polovice zapletieme do vrkoča, vrkoč skrútime do venca a konce zapravíme.
Veniec prenesieme na plech s pečiacim papierom (plnka pri pečení vyteká!) a ak chceme, môžeme veniec ešte potrieť rozšľahaným vajcom. Dáme piecť do rúry na 25 – 35 minút, podľa veľkosti a hrúbky vencov.
Hotové vence posypeme práškovým cukrom.

Séria šikovných rúk:
Krúžok šikovných rúk: Pľundrové cesto
Krúžok šikovných rúk: Odpaľované cesto
Krúžok šikovných rúk: Lístkové cesto

19 komentáre/ov "Krúžok šikovných rúk: Kysnuté cesto"

Pridaj komentár
  1. jana

    16. októbra 2014 o 08:27

    Krása, krása 🙂 tyhle koláče prostě nikdy neomrzí

    Odpovedať
    • zuzka

      16. októbra 2014 o 08:31

      Presne! Toto sú tie drobnosti, ktoré robia život zaujímavý a pestrý. Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  2. alenquita

    21. októbra 2014 o 19:47

    No vidis, ja som zase kysnute kolace vzdy milovala a kakaovnik zo vsetkych najviac!! Avsak moju maminu povazujem za takeho profika v priprave prave kysnuteho cesta, ze ja jednoducho nemam sancu na uspech. Skusala som ho robit dvakrat, vzdy podla ineho receptu a ani raz mi nevykyslo. Vsetky poznatky mam, viem o vlaznom mlieku, o cukre a o drozdi, no napriek tomu sa mi nepodarilo. Miesila som v KA. Myslis, ze v tom moze byt problem? No tento Tvoj veniec vyzera tak dokonalo, ze som ochotna opat ist do risku a skusit ho 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      21. októbra 2014 o 19:59

      Alenka, treba to stále skúšať. Veď ako sa to tie naše mamy a babky naučili tak skvele? Len preto, že to robili celý život.
      Aj ja (všetko) miesim v KA, nikdy som s tým problém nemala. Skôr mám opačný problém, že mi cesto kysne až moc, až prekysne…
      Daj tomu ešte jednu šancu, skontroluj kvalitu droždia a cesto šupni nakysnúť do rúry na 30°C. To by v tom bol čert, aby nevykyslo… Good luck!

      Odpovedať
      • alenquita

        23. októbra 2014 o 18:29

        Tentokrat chcem dokonca vyskusat spaldovu muku, tak myslim, ze to bude o to zlozitejsie 😀 Ale rozhodne to skusim, kakaovnik za to stoji! Potom Ti o tom poreferujem.

        Odpovedať
        • zuzka

          23. októbra 2014 o 20:29

          Som zvedavá!

          Odpovedať
          • alenquita

            15. marca 2015 o 19:14

            V skusani kysnuteho cesta som od nasej poslednej debaty trosku pokrocila. Na Vianoce mi pomahala s kysnutym cestom mamina a bola to parada. V mojom KA, s mojou mukou (so spaldovou to uz ani neskusam, je to asi nemozne :-D), v mojej rure a ono to fakt vyslo 🙂 Ale stale som si hovorila, ze to bolo iba pritomnostou mojej maminy. Tak som to asi pred 2 tyzdnami vyskusala sama, ale rovno podla receptu, kde ide do cesta vajecny liker. Cesto nenakyslo vobec, az pri peceni v rure pekne vyskocilo, liker v chuti nebolo vobec poznat a cele to bolo o dost hutnejsie, takze pokus viac-menej neuspesny. Takze tento tyzden istotne vyskusam Tvoj veniec, ten sa uz musi podarit 🙂

            Odpovedať
            • zuzka

              15. marca 2015 o 20:07

              Len tak ďalej, budem sa tešiť na update!

              Odpovedať
  3. Gabriel Raslik (iGurman)

    2. novembra 2014 o 22:25

    Parádny kysnutý koláč. Normálne som dostal chuť! To zaplátanie sa mi páči! No nič, zajtra bude na večeru 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      2. novembra 2014 o 23:12

      Ďakujem! A nech sa podarí a chutí!

      Odpovedať
  4. Viktor

    19. novembra 2014 o 08:33

    Parádny koláč, fešák. Nato, aby ho človek robil automaticky stačí jediné. Jeden celý mesiac ho piecť 3x za týždeň 😉 A potom teprv začnú vymýšlance!

    Odpovedať
    • zuzka

      19. novembra 2014 o 08:51

      Svätá pravda, Viktor. Ešte keby to tak mal kto jesť po dvoch razoch 🙂 Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  5. Viktorka

    9. decembra 2015 o 19:35

    Ja som vas kolacik piekla v pondelok a uzasne mi vysiel podla receptu 🙂
    Vykysnut som ho nechala v rure na cca 100 stupnoch a pekne mi vysiel. Cize nad mieru spokojna s tymto receptikom! Dakujem 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      9. decembra 2015 o 21:14

      Vik, dúfam, že myslíte 100°F 😀 😀 😀 Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  6. adka

    27. marca 2016 o 07:57

    Po upečení ma byt chrumkavý,alebo mäkučký? Lebo môj je skor chrumkavý,neviem ci som v teplovzdušnej rúre mala mat zapnutý fukar,alebo nabudúce ho radšej nechám piecť bez fukania.😊

    Odpovedať
    • zuzka

      28. marca 2016 o 19:02

      Adka, chrumkavý a po čase zmäkne. Resp. čerstvo upečený má tie vonkajšie odstávajúce časti chrumkavé, vnútri je mäkký. S fúkaním neviem, moja rúra fúka furt 🙂 Ak nechceš chrumkavý, netreba ho rozvaľkať moc na tenko, aby nemal moc záhybov a upliesť ho viac kompaktne, nahusto. A po upečení prikryť vlhkou utierkou. Treba skúšať. Ďakujem ze komentár.

      Odpovedať
  7. Mirka

    7. júna 2016 o 13:23

    Hledala jsem inspiraci na peceni a prave jsem ji nasla 🙂 Tento kolacik vypada uzasne a chuti urcite jeste lip. Hned v sobotu vyzkousim!!!
    Jinak gratuluji a taktez dekuji za tuto uzasnou webstranku… urcite navstivim castej pro inspiraci a taky budu sharovat 🙂

    Mirka ze Sydney

    Odpovedať
    • zuzka

      7. júna 2016 o 17:52

      Ďakujem, Mirka, ani neviete, ako ste ma potešili. Pozdravujem Vás do Sydney a želám príjemné chvíle pri pečení. Dúfam, že austrálske suroviny budú fungovať 😀

      Odpovedať
  8. maruska1

    17. januára 2017 o 18:33

    A tie co ste ho skusali,radsej dva alebo tri tie vence? Tak som si chut urobila😉

    Odpovedať

Pridaj komentár