Zlatistá žltá cvikla vyzerá na tanieri krásne a šetrila som si ju práve k rybe.

Kombinatorika

Za najzaujímavejšie na gastronómii považujem objavovanie nových chutí a chuťových kombinácií. Niektoré kombinácie sú večné a dokonalé, ako napríklad banán a čokoláda, paradajka a bazalka, jahňacie a rozmarín, ale ja rada objavujem tie svoje, ktoré možno iného neoslovia. Máte nejakú svoju obľúbenú kombináciu?

Keďže som si od Nového roku vstúpila do svedomia a usilujem sa jesť minimálne raz za dva týždne rybu, najviac ma prekvapujú práve tie rybacie kombinácie. Je pravda, že do extrémov som zatiaľ nezašla a nevyskúšala najnovšie hity – kombinácie rýb s višňami alebo egrešmi, ale svoje hranice som už posunula. Severským smerom. Ryby s kôprom, medom, horčicou, chrenom, cviklou, jogurtom, to ma naozaj baví a vyhovuje mojim chuťovým pohárikom.

Tento rok som začala experimentovať so žltou cviklou. Cviklu zbožňujem a rôzne jej farebné variety ma už dlho lákali. Zlatistá žltá cvikla vyzerá na tanieri krásne a šetrila som si ju práve k rybe. Seversky inšpirovaná ryba ma ani tentoraz nesklamala a teším sa na jej ďalšie variácie.

Opekaná ryba so šalátom zo žltej cvikly

  • ryba s bielym mäsom
  • žltá cvikla
  • 1 biely jogurt
  • 1 lyžička celozrnnej horčice
  • 1 malá červená cibuľa
  • kôpor
  • tekvicové alebo slnečnicové jadierka
  • olej
  • soľ, čierne korenie

Uvarenú cviklu necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu pokrájame na polmesiačiky, kôpor nadrobno. Zmiešame s cviklou a dresingom z bieleho jogurtu, celozrnnej horčice a dochutíme soľou a čiernym korením. Filety z ryby potrieme olejom a opečieme na (grilovacej) panvici 3 – 4 minúty z oboch strán. Posolíme, okoreníme a podávame s cviklovým šalátom, posypené nasucho opečenými jadierkami.

Pridaj komentár