Natrafila som na čínske parené knedličky, obľúbenú súčasť jedál dim sum.

Knedle po čínsky

Odškrtávam si zo zoznamu „To Do List“ položku „parák“, pod ktorou som mala na mysli odskúšanie bambusového paráčika, najlepšie na nejaké plnohodnotné ázijské jedlo. Inšpirácia prišla paradoxne z opačnej strany, od Jamieho Olivera. (Neviem ako vy, ale ja, keď už naozaj neviem, čo mám variť a na čo mám chuť, otvorím ktorúkoľvek knižku Jamieho Olivera a inšpirácia sa zaručene dostaví.)

Natrafila som na čínske parené knedličky, obľúbenú súčasť jedál dim sum. Ochutnala som ich len raz v živote, veľmi ma neoslovili, ale po tom, ako som ich objavila u Jamieho Olivera, som im dala druhú šancu. A dobre som urobila. Od Jamieho som prebrala recept na cesto, ale plnku som si vygooglila inú. A hoci som nikdy nerobila ani len naše parené buchty, výsledok dopadol nad očakávanie dobre. Pochvala od muža hovorí za všetko. (Inak, nazval to „čínske knedlo-vepřo-zelo“.)

Čínske parené mäsové knedličky

  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 dl mlieka (alebo vody)
  • 1 lyžička cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g škrobovej múčky
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • 100 g mastnejšieho bravčového mäsa
  • 1 konzerva kreviet
  • 2 jarné cibuľky
  • 2,5 cm kúsok čerstvého ďumbiera
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica ryžového vína
  • 1 lyžica oleja
  • soľ, čierne korenie
  • obľúbená omáčka na namáčanie

Deň vopred si pripravíme plnku do knedličiek. Bravčové mäso, pokrájané na malé kúsky, orestujeme na troche oleja. Po zhruba 3 minútach pridáme scedené krevety a restujeme, kým bravčové mäso nestratí ružovú farbu. Posolíme, okoreníme, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. V kuchynskom robote rozmixujeme jarné cibuľky s ďumbierom, mäsom s krevetami, sójovou omáčkou, ryžovým vínom, cukrom, olejom a 2 a pol lyžicami vody, kým sa masa nespojí. Dochutíme podľa potreby a necháme cez noc v chladničke odstáť. Na druhý deň si urobíme kvások z teplého mlieka, cukru a droždia. Preosiatu múku so škrobom a štipkou soli spracujeme s maslom, pridáme kvások a vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočívať, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto si rozdelíme zhruba na 16 kúskov, z ktorých v dlaniach vytvarujeme pol centimetra hrubé placky, do ktorých balíme vždy po lyžičke plnky. Dobre uzavrieme a kladieme na dno paráka, vystlaného mastným papierom alebo alobalom, aby sa nám knedličky nerozmočili. Knedličky varíme v pare 10 minút a podávame s obľúbenou omáčkou na namáčanie.

2 komentáre/ov "Knedle po čínsky"

Pridaj komentár
  1. petulko

    12. novembra 2011 o 21:53

    Vyskúšal som tento recept s malými zmena a „po slovensky“ s dusenou kapustou… Tentokrát som bol pochválený… 🙂 Plnka je vynikajúca.
    Ďakujem…

    Odpovedať
  2. admin

    15. novembra 2011 o 21:50

    To ma teší!

    Odpovedať

Pridaj komentár