... možno sa z tohoto vydareného víkendového stretnutia stane tradícia...

Klobáskovanie

To bolo tak, že raz prišiel muž z práce, že sa dohodol s kolegom M., že budeme robiť klobásy. Že sa spojíme 3 rodiny a u nich na víkendovom dome strávime príjemný víkend. Aj keď nerada brzdím kohokoľvek nadšené plány, myslím si, že chlapi majú na podobné akcie s deťmi dosť skreslený pohľad. (A to sa mi muž neskôr priznal, že pôvodný plán bol v štýle „S tebou mě baví svět“ len chlapi a deti!) Predstava letného sídla vo februári so 7 malými deťmi ma, pravda, trochu desila. Nekonečné behanie hore-dole na dvor a dnu, vyzliekanie a obliekanie, prezúvanie, umývanie a všadeprítomné blato poznám až priveľmi dôverne. Práve preto to volám letné sídlo, lebo funguje len v lete a len výnimočne tam začínam sezónu pred Veľkou nocou. Toto všetko som si myslela, ale nahlas som nepovedala nič.

Samozrejme, že nakoniec všetko dopadlo ako vždy, skvele. Z troch rodín boli vo finále len dve a z pôvodných 7 detí len 4, čo už vyzeralo tak, že z klobás naozaj niečo bude. My sme mali zabezpečiť receptúru (opäť sme siahli po Ruhlmanovej Charcuterie), know-how a techniku – premiérovo sme mali otestovať náš mlynček na mäso a plničku. Upiekla som koláč, zbalili sme deti a v sobotu predpoludním sme dofrčali na miesto určenia. Deti ako zázrakom neochoreli, nikomu sa nič nestalo, počasie nám prialo a klobásy sa vydarili na jednotku s hviezdičkou. Plnenie klobás s KA je síce na takúto väčšiu akciu nepraktické, navyše sme zistili, že na plnenie treba dva páry rúk a sám človek klobásy neurobí, ale na domáce využitie v malom je toto prídavné zariadenie dostačujúce. Takže napriek istému časovému sklzu sme si na pečených klobásach predsa len všetci pochutili. Aj deti.

Bola to zaujímavá skúsenosť prísť k niekomu prvý krát a robiť hneď klobásy, ale bolo to dobrodružstvo a dovolím si tvrdiť, že stokrát lepšie ako obyčajná návšteva. Cítili sme sa, myslím, všetci ako doma. Pani hostiteľka nám uvarila fantastický dhal (Prečo ja nikdy nevarím dhal??? Už aj si píšem do diára.) a šošovica ma inšpirovala natoľko, že som v nedeľu na obed urobila klobásu so šošovicou, taliansku verziu našej tradičnej „šošovicovej s párkom“. Nápadov by bolo dosť, ale ktovie, možno sa z tohoto vydareného víkendového stretnutia stane tradícia a o rok sa zídeme na klobáskovaní znova. Ja už ale plánujem, akú zábavnú aktivitu budeme najbližšie robiť u nás. Čo by ste si radi vyskúšali vy? Na čo by ste sa nechali najradšej pozvať vy?

Čerstvé talianske klobásy

  • 1 800 g bravčového pliecka
  • 450 g neúdenej slaniny alebo bôčika
  • 40 g soli
  • 32 g cukru
  • 12 g pretlačeného cesnaku
  • 16 g feniklových semienok
  • 6 g mletého čierneho korenia
  • 16 g sladkej červenej mletej papriky
  • 185 ml studenej vody
  • 60 ml octu z červeného vína
  • cca 3 m čriev

Mäso a slaninu (bôčik) nakrájame na kocky.
Fenikel opečieme nasucho na panvici a pomelieme alebo podrvíme. Spolu s ostatnými suchými ingredienciami ho zamiešame do pokrájaného mäsa.
Ochutené mäso pomelieme na mlynčeku a zmiešame s tekutými ingredienciami.
Takto pripravenú klobásovú zmes plníme do čriev. Čerstvé klobásy uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 2- 3 dní alebo zamrazíme na neskoršie použitie.

Klobása so šošovicou

  • 3 – 4 čerstvé klobásy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená čili paprička
  • 300 g zelenej francúzskej šošovice
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 500 ml vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • extra panenský olivový olej

Na panvici alebo v širšom hrnci si na oleji opečieme klobásy pár minút z oboch strán a vyberieme ich na tanier.
Vo výpeku orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, kým cibuľa nezmäkne a slanina sa nevypraží. Potom pridáme na drobné kocky pokrájanú mrkvu, zeler a semienok zbavenú čili papričku. Chvíľu opekáme a pridáme dobre premytú šošovicu. Opäť chvíľu opekáme a miešame. Pridáme biele víno a varíme, kým sa alkohol neodparí a víno nezredukuje. Nakoniec šošovicu zalejeme vývarom, premiešame, prípadne dochutíme soľou a mletým čiernym korením a do šošovice poukladáme opečené klobásy. Privedieme k varu, teplotu znížime, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme asi 40 minút. Potom šošovicu odokryjeme a prípadne ešte necháme vyvariť nadbytočnú tekutinu. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme extra panenským olivovým olejom a podávame.

Ďalšie recepty na výrobu klobás a jedlá s klobásou:
Ako sa preberá rodinná štafeta
Surf & turf – balans medzi proteínmi
S chuťou do toho
Klobáskové entrée
Klobásy, kam sa len pozrieš

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy

2 komentáre/ov "Klobáskovanie"

Pridaj komentár
  1. roše

    10. marca 2015 o 11:38

    sympaticka aktivita 🙂 nadmieru 🙂 verim, ze chutili skvelo… my sme mali tiez zalozenu mensiu rodinnu tradiciu, no akosi sa zmenila kvalita masa, a klobasky sme veru museli vyhodit… zeby novy pokus? 🙂
    a to spojenie…. dhal a klobasky 🙂 fandim 🙂

    Odpovedať

Pridaj komentár