Zoznámte sa, toto je „phin“...

Kávičkujeme

Na dovolenku sme si zobrali aeropress a nášho nového miláčika. (Zoznámte sa, toto je „phin“, je z Vietnamu a robí nám tie najlepšie ľadové kávy.) Vždy po obede, keď deti zaľahli a celý kemp držal „mittagsruhe“, sme povyťahovali naše kávové propriety a kávičkovali. Pravá dovolenková pohoda.

Aby sme boli čo najautentickejší, používame aj pravú vietnamskú kávu. Vyskúšali sme arabicu, aj robustu. Arabica vonia ako horká čokoláda, robusta skôr ako Kahlúa, nevedela by som si vybrať, ktorá je lepšia. Ešte som sa nestretla s tak výrazne voňavými kávami, s kondenzovaným mliekom a kopou ľadu fungujú skôr ako dezert, než káva.

Čo sa mi najviac páči na príprave vietnamskej kávy, je práve jej socializačný a rituálny aspekt. Žiadne bum-bum, zaliať nesku a hotovo. V tomto prípade si musíte urobiť čas a vychutnať si celý proces, chvíľku to trvá. Zavoláte si kamarátku, zalejete phin, máte čas sa porozprávať a medzitým pozorovať, ako káva prekvapkáva. Skrátka, opäť, zábava. S mužom máme každý svoj phin. Čiastočne kvôli tomu, že spraviť kávu pre viacerých ľudí s jedným phinom je časovo náročné, ale hlavne preto, že si phin brávame aj do práce a môžeme si tak ešte užiť trochu dovolenkovej atmosféry aj v bežné dni.

Mimochodom, phin je skvelý tip na originálny darček pre niekoho, kto má rád kávu a rád objavuje nové veci. A o tom, aké sú všetky tieto kávičkárske hračky výborné na zoznamovanie sa so zaujímavými ľuďmi (na cestách) sa dozviete nabudúce.

Vietnamská ľadová káva

  • prekvapkávaná káva (ideálne vietnamská)
  • kondenzované mlieko sladené
  • ľad

Do pohára nalejeme kondenzované mlieko, zalejeme ho kávou a ľadom, množstvá podľa chuti a preferencie a všetko dobre rozmiešame.

Nanuky z vietnamskej ľadovej kávy

  • prekvapkávaná káva (ideálne vietnamská)
  • kondenzované mlieko sladené

Kávu rozmiešame s kondenzovaným mliekom. Čim viac kondenzovaného mlieka dáme, tým budú nanuky jemnejšie a „krémovejšie“ bez veľkých ľadových kryštálov. Zmes nalejeme do formičiek a dáme do mrazničky zatuhnúť. Keď do hotovej (rozmiešanej) zmesi kávy ešte pridáme nerozmiešané kondenzované mlieko, alebo ním vylejeme formičky, dosiahneme mramorovaného efektu nanukov.

6 komentáre/ov "Kávičkujeme"

Pridaj komentár
  1. Jana Birosova

    6. augusta 2015 o 15:15

    Zuzi, to je super! Ja si chodievam po kafe na Nobelovu, ale toto ma presvedcilo, ze phin treba mat doma 🙂

    Odpovedať
  2. Michaela

    11. augusta 2015 o 17:53

    Ja kavu nemusim, ale na tuto by som pozvanie neodmietla:-) napokon, ako na nic z tohto blogu:-)

    Odpovedať
  3. Elena K.

    11. augusta 2015 o 20:51

    Ďalšiu kávová mašinka by mi už asi doma neprešla, ale vyzerá to tak skvele, že možno skúsim s aeropressom. inak po večeroch teraz fičíme na ľadovej „káve“ zo špaldovej kávoviny-v pohári vyšľahám s troškou vody, prípadne aj cukru do peny, doplním ľadom a zalejem ovseným alebo mandľovým nápojom. je to super keď je neodolateľná chuť na icecoffe a nechceme čučať do noci do stropu 😀 vyskúšajte, možno by si aj detúrecne cucli 😉 sakra Zuzka, zas si ma namotala, že si už teraz píšem do nákupného zoznamu kondenzované mlieko 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      11. augusta 2015 o 22:54

      Hehe, sú to všetko prkotiny, ja viem, ale život je hneď zábavnejší a vzrušujúcejší… Ach, všetky tie ľadové kávy a „kávy“, áno, už aj naše deti „kávičkujú“, učia sa pri nás rýchlo.

      Odpovedať

Pridaj komentár