Tak dobre, ako toto kari vyzerá, aj chutí, verte mi.

Kari s hviezdou Michelina

Stále sa to opakuje. Každý rok mám zhruba v rovnakom čase rovnaké chute a nálady. Prejdem si obdobím rýb a darov mora, potom intenzívnym francúzskym obdobím a na konci každej zimy prepadám panike, že som si nestihla užiť všetky tie hrejivé, korenisté a sýte zimné jedlá a dlhé varenie. S kari som mala veľké plány, chcela som vám sem každý mesiac priniesť nejaké nové, ale nakoniec došlo len na vindaloo.

O to väčší úspech ale bravčové vindaloo malo. Recept som mala odložený viac ako rok a keďže máme od zabíjačky aj bravčové mäso, nebolo viac na čo čakať. Ak máte radi ostrokyslé jedlá, vindaloo je pre vás to pravé. Inak, len tak na okraj, fotenia „gulášov“ sa vždy obávam. Nafotiť akékoľvek mäso na šťave tak, aby vyzeralo gustiózne a atraktívne, je celkom fuška. Vindaloo však bolo také dobré a vyžarovalo takú zvláštnu energiu, že sa fotilo takmer samé. A normálne mám pocit, že sa nám na fotkách podarilo zachytiť aj jeho chuť. Iskrivú, žiarivú a hlbokú. Tak dobre, ako toto kari vyzerá, aj chutí, verte mi.

A aby ste si nemysleli, že vám sem dávam len tak hocijaké recepty – čerešnička na záver – podľa tohoto receptu varia vindaloo v londýnskej indickej reštaurácii Gymkhana, ktorá práve čerstvo získala svoju prvú michelinskú hviezdu. Myslím, že s týmto vedomím vám bude ich vindaloo chutiť ešte viac, čo poviete?

Bravčové vindaloo

  • cca 600 g bravčového prerastenejšieho mäsa na dusenie (líčka, krkovička a pod.)
  • olej
  • 3 cibule
  • 250 – 500 ml vývaru
  • 1 lyžička soli
  • sušené čili (nemusí byť)
  • (červená) cibuľa na servírovanie

Marináda:

  • 1 dl octu z bieleho vína
  • 6 – 8 ks celého čierneho korenia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica čerstvého strúhaného ďumbiera
  • 3 strúčiky cesnaku

Kari pasta:

  • 4 tobolky kardamónu
  • 4 klinčeky
  • 1 lyžica koriandrových semienok
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 4 – 8 červených čili papričiek (podľa chuti)
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice sladového octu

Mäso pokrájame na kocky a naložíme do marinády, na ktorú si zmiešame ocot, celé čierne korenie, cukor, strúhaný ďumbier a pretlačený cesnak a necháme v chlade odležať aspoň 4 hodiny.
Ďalej si pripravíme kari pastu. Celé korenia pomelieme alebo podrvíme a rozmixujeme s čili papričkami, kurkumou a octom na hladkú pastu.
V širšom hrnci rozpálime trocha oleja a sprudka na ňom opečieme namarinované mäso (bez marinády, celé čierne korenie vyhodíme). Mäso vyberieme z hrnca a vo výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu do zlatista. Mäso vrátime do hrnca, premiešame a ešte chvíľu opekáme, kým pridáme kari pastu a opekáme ďalších pár minút. Nakoniec prilejeme vývar, pridáme soľ, sušenú čili papričku (ak chceme), znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme, kým nie je mäso úplne mäkké, zhruba 1 a ½ – 2 a ½ hodiny.
Hotové kari ešte prípadne dochutíme podľa potreby a podávame posypané nadrobno posekanou (červenou) cibuľou a s ryžou, korenistými zemiakmi alebo chlebom naan.

Chlieb naan

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky cukru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky prášku do pečica
  • 110 – 130 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • černuška, sezam, mak, posekaný cesnak alebo čerstvé bylinky na posypanie
  • trocha roztopeného masla na podávanie

Zmiešame suché ingrediencie a postupne do nich zamiešavame tekuté, kým nám nevznikne hladké, mäkké cesto. Cesto miesime asi 10 minút, potom ho sformujeme do gule, vložíme do misy, vytretej olejom, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste odpočinúť asi 15 minút.
Rúru si zapneme na horný ohrev (gril) a predhrejeme v nej aj plech, na ktorom budeme naany piecť.
Odpočinuté cesto si rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí a z každej vyvaľkáme tenkú, podlhovastú placku v tvare slzy. Posypeme podľa chuti a posyp valčekom zatlačíme do placiek.
Placky pečieme pod rozpáleným grilom asi minútu z oboch strán, kým sa naany nenafúknu a mierne nezhnednú. Po vybratí z rúry ich potrieme roztopeným maslom a podávame horúce.

Ďalšie recepty na kari:
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou

4 komentáre/ov "Kari s hviezdou Michelina"

Pridaj komentár
  1. Jana Uherová

    17. marca 2015 o 20:37

    Presne to som potrebovala, ďakujem! Minule si ma navnadila na šošovicový dál a hneď som ho urobila, bol výborný a dnes som kúpila krkovičku a listovala v knihe od môjho obľúbeného kuchára Jiřího Štifta Kari není nikdy dost a nenašla som nič čo by bolo presne na dnešnů chuť. Takže už viem jedlo na zajtra fajn. Moc zdravím.

    Odpovedať
    • zuzka

      17. marca 2015 o 23:27

      Mňam, závidím zajtrajší obed. Ďakujem aj ja!

      Odpovedať
  2. alenquita

    14. februára 2017 o 19:17

    Zuzka, ahoj! Dnes sme mali vzácnu návštevu, ktorá je veľmi „mäsová“ a hydinou a rybou sa jej človek nezavďačí. A keďže sme sa pred pár týždňami dostali k domácemu prasiatku, bolo jasné, že budem robiť niečo bravčové. Keďže my veľa mäsa nejeme, recepty takmer žiadne uložené nemám, tak som len naslepo hľadala na internete. Nikde nič, alebo len panenka. Až po troch dňoch mi napadlo – veď Zuzka! Tam treba vždy začať hľadať. A hneď prvý recept vindaloo. Ďalej som ani nečítala, nehľadala. Všetko som mala doma, mohla som začať variť. Zalizovali sme sa až za ušami. Ďakujem 🙂 Bolo to presne ako si opísala – hrejivé a iskrivé… A ten naan!! Cesto bolo dokonalé, nevedela som ho pustiť z rúk a začať vaľkať, bolo pružné, nelepivé a placky perfektné.
    A prepáč tento dlhý komentár, ale toto si ešte neodpustím. Vždy som všade hovorila, že som v chutiach veľmi konzervatívna a ázijskú kuchyňu mám rada zo všetkých najmenej. A zrazu si uvedomujem, že v poslednom čase varím takmer iba tú 😀 A vždy podľa tvojich receptov. Postupne si ma naučila na tieto chute.
    Čo robíš, robíš naozaj skvelo 🙂

    Odpovedať
  3. zuzka

    15. februára 2017 o 09:19

    Alenka, ty si môj najlepší testovač receptov 🙂 Na „nikde nič, alebo len panenka“ som sa schuti zasmiala. Som rada, že vám chutilo, užívajte si!

    Odpovedať

Pridaj komentár