…švagor strelil jeleňa, nechceš...?

Jeleň nielen na sviatočné chvíle

Tak! A je to tu! Blížia sa sviatky… Jedným z pozitív rodičovskej dovolenky je fakt, že vám môže byť celé to komerčné besnenie okolo Vianoc ukradnuté. Nemusíte cestou do práce okukovať nevkusné vianočné bilboardy v meste, nemusíte počúvať otrepané vianočné hity z kabíniek vodičov MHD a nikto sa nesnaží vytrieskať z vás aj posledné euro na vianočných trhoch. A to, že sa moje sporadické návštevy nákupných centier rovnajú vbehnutiu do Freshlandie alebo potravín M&S „na dva nádychy a späť“, platí po celý rok. Stres z Vianoc sa k nám proste nemá šancu dostať. Chvála sociálnej izolácii matiek na „dovolenkách“!

Čím sa však veľmi rada a ochotne nechám v túto dobu zomlieť, je plánovanie sviatočného menu, osláv a jedálnička na dni voľna. Skvelá príležitosť pripraviť a pochutiť si na menej bežných druhoch mäsa, na rybách, daroch mora, porozmýšľať nad netradičnejším spracovaním známych surovín, dať šancu aj časovo-náročnejším receptom, užiť si varenie a hlavne spoločné stolovanie, ktoré sa nemusí obmedzovať len na úchytkom do seba nahádzaných zvyškov jedál po deťoch. Budem vám tu preto do konca roka prinášať rôzne (pre mňa) zaujímavé tipy a recepty, vhodné na sviatočný stôl, či ako pohostenie na večierky pre priateľov a návštevy. Už niekoľko mesiacov si píšem zoznam jedál, ktoré by som v tomto čase na našom jedálničku privítala a som zvedavá, koľko sa mi z nich podarí vyškrtať.

Dnes začnem divinou. Neplánovanou. Tá na zozname nebola. K čerstvej divine nie je ľahké sa dostať, ale keď sa o vás rozkríkne, že ste „foodie“, postupne sa na vás začne okolie stále častejšie obracať s telefonátmi typu: „ … švagor strelil jeleňa, nechceš…?“. (Jasné, že chcem, sem s tým!!!) Tak som prišla ku krásnemu dvojkilovému kusu jelenieho stehna. Určite si z časti spravíme dobrý divinový guláš po Novom roku. Zo zvyšku budú minútky. Z jedného takéhoto kúska sme si cez víkend spravili steak na steakový šalát. Pôvodne bol s hovädzím mäsom, podľa receptu z českej kuchárky Muži sobě, ale aj nášmu jeleňovi to s karibsko-ázijskými chuťami svedčilo. Jedlo podľa môjho gusta. Sviatky-nesviatky. Toto môžem jesť kedykoľvek.

Šalát s jelením steakom, mangom a chrumkavými rezancami

  • 200 – 300 g jelenieho stehna na steak
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 rímsky šalát
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 menšie zrelé mangá
  • 1 červená cibuľa
  • 1 čili paprička
  • 1 strúčik cesnaku
  • menšia hrsť koriandrovej vňate
  • hrsť kešu orieškov naturál
  • šťava z 1 limety
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • hrsť (vietnamskej) mäty
  • hrsť (thajskej) bazalky

Rezance:

  • 250 g hladkej múky
  • 80 ml vody
  • 1 vajce
  • veľká štipka soli
  • 2 dl oleja na vyprážanie

Z múky, vody, soli a vajca si vypracujeme hladké cesto na rezance. Sformujeme ho do gule, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme pol hodinky odpočívať.
Mäso z oboch strán potrieme olejom, posolíme, okoreníme a necháme pri izbovej teplote odležať.
Na dresing si v mažiari rozdrvíme cesnak a kešu oriešky a vymiešame ich so sezamovým olejom, liemtovou šťavou, hnedým cukrom, posekanou čili papričkou a koriandrovou vňaťou.
Očistené mango si pokrájame na menšie kúsky, červenú cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na jemné plátky, jarné cibuľky na jemné kolieska. Rímsky šalát nakrájame na menšie kúsky. Mätové a bazalkové lístky potrháme na menšie kusy.
Cesto na rezance opäť premiesime a buď ručne alebo na strojčeku na cestoviny rozvaľkáme a rozkrájame na hrubé rezance. Vo woku alebo hlbšej panvici si rozohrejeme 2 deci oleja. Rezance doň postupne vkladáme na pár sekúnd, rýchlo obraciame a vyprážame, kým mierne nezhnednú a nenafúknu sa. Vyberáme ich dierovanou naberačkou a necháme na kuchynskom papieri odkvapkať.
Na rozpálenej grilovacej panvici si opečieme mäso, podľa veľkosti a hrúbky cca 4 – 6 minút z každej strany. Potom mäso vyberieme z panvice a necháme zabalené v alobale odpočinúť.
Medzitým si premiešame šalát, cibuľu, jarnú cibuľku a mango s väčšinou dresingu a rozdelíme na taniere.
Odpočinuté mäso nakrájame na plátky a poukladáme ich na šalát. Mäso ešte pokvapkáme zvyškom dresingu a nakoniec taniere dozdobíme chrumkavými rezancami. Podávame ihneď!

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate
Starý rok, nové tradície
Vákuum

4 komentáre/ov "Jeleň nielen na sviatočné chvíle"

Pridaj komentár
  1. augustinka

    14. januára 2014 o 21:30

    divina na azijsky sposob? to by mi urcite chutilo! nastastie patrime k tym stastlivcom ktori maju v rodine a okoli zopar polovnickych zdrojov a tak vzdy mame nieco zaujimave v mraznicke… no musim priznat, ze nakoniec skoncime len pri gulasi alebo pecenom mase. ak sa mi podari v nasom meste zohnat vsetky suroviny, tento salat urcite vyskusam.
    PS1: materska ma veru vyhody, doma si vytvoris atmosferu aku chces. ale u mna to sposobilo aj malu neplechu, pretoze o tom, ze je Silvestra som sa dozvedela az rano na Silvestra 😀 akosi pri babatku nestiham sledovat kalendar. nastastie sme mali peknu panenku a vecerali sme vyborne minutky 🙂 a tvarili sme sa sviatocne aj ked sme sa s manzelom nemohli najest naraz za jednym stolom
    PS2: ked uz sme pri teme materskej dovolenky, ako sa da riesit rozumna strava v casovej tiesni? na to som este neprisla :/ urcite mas nejake tipy

    Odpovedať
    • zuzka

      14. januára 2014 o 23:35

      (K tomu gulášu: skús nabudúce mäso a údenú slaninku podliať červeným vínom, vývarom a rozdusiť s lyžicou medu a 250 g sušených sliviek. Fantastická chuť!)
      Eh, s bábätkom ide akákoľvek strava či nebodaj varenie stranou. Ak je to možné, treba maximálne využívať pohostinnosť a ochotu najbližšej rodiny a nechať si variť u/od nich. Vážne! Inak by som sa nerozpakovala nad suchou stravou, niet čo riešiť, pár mesiacov sa dá vydržať na praženici, leče, tuniakovi z konzervy a cottage cheese, prípadne nejakých slušných donáškach 🙂
      Po čase, keď sa režim ustáli a bábätko dovolí, sa môžeš pomaly vrátiť do kuchyne. Varenie s deťmi a hlavne potom aj varenie pre deti zmení celý koncept varenia a stravovania v domácnosti. Ja som sa síce nikdy v ničom neobmedzovala kvôli dojčeniu, ale určite som nemohla stáť hodiny pri sporáku a piplať sa s dekoráciami. To sa nemôžem ani teraz počas pracovných dní, keď som so synom doma sama a to má už 20 mesiacov. Obedy riešim buď večer pred tým, keď všetko komplet uvarím, alebo si všetko nachystám, nakrájam a pripravím na bleskové dokončenie tesne pred obedom. (Syn mi dovolí variť len vtedy, keď vedľa mňa sedí na linke, to sa veľmi oháňať nožom nemôžem.) Takže varievam najmä polievky, rýchle jedlá z woku, alebo pečiem v rúre pekáč so zeleninou, prípadne aj s mäsom. Zložitejšie jedlá môžem variť len cez víkend, keď syna zabaví manžel, alebo ho šupnem k našim 🙂 Je to veľmi, veľmi ťažké s malými deťmi… A ešte ťažšie varenie nastane, keď deti prechádzajú na tuhú stravu. To sa potom varia samé polievky, zeleninové pyré, dusené mäská. Ja som deti veľmi nešetrila, rýchlo som ich učila na „normálnu“, dospelácku stravu, samozrejme, prispôsobenú ich schopnosti hrýzť, žiadne údeniny, žiadne veľmi slané, ani veľmi sladké, ale jedia všetko, aj kožu z pečeného kuraťa, obhrýzajú kosti, jedia (aj surovú) cibuľu, cesnak a korenisté či mierne štipľavé im ponúkam stále.
      Postupne sama zistíš, čo zvládaš a čo ešte nie. Ja som začínala úplne jednoduchými jedlami ako rascová polievka, špenát s vajcom, granatýr, slepý guláš, cestovinami z obchodu a rôznymi jedlami z detstva, učila som sa ich variť vlastne až vtedy. Pravidelne piecť chlieb, koláče, vyrábať jogurt, cestoviny a pod. som mohla asi až po polroku od pôrodu. Postupne. Pomaly. Zavárať a pracovať v záhrade som zatiaľ vôbec nemohla, dúfam, že tento rok to bude lepšie…
      Netreba sa tým nejako zvlášť trápiť, všetko sa časom vráti do starých koľají. Čas na rozumnú, kvalitnú a pestrú stravu, šport, líniu a relax príde neskôr. Teraz je najdôležitešie bábo. Želám veľa trpezlivosti a rodinnej pohody!
      (A nabudúce kľudne založ tému na fóre, určite by sa aj iné mamičky rady podelili o skúsenosti.)

      Odpovedať
  2. augustinka

    16. januára 2014 o 18:19

    dakujem za rady nad zlato 🙂
    … dnes peciem zemiaky inspirovane tvojim blogom, relaxovala som pri supani a manzel strazil dieta. isto to bude dobrota!
    este raz vdaka za odpoved 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      17. januára 2014 o 00:12

      Niet za čo, som rada, ak môžem pomôcť. Držte sa!

      Odpovedať

Pridaj komentár