Najviac sa hostia tešili malým mrkvičkám, ktoré som vymodelovala z marcipánu.

Jedzte mrkvu

Keď poviete ľuďom, aby vymenovali nejakú zeleninu, drvivej väčšine napadne ako prvá mrkva. Mrkva je alfa a omega aj v slovenskej kuchyni. Varená v slížikovej polievke, dusená s mäsom alebo na sviečkovú. To je asi tak všetko. Dobre, ešte strúhaná mrkva ako univerzálny šalát. Alebo sterilizovaná v čalamáde. Na to, že si toľko ľudí vybaví mrkvu ako zeleninu č. 1, to nie je veľa, že?

A pritom sa dá z mrkvy upiecť aj sladký koláč. Je jednoduchý ako facka a veľmi dobrý. Ak sa pohráte so zdobením, može byť aj efektný. Ja som ho naposledy upiekla švagrinke ako narodeninovú tortu. Myslím, že mala úspech. Najviac sa hostia tešili malým mrkvičkám, ktoré som vymodelovala z marcipánu. Niekedy stačí naozaj málo. Jedzte mrkvu, je zdravá.

Carrot Cake

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 2 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 4 vajcia
  • 1 a 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 2 a 3/4 šálky na jemno strúhanej mrkvy
  • 1 plechovka ananásu, kúsky bez šťavy
  • 3/4 šálky sekaných vlašských orechov
  • 1 šálka kokosovej múčky
  • jemný tvaroh alebo mascarpone
  • práškový cukor
  • citrónová šťava a kôra

Rúru predhrejeme na 180˚C. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom. V jednej miske premiešame sypké suroviny: múku s práškom do pečiva, sódou, soľou a škoricou. Vo veľkej mise vymiešame olej s cukrom a vajcami, potom postupne prisypeme sypké suroviny a nakoniec do cesta zamiešame mrkvu, ananás, orechy a kokos. Vylejeme do formy a dáme piecť na 35 – 50 minút a špajdľou vyskúšame, či je cesto prepečené. Ak ju zapichneme do stredu cesta, vytiahneme a je suchá, je cesto prepečené. Necháme cesto úplne vychladnúť a potrieme ho vrstvou tvarohu/mascarpone, vymiešaného s cukrom a citrónovou šťavou a kôrou podľa chuti.

7 komentáre/ov "Jedzte mrkvu"

Pridaj komentár
  1. alenquita

    9. novembra 2012 o 20:08

    Zuzka, moj snubenec miluje carot cake a buduci tyzden ma narodeniny, ale nestretla som sa este s tym, ze by niekde do neho davali ananas a kokos. Myslis, ze by som to mohla skusit aj bez nich? Alebo naopak- ten ananas tomu dodaval stavnatost a chut a mam ho teda pridat? Dakujem!

    Odpovedať
    • zuzka

      9. novembra 2012 o 20:30

      Alenka, presne, ten ananás je tam kvôli šťavnatosti a príjemnej, vyváženej sladko-kyslej chuti. Aj ananás, aj kokos na prevoňanie a odľahčenie. Bez nich by bol koláč hutný, fádny a jednotvárny, lebo ináč je to len o škorici a orechoch, mrkva nemá žiadnu špecifickú chuť. Ale keď je ananás a kokos problém, treba si vygúgliť nejaký iný recept na carrot cake, kde sa ananás a kokos nedáva. S týmto receptom by som neexperimentovala, neručím za výsledok, predsa len tam ten kokos a ananás tvoria dosť podstatnú časť (1 šálka a 1 plechovka). Nie som zástankyňou nahrádzania a vynechávania surovín v receptoch. Recept je recept, treba si nájsť taký, ktorý vo všetkom vyhovuje. Tak veľa zdaru!

      Odpovedať
      • alenquita

        12. novembra 2012 o 12:52

        Velmi pekne dakujem za odpoved. S ananasom ani kokosom nie je ziadny problem, mame ich radi. Pytala som sa len preto, ze som sa s nimi este v tomto kolaci nestretla 🙂 Kazdopadne vsak dam na Tvoje rady a v piatok ho upeciem- zacinam byt chora, tak snad budem dovtedy ok a budem sem moct hned napisat vysledok 😉

        Odpovedať
        • zuzka

          12. novembra 2012 o 13:36

          Budem veľmi zvedavá, ako tortička dopadne. Podľa mňa bude oslávencovi chutiť. Tento recept sa mi páčil práve kvôli tomu, že je veľmi ovocný a šťavnatý. Veľakrát som bola z carrot cake-kov sklamaná, nechutili mi, boli moc hutné a bez chuti… Tak veľa zdaru a rýchle vyliečenie!

          Odpovedať
          • alenquita

            18. novembra 2012 o 20:54

            Tak sa teda hlasim z misie carot cake 😀 Chutovo je kolacik absolutne uzasny, stavnaty, lahky a jednoducho cely mnam 🙂 Ale ani po hodine a tristvrte v teplovzdusnej rure pri 160 stupnoch nebol celkom prepeceny… Takze odteraz robim z polovicnej davky, netortovity a urcite sa stane nasim castejsie pecenym 😉

            Odpovedať
            • zuzka

              18. apríla 2017 o 20:34

              Alenka, až teraz som si všimla, že bola v recepte chyba! Samozrejme, že sa pri 165°C koláč do hodiny neprepečie! Malo tam byť 180°C, čas musím ešte overiť, ale treba po 35 minútach začať overovať špajdľou. Juj, dúfam, že ľudia trpezlivo dopekali, ako ty 🙂 Piekla som ho teraz k Veľkej noci a veru som sa po 35 minútach zbadala… 😀

              Odpovedať
  2. zuzka

    18. novembra 2012 o 22:57

    Výborne! Mám radosť, že chutilo.

    Odpovedať

Pridaj komentár