Viete si predstaviť, že vám celý sobotňajší obed upečie rúra?

Jedzte ako Francúzi

Kto povedal, že víkendový obed musí byť niečo zdĺhavé, komplikované a … tradičné? Polievka a druhé? Pokiaľ sa máte pol dňa stresovať a s vyplazeným jazykom o 13:20 usadať ku kompletnému menu, tak sa na to radšej vykašlite. Vážne. Nestojí to za to.

Naše najobľúbenejšie rodinné obedy sú aj tak tie najjednoduchšie. (Sviečková-nesviečková, mojim deťom i mužovi sa najviac zavďačím pizzou: „Mami, dobre si tú pizzu upiekla!“, „Pisuuuuu..!“.) Viete si predstaviť, že vám celý sobotňajší obed upečie rúra? Bez otravného čistenia, krájania, státia pri sporáku a kopy riadu? Ak áno, mám pre vás fajn tip. Upečte si cesnak. A rozpečte si syr. Hotovo. Milovníci vyprážaných syrov sem! Robte to ako Francúzi, štýlovo a so šarmom. Ak máte po ruke nejakú dobrú pekáreň a kvalitné čerstvé pečivo, ešte lepšie. Stačí vám už len pripraviť veľkú misu šalátu a máte fantastický neformálny obed, ktorý najlepšie chutí na balkóne, na terase, či na dvore pod holým nebom a je dokonale adaptovateľný na gril. Je najvyšší čas odštartovať sezónu al-fresco.

(Inak, ak vám môžem poradiť, dajte si záležať na dobrom chlebe či pečive, fakt sa to oplatí. Muž sa vyjadril, že najlepšie na celom obede bolo čerstvé pečivo. Súhlasím. Objavila som ďalší skvelý recept v Nigellinej „How to be a domestic goddess“, tak vám ho sem pripájam. Ale ak máte svoj osvedčený recept, zostaňte pokojne pri ňom. Ja len, že čím jednoduchšie jedlo, tým kvalitnejšie ingrediencie musíte použiť. Jaj, a nezabudnite pozvať priateľov, toto si nemôžete nechať pre seba, s takýmito zážitkami sa musíte podeliť s ostatnými. Cca 1 hlavička cesnaku a 100 g syra na osobu. A máte vymyslený program a menu na víkend.)

Cesnak pečený vcelku

  • celé hlavy cesnaku
  • trocha olivového oleja
  • soľ

Rúru si predhrejeme na 170 – 200°C.
Cesnak zväčša očistíme, neošúpané hlavy ale necháme vcelku. Povrch zrežeme, aby sa odhalili jednotlivé strúčiky. Zalejeme troškou oleja, posolíme a vrchy prikryjeme alobalom. Dáme zapiecť na pekáč zhruba na 30 – 45 minút, kým cesnak nezmäkne. Strúčiky takto upečeného cesnaku vytlačíme zo šupiek a natierame na chlieb či pečivo.
(Upečený cesnak je výborný do rôznych nátierok, dipov, sáls, omáčok, polievok, plniek slaných koláčov, dresingov, šalátov a pod.)

Pečený syr s bielou plesňou na povrchu

  • syry typu camembert, brie, livarot a pod. (najlepšie vcelku a v drevenej škatuľke)
  • trocha olivového oleja
  • bylinky, cesnak (ideálne odrezky z predchádzajúceho receptu), korenie na ochutenie

Rúru predhrejeme na 170°- 200°C.
Syr vybalíme z vnútorného obalu a vrátime naspäť do drevenej škatuľky. (Ak nemáme pôvodný drevený obal, syr vložíme do ohňuvzdornej misy, panvičky alebo pekáča.) Povrch nakrojíme alebo popicháme. Do zárezov vložíme kúsky cesnaku, byliniek, korenie, pokvapkáme trochou oleja a dáme zapiecť na pár minút, kým sa stred neroztopí. Podávame ihneď.

Chlebové placky s černuškou

  • 500 g (chlebovej) múky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vody
  • 1 lyžička jogurtu
  • semienka černušky (čiernej/gréckej rasce, black onion seeds, nigella seeds)

Múku zmiešame so soľou a sušeným droždím. Do odmernej nádoby dáme jogurt, olej a doplníme teplou vodou na celkových 350 ml. Zalejeme nimi suché ingrediencie a vymiesime pružné, mäkké cesto. Miesime ručne alebo v robote zhruba 10 minút, kým sa cesto neprestane lepiť. Potrieme ho olejom a vložíme do naolejovanej misy. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba hodinu. Potom cesto premiesime, rozdelíme na 6 častí a z každej vytvarujeme placku. Rozložíme ich na pečiace plechy a necháme ešte podkysnúť min. 20 minút.
Rúru si predhrejeme na 220°C.
Nakysnuté placky mierne narežeme, potrieme zmesou rozšľahaného vajca, jogurtu a vody a posypeme černuškou. Dáme zapiecť na cca 15 minút, kým sa placky neprepečú a nezozlatnú.

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou

6 komentáre/ov "Jedzte ako Francúzi"

Pridaj komentár
  1. Jana

    3. apríla 2014 o 09:19

    Hmm tak tohle jsem neměla takhle po ránu vidět..teď mám zase hlad. Určitě o víkendu vyzkoušíme

    Odpovedať
    • zuzka

      3. apríla 2014 o 09:36

      Áno, áno, robím vám to naschvál… musí to byť priamy zásah, inak by to nikto nevyskúšal, hehe… Užite si víkend!

      Odpovedať
  2. martina

    5. apríla 2014 o 19:53

    Labne je v chladnicke,chleba bude zajtra 🙂 pekny vikend

    Odpovedať
    • zuzka

      6. apríla 2014 o 22:36

      Aj my sme dnes mali! Pol na pol čistý a s medvedím cesnakom.

      Odpovedať
  3. martina

    10. apríla 2014 o 10:23

    Tak nakoniec som sa k chlebu dostala az vcera. Aj to kysol v chladnicke 3 h a na linke hodinu kym som mala cas. Cast muky som nahradila celozrn raznou ,nechala som ho piect do zlatohneda a bola som nadsena vysledkom.pripomina mi to kayserky.nabuduce vyskusam potriet cesnakom a posypat morskou solou. Mam Len jednu kucharku od Nigelly a vobec sa mi nepaci ale som si povedala ze ked je to na tanieri, Tak to musi byt dobre 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      14. apríla 2014 o 16:52

      Som rada, že sa podaril a chutil. Super!

      Odpovedať

Pridaj komentár