Videli ste už nové TV série Nigela Slatera Simple Suppers? To je taká krása. To je taký pôžitok sledovať. Mám ich ponahrávané a pozerám postupne, diel po dieli, šetrím si ich na večery, keď stíchne celý dom a nikto ma neruší. Nielenže je to fantasticky nakrútené, s krásnou kamerou, svetlom a interiérom, ale hlavne mi Nigel Slater hovorí z duše.

Nigel je kuchár amatér, ale úžasne vie o jedle rozprávať. Všetkému rozumiem, všetko cítim rovnako, viem presne, čo myslí, keď povie, ako nezávidí ľuďom domy, autá, jachty, ale veľké záhrady, kde by si mohol vypestovať všetko, čo potrebuje. Ako sa otrocky nedrží receptov, lebo nevarí pre autora receptov, ale pre seba, ako sa mu neťaží tráviť v kuchyni viac času, ako je nutné a že sú aj dni, keď sa mu variť nechce. Páči sa mi, ako rozmýšľa o jedle, aké veci mu chutia. Varí veľmi podobne ako ja. Vidím sa v ňom.

Tieto fašírky nie sú podľa jeho receptu, ale sú presne v duchu jeho varenia. Jednoduché chute, silný účinok. Ak vám budú niečo pripomínať, nemýlite sa. Áno, sú to chute našich Vianoc – vyprážanej ryby a zemiakového šalátu. Ale v britskom prevedení.

Rybacie fašírky s domácou tatárskou omáčkou

  • 450g ryby s bielym mäsom
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mlieko
  • soľ, čierne korenie
  • 350g zemiakov
  • 1 šalotka
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • 1 lyžica pažítky
  • múka
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • olej

Tatárska omáčka:

  • 125 ml majonézy
  • 1 lyžica kapár
  • 1 lyžička (sterilizovaného) chrenu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 malá šalotka
  • 1 lyžička petržlenovej vňate

Na tatársku omáčku zmiešame majonézu s posekanými kaparami, chrenom, horčicou, nadrobno posekanou šalotkou a petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a čiernym korením a odložíme do chladu odstáť. Rybu s cesnakom a bobkovým listom zalejeme mliekom, posolíme, okoreníme a varíme na miernej teplote asi 10 minút, kým sa ryba neuvarí. Stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzitým si dáme variť aj zemiaky. Na panvici na troche oleja opražíme šalotku do sklovita. Z uvareného rybacieho mäsa odstránime kosti a kožu a rozdrobíme na väčšie kúsky. K rybe pridáme vypraženú šalotku, roztlačené varené zemiaky, jednu lyžicu pripravenej tatárskej omáčky, citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať a pažítku, soľ a čierne korenie. Jemne premiešame rukou a tvoríme veľké fašírky, zhruba 2,5 cm vysoké. Obalíme ich v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke a vyprážame na oleji pár minút z každej strany, kým nezozlatnú.