Páči sa mi, ako rozmýšľa o jedle, aké veci mu chutia.

Jednoducho chutné

Videli ste už nové TV série Nigela Slatera Simple Suppers? To je taká krása. To je taký pôžitok sledovať. Mám ich ponahrávané a pozerám postupne, diel po dieli, šetrím si ich na večery, keď stíchne celý dom a nikto ma neruší. Nielenže je to fantasticky nakrútené, s krásnou kamerou, svetlom a interiérom, ale hlavne mi Nigel Slater hovorí z duše.

Nigel je kuchár amatér, ale úžasne vie o jedle rozprávať. Všetkému rozumiem, všetko cítim rovnako, viem presne, čo myslí, keď povie, ako nezávidí ľuďom domy, autá, jachty, ale veľké záhrady, kde by si mohol vypestovať všetko, čo potrebuje. Ako sa otrocky nedrží receptov, lebo nevarí pre autora receptov, ale pre seba, ako sa mu neťaží tráviť v kuchyni viac času, ako je nutné a že sú aj dni, keď sa mu variť nechce. Páči sa mi, ako rozmýšľa o jedle, aké veci mu chutia. Varí veľmi podobne ako ja. Vidím sa v ňom.

Tieto fašírky nie sú podľa jeho receptu, ale sú presne v duchu jeho varenia. Jednoduché chute, silný účinok. Ak vám budú niečo pripomínať, nemýlite sa. Áno, sú to chute našich Vianoc – vyprážanej ryby a zemiakového šalátu. Ale v britskom prevedení.

Rybacie fašírky s domácou tatárskou omáčkou

  • 450g ryby s bielym mäsom
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mlieko
  • soľ, čierne korenie
  • 350g zemiakov
  • 1 šalotka
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • 1 lyžica pažítky
  • múka
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • olej

Tatárska omáčka:

  • 125 ml majonézy
  • 1 lyžica kapár
  • 1 lyžička (sterilizovaného) chrenu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 malá šalotka
  • 1 lyžička petržlenovej vňate

Na tatársku omáčku zmiešame majonézu s posekanými kaparami, chrenom, horčicou, nadrobno posekanou šalotkou a petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a čiernym korením a odložíme do chladu odstáť. Rybu s cesnakom a bobkovým listom zalejeme mliekom, posolíme, okoreníme a varíme na miernej teplote asi 10 minút, kým sa ryba neuvarí. Stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzitým si dáme variť aj zemiaky. Na panvici na troche oleja opražíme šalotku do sklovita. Z uvareného rybacieho mäsa odstránime kosti a kožu a rozdrobíme na väčšie kúsky. K rybe pridáme vypraženú šalotku, roztlačené varené zemiaky, jednu lyžicu pripravenej tatárskej omáčky, citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať a pažítku, soľ a čierne korenie. Jemne premiešame rukou a tvoríme veľké fašírky, zhruba 2,5 cm vysoké. Obalíme ich v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke a vyprážame na oleji pár minút z každej strany, kým nezozlatnú.

7 komentáre/ov "Jednoducho chutné"

Pridaj komentár
  1. eff

    15. marca 2011 o 13:29

    tak toto musim bez debaty cez vikend vyskusat.. tesim sa na to. a dufam, ze si to vychutnam na terase, ak bude pocasie ako dnes!!!

    Odpovedať
  2. admin

    15. marca 2011 o 13:49

    Hej, hej, vonku chutí oveľa viac…

    Odpovedať
  3. Pingback: Štedro a veselo | Natanieri.sk

  4. dusicka

    27. februára 2014 o 14:27

    ano, ano, on je super, vari aj rozprava krasne a jednoducho. Ja som sa v UK namotala na velmi vela kucharskych „celebrit“, napriklad taky Paul Holywood ked miesi cesto vo svojich Puds & Pies, tak z jeho ruk nemozem spustit oci, alebo napriklad taky kucharsky samouk velmi hladny frenchman Raymond Blanc s krasnou anglictinou s francuzskym prizvukom. Alebo kazdu sobotu na BBC chodieva Kuko pre dospelych – Saturday Kitchen a pre toho, komu sa mali, tak v nedelu davaju Saturday Kitchen Best Bites, obe so sympatickym, vtipnym a sikovnym James Martinom. Vobec mi neprekazalo travit sobotne rana pred telkou 🙂 Jamieho, Nigellu alebo Hugha ani netreba spominat. a este by som pridala dve mlade sympaticke slecny Lorraine Pascal a jej Fast, Fresh and Easy Food a Rachel Khoo s jej malou francuzskou kuchynkou. Pravdepodobne ich uz vsetkych poznate, ale nedalo mi nezaspominat si na krasne uprsane anglicke vikendy stravene pred televizorom.

    Odpovedať
    • zuzka

      27. februára 2014 o 14:45

      Ach! Toho Paula úplne vidím…! Poznám a zbožňujem všetkých a teraz práve chodí na Paprike ráno o 9:30 nový Raymond Blanc, pod prekladom počuť tú jeho francúzsku angličtinu, nádhera, asi podľa neho niečo v blízkej budúcnosti uvarím… Ďakujem za krásny komentár!

      Odpovedať
  5. dusicka

    27. februára 2014 o 15:16

    a ja dakujem za krasny blog 🙂
    ak mozem odporucat, ja mam od Raymonda osvedceny recept na najlepsi anglicky crumble, aky som kedy jedla. Posypku robi zvlast, cim sa vyhne zvlhnutej zlepenine a do kompotu robi karamel, co je uplne uzasna vecicka. Ja este do posypky pridavam ovsene vlocky, ale nemusia byt, to je len moja osobna preferencia. krasny, vonavy, jednoduchy dezert na koniec leta/ zaciatok jesene. nech sa paci:
    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/778642/apple-and-blackberry-crumble

    inak Paprika je fajn, skoda len, ze sa neda vypnut ten dabing 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      27. februára 2014 o 15:23

      Dobrý tip, ďakujem, určite vyskúšam!
      Tie CZ-SK-HU programy a dabing na Paprike sú na facku, ale vďakabohu aspoň za ten zvyšok, inak by to tu bola už úplne čierna diera 😀

      Odpovedať

Pridaj komentár