Tak, ako sa vraví, že Goa je Indiou pre začiatočníkov, je toto kari indickou kuchyňou pre začiatočníkov. Asi prvý raz som jedla indické jedlo, ktoré vôbec neštípe, ale zachováva si svoju správnu aromatiku, akú od „indie“ očakávam. Mala som chuť na kari a na rybu, hľadala som niečo špeciálne, nové, rýchle, niečo, čo by zjedla aj dcéra. Náhodou som natrafila na recept Atula Kochhara, obdivovaného londýnskeho michelinovského šéfkuchára, pasovaného za kráľa korenia a jeho zaujímavý recept z Pokra v kuchyni.

Málo základných ingrediencií (zrejme ako dôsledok rozdaných kariet v Pokri) mi tiež nahralo do karát, všetko potrebné som mala doma. Stačilo sa postaviť za sporák a začať čarovať. Pri varení „indie“ sa vždy cítim ako šamanka. Odsýpam z množstva fľaštičiek s voňavým korením, opekám ho na suchej panvici, drvím v mažiari, preosievam cez jemné sitko… a potom sekám, krájam, miešam a ochutnávam z bublajúcej panvice… Tentoraz som si dala záležať a dodržiavala presné časy a postupy prípravy, aby som si maximálne vychutnala Atulov recept. Stálo to za to. Pochutili sme si kráľovsky. Za málo peňazí a práce, veľa muziky. Indickej.

Goanské kari s rybou

  • filety z ryby s bielym alebo mastnejším mäsom
  • ¼ lyžičky mletej kurkumy
  • ½ lyžičky garam masaly
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • soľ
  • maslo
  • ½ tyčinky škorice
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 2 klinčeky
  • 2 tobolky kardamónu
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • rastlinný olej
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 4 – 6 poľných húb (napr. šampiňónov)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • červená cibuľa
  • ryža basmati

Osušené filety ryby posolíme a vyváľame v zmesi mletej kurkumy, garam masaly a rímskej rasce. Necháme marinovať cca 10 minút.
Zmes celých korenín – škorice, rímskej rasce, klinčekov, kardamónu a čierneho korenia krátko opečieme na suchej panvici, kým nezačne voňať a pomelieme, alebo rozdrvíme v mažiari.
Na panvici rozohrejeme malé množstvo oleja, pridáme cibuľu, pokrájanú na tenké plátky, posolíme a restujeme asi 4 minúty, kým nezmäkne a nezvláčnie. Potom pridáme na tenké plátky pokrájaný cesnak, pripravenú rozdrvenú zmes korenia a bobkové listy a restujeme ďalších 5 minút. Pridáme na plátky pokrájané huby a restujeme 3 minúty. Nakoniec prilejeme kokosové mlieko, privedieme k varu a na miernej teplote necháme pobublávať asi 8 minút. Dochutíme soľou, ak treba a udržiavame teplé.
Filety ryby buď opečieme na masle na panvici, alebo upečieme v rúre s kúskami masla z každej strany pár minút, kým sa ryba neprepečie, ale nevysuší.
Kari podávame s parenou ryžou basmati, rybou a na jemno pokrájanou červenou cibuľou.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari