Na cukromeri sladkých 19, na teplomeri 20, vo vzduchu milión lienok...

Hrozno, mušt a želé

Počasie na krátke rukávy je ideálne na oberačku. Nezjedla som ani jednu bobuľu, lebo som sa tešila na mušt. Celý rok sa naň teším. Na cukromeri sladkých 19, na teplomeri 20, vo vzduchu milión lienok… Zvykneme si vždy nabrať muštu na celý týždeň, tentoraz som ho brala domov v trochu tuhšom skupenstve…

Okrem toho sme zbierali a sušili orechy, každoročný niekoľkotýždňový kolotoč zbierania, triedenia a sušenia a následne ďalšie týždne hrabania lístia a čistenia odkvapových rúr. Piekli sme si čili papričky, pstruhov, domáce kura, makové štrúdle s červeným hroznom, tvarohové štrúdle a muž sa vybral na šípky a uvaril šípkový džem. Ten mal u nás premiéru. A ešte sme večer mohli sedieť vonku v altáne. Krásny čas!

Želé z červeného hroznového muštu

  • 1 l čerstvého muštu
  • 2 balenia želatíny
  • šťava z ½ citróna
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 2 klinčeky

Podľa návodu na použitie želatíny si odlejeme do hrnca menšie množstvo muštu, ochutíme ho citrónovou šťavou, škoricou a klinčekmi a zohrejeme. Pozor, nevaríme! V horúcom ochutenom mušte rozmiešame želatínu a necháme ju úplne rozpustiť. Potom obsah hrnca cez husté sitko prilejeme do zvyšku muštu, premiešame a rozlejeme do formičiek, misiek, alebo veľkej misy. Necháme vychladnúť, zakryjeme a dáme stuhnúť do chladničky cez noc. Na druhý deň želé vyklopíme z formičiek (želé uvoľníme po okraji a na chvíľu formičky ponoríme do teplej vody) priamo na servírovacie tanieriky, alebo vyklopíme, pokrájame na kocky, či menšie kúsky a navrstvíme do pohárov.
Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou, osladenou podľa chuti.
P.S: Ak chceme mať želé číre, necháme mušt odstáť, usadiť a použijeme len vrchnú, číru časť.

Pridaj komentár