Líčka sú, podobne ako močing či krk, vhodné na dlhé, pomalé dusenie.

Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš

Môj muž je dokonalý „lovec“. Ako sýkorka zháňa do rodinného hniezda samé dobroty. Raz príde domov s kabelou plnou domácich klobások, sušenej krkovičky, inokedy s domácim medom či na Vianoce s čerstvým panettone. Zháňaním dobrých a kvalitných surovín trávime veľa času a už sa v tejto oblasti perfektne vypracoval. Pohotovo zareaguje na každú zaujímavú ponuku. Minule sa po telefonickej porade s iným domácim „lovcom“ dostal k hovädzím líčkam. Keďže je fanúšikom Zdeňka Pohlreicha, ktorý líčka v našich končinách náležite spropagoval, chytil sa na ne aj on. Nastal čas sa s líčkami zoznámiť osobne aj v kuchyni.

S dvojkilovým balením českých líčok z mladého býčka som stála pred najzaujímavejšou úlohou, čo s nimi. Líčka sú, podobne ako močing či krk, vhodné na dlhé, pomalé dusenie. Na guláši nie je nič zlé a z líčok je fenomenálny, ale, predsa len, je to len guláš. Po preštudovaní rôznych receptov teda prišla iná úloha – pre foodblogera a foodstylistu najťažšia – ako zatraktívniť „guláš“. Na prvý raz som sa rozhodla pre chuťovo štandardnejší recept a vylepšila ho prílohami – ochuteným maslom na spôsob „gentleman´s relish“ a chrumkavým šalátom zo šalotky, reďkovky a klíčkov. S jemnou zemiakovou kašou sa mi tak podarilo vytvoriť zaujímavú zmes chutí a textúr, ktorá urobila z jednotvárneho guláša sviatočné veľkonočné jedlo.

Hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom

  • 4 hovädzie líčka
  • 2 lyžice oleja
  • hladká múka na zapraženie
  • 4 stonky zeleru
  • 2 póry
  • 4 mrkvy
  • ½ litra červeného vína
  • 2 litre hovädzieho vývaru
  • 125 g masla
  • 1 konzerva ančovičiek
  • ½ lyžičky štipľavej mletej papriky
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • citrónová šťava
  • 1 lyžica worcesterovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie šalotky
  • 4 reďkovky
  • čerstvé klíčky
  • citrónová šťava

Hovädzie líčka nakrájame na väčšie kúsky, poprášime hladkou múkou a po dávkach sprudka opečieme vo veľkom hrnci na oleji, kým sa nezatiahnu. Potom ich vyberieme a v hrnci orestujeme na drobno pokrájanú zeleninu asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme vínom a z dna hrnca zoškriabeme všetko prichytené. Zalejeme horúcim vývarom, privedieme k varu a do hrnca vrátime opražené mäso. Znížime teplotu a pomaly dusíme 2 až 3 hodiny, kým líčka úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.
Na ochutené maslo si rozmixujeme zmäknuté maslo, ančovičky, cesnak a ostatné koreniny a dochutíme citrónovou šťavou. Zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z nej valček a necháme stuhnuť v chladničke.
Šalotku si pokrájame na jemné kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a spolu s klíčkami pridáme k šalotke a premiešame.
Hovädzie líčka podávame s plátkom ochuteného ančovičkového masla, porciou šalátu a jemnou zemiakovou kašou alebo chlebom či pečivom.

Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate

2 komentáre/ov "Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš"

Pridaj komentár
  1. Kinga blogger

    15. apríla 2012 o 15:43

    To musela byť dobrota. Dnes sme mali aj my hovädzie líčka a fakt ich nákup nie je práve najjednoduchší. Naposledy som mala možnosť kúpiť si 3 kg, ale bolo to na objednávku a priamo od mäsiara.

    Odpovedať
  2. admin

    15. apríla 2012 o 22:05

    Kinguš, tak to ti závidím takého mäsiara, ktorý s podobnými objednávkami nemá problém. Ja takého stále hľadám…

    Odpovedať

Pridaj komentár