„Odporúčam čerstvo nakopané nové zemiaky s rozmarínom!“

Flammkuchen – elegán z nemecko-francúzskeho pohraničia

Čakali sme cez víkend hostí. Čím ponúknuť návštevu, keď sa vám nechce vyvárať, ale nechcete ju odbiť večerou na studeno? Niečo na terasu k vínu? Upečte flammkuchen. Veľmi populárne jedlo v nemecky hovoriacich krajinách, obdoba bielej pizze, vídala som ho na jedálnych lístkoch od Viedne až po Berlín všade. V Alsasku známe ako tarte flambée, tradične s čerstvým syrom alebo crème fraîche, cibuľou a slaninkou. No, nepripomína vám to naše osúchy, podpecníky či maďarský kemencelepény?

Že mi to nenapadlo už skôr. Také vďačné občerstvenie. Cesto môžete mať s droždím ako na pizzu, na focacciu alebo len obyčajné – múka, voda, olej, soľ. Len musí byť bezpodmienečne tenučké. Žiaden kysnutý koláč! Skôr suché kôrky, ktoré potom treba hojne zalievať vínom, chápeme sa… Pečte origoš v peci na drevo, ak máte možnosť. Mne sa nechcelo trčať v kuchyni pri rúre, tak som piekla na dvore v elektrickej panvici (v remoske), ale v rúre či na grile sa flammkuchen upečie lepšie a rýchlejšie.

Najväčšia zábava pri pečení flammkuchen je výber obloženia. Základ je biely (čerstvý syr, kyslá smotana, biely jogurt), ale inak máte voľnú ruku. (Odporúčam čerstvo nakopané nové zemiaky s rozmarínom!) Dokonca aj na sladko s ovocím, cukrom a škoricou sa dá, alebo kyslé ovocie s nejakým tučnejším syrom, napr. ríbezle s brie. Len, preboha, striedmo, žiadne centimetrové pokrytie „co dům dal“. Veľmi tenučké plátky, decentné chute, bylinky, syr, korenie, soľ. Aj keď je flammkuchen ľudové, rustikálne jedlo, ostáva veľmi elegantné a vkusné. Počujete predsa tú francúzštinu – tarte flambée… Très chic!

Flammkuchen / Tarte flambée

Cesto:

  • 1 kg hladkej (chlebovej) múky
  • 500 ml vlažnej vody
  • 8 lyžíc oleja
  • 2 lyžičky soli
  • biely základ (čerstvý biely syr alebo crème fraîche, kyslá smotana, biely jogurt, žervé, labneh…)
  • cibuľa, jarná cibuľka
  • údeniny (slanina, sušená šunka…)
  • suchšia zelenina na tenučké plátky (cvikla, zemiaky, sušené paradajky, cukina, huby…)
  • syr (gruyère, munster, kozí syr, brie…)
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

S veľkým časovým predstihom si vymiesime z múky, oleja, vody a soli homogénne cesto, zabalíme ho do fólie a necháme na teplom mieste odležať aspoň niekoľko hodín, kým úplne nezvláčnie.
Rúru predhrejeme na maximum (aspoň 250°C).
Z odležaného, elastického cesta si na pečiacom papieri vyvaľkáme alebo vytvarujeme čo najtenšie pláty, potrieme ich bielym základom, poukladáme krúžkami cibule, plátkami slaniny, posypeme bylinkami, soľou a mletým korením. Prenesieme na plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry na cca 15 minút, kým sa flammkuchen neprepečie.
Podávame ihneď alebo izbovej teploty, nakrájané na veľké kusy.

5 komentáre/ov "Flammkuchen – elegán z nemecko-francúzskeho pohraničia"

Pridaj komentár
  1. Elena K.

    27. júna 2016 o 09:27

    Mnam, toto by sme mohli skúsiť 🙂

    Odpovedať
  2. Michal

    28. augusta 2016 o 13:02

    určite to skúsim a dám potom vedieť ako to dopadlo . dúfam bude doma chutiť

    Odpovedať
  3. KarolK

    7. februára 2017 o 14:58

    mne to velmi chutilo a nielen mne super dakujem za recept

    Odpovedať
    • zuzka

      7. februára 2017 o 19:06

      Ó, to ma teší, ďakujem za komentár!

      Odpovedať

Pridaj komentár