„ Ja mám, napríklad, rada horké drinky, takže ak sa vám zunujú bublinky...“

Finále 2016

Ďalší rok je za nami. Napriek tomu, že sa snažím „brzdiť“ a nenechať sa zomlieť predvianočným zhonom, posledné 4 mesiace mi dali tak zabrať, že som si nejaký predvianočný stres ani nevšimla. Skôr než vysnená vidina konca (toho všetkého) ma ovládla akási letargia. Vianočná párty za nami, aj všetky akcie a povinnosti spojené s koncom roka, stromček stojí a ja už len tak malátne vchádzam do cieľovej rovinky a rozmýšľam, či je to teda naozaj už všetko a či som v tom blázinci na nič nezabudla.

Ale boli aj svetlejšie chvíľky, kedy som si dokázala živo predstaviť pár dní voľna a atmosféru sviatkov a poctivo som si zapisovala jedlá, ktoré mi práve prišli na chuť a ktoré by som rada uvarila. Trochu som aj kalkulovala s ingredienciami a zvyškami z tradičných vianočných jedál, aby som nemusela veľa nakupovať a využila čo najviac základné a trvanlivé suroviny zo špajze. Z českých jedál sa chystám na hubového kuba a kulajdu. Zo zvyškov zo štedrovečerného lososa sa teším na kedgeree. Určite budú vafle, ktoré deckám sľubujem už od septembra. A vianočná torta bude tento rok asi nejaká bábovka, lebo najnovšie testujem novú keramickú formu a receptov je neúrekom…

Aj menu na tohtoročnú vianočnú párty som vyberala tak, aby som toho nemala veľa a vedela si všetko dostatočne vopred pripraviť. Stavila som na môj už osvedčený guláš so sušeným ovocím, ktorý varím už tri roky a recept vám sem musím dať, lebo bez neho by som to nebola úplne ja. Robím ho z diviny alebo z hovädziny a okrem sušeného ovocia mu veľmi svedčí aj čerstvé trpké ovocie (trnky, brusnice, višne), pričom je to jediný guláš, ku ktorému podávam aj knedľu. Možno si poviete, že knedľa je príliš prácna a nepraktická vec na párty (a aj všeobecne), ale nenechajte sa mýliť. Ja by som si momentálne nekomplikovala život zbytočne. Túto efektnú hrnčekovú knedľu zvládne aj začiatočník, je za 10 minút pripravená a potom sa už len pol hodinku parí v hrnci, čo znamená, že pred jej servírovaním máte čas hodiť sa do gala a upraviť. Guláš sa dá navyše pripraviť vo veľkom množstve a zvyšky zamraziť, takže ak budete mať predsa len s varením cez sviatky krízu, stačí ho len vybrať z mrazničky a môžete sa ďalej venovať skladaniu puzzle, pleteniu, háčkovaniu, či vymaľovávaniu antistresových obrázkov.

A čo budete tieto sviatky piť? Ja mám, napríklad, rada horké drinky, takže ak sa vám zunujú bublinky, mám pre vás dva tipy na vianočné popíjanie, ale, myslím, že sa nemusíme striktne držať sezóny. Dá sa s nimi v ruke plynule prejsť k aprés ski a rozpáleným horským krbom, cez wellnessy a jarné záhradkárske práce až na horúce letné pláže či jesenné opekačky a veriť, že v roku 2017 budeme mať horké len to negroni v pohári. Šťastné a veselé a ešte lepší rok 2017 želám nám všetkým!

Guláš so sušeným ovocím

  • 3 – 4 lyžice oleja alebo masti
  • 2 veľké cibule
  • 250 g údenej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek tymianu
  • 3 – 4 bobkové listy
  • 1,5 kg hovädzieho alebo divinového mäsa na guláš
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lyžica medu
  • (hovädzí) vývar z kostí
  • 500 g sušených sliviek a brusníc (alebo aj čerstvého trpkejšieho ovocia)
  • soľ, čierne korenie

Rúru si predhrejeme na 130°C.
Mäso nakrájame na väčšie kúsky. Slaninu a cibuľu na menšie. Cesnak najemno.
V hrnci s hrubším dnom a pokrievkou na oleji pomaly orestujeme cibuľu.
Na panvici si na troške oleja vyškvaríme slaninu. Vyberieme ju dierkovanou naberačkou a preložíme do hrnca k cibuli. Pridáme k nej aj cesnak, tymian a bobkové listy.
Na panvici s vyškvarenou masťou zo slaniny opečieme po dávkach mäso, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Opečené mäso preložíme do hrnca s orestovanou cibuľou, slaninou, cesnakom a bylinkami.
Do panvice, na ktorej sme opekali mäso, vlejeme víno, necháme alkohol odpariť a vareškou uvoľníme všetky prichytené zvyšky z opekania mäsa. Obsah panvice prelejeme do hrnca s mäsom, pridáme med a podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso celé ponorené. Privedieme k varu, znížime intenzitu varu na minimum, ochutnáme a dosolíme a okoreníme čerstvým mletým čiernym korením podľa chuti. Pridáme sušené ovocie, premiešame, privedieme k varu, prikryjeme a dáme pomaly dusiť do rúry na 2 – 2, 5 hodiny do mäkka. (Ak varíme s čerstvým ovocím, pridáme ho (vykôstkované) až keď je mäso mäkké, na poslednú pol hodinu, aby stihlo ovocie zmäknúť a rozvariť sa.)
Guláš podávame ihneď s knedľou a listovým šalátom. Zvyšky guláša zamrazíme na max. 6 mesiacov.

Hrnčeková knedľa

  • 2 – 3 ks bieleho pečiva
  • 2 vajcia
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • ½ prášku do pečiva
  • soľ
  • petržlenová vňať (alebo pažitka)
  • maslo na vytretie hrnčekov (formičiek)

Pečivo nakrájame na menšie kocky.
Hrnčeky vytrieme maslom. (Čím sú hrnčeky širšie, tým sú plátky knedle väčšie.)
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky s mliekom zmiešame a spracujeme s múkou, s práškom do pečiva, veľkou štipkou soli a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou na redšie cesto. Zapravíme doň pokrájané pečivo a nakoniec opatrne aj sneh z bielkov.
Do vysokého hrca s pokrievkou dáme variť trochu vody. Voda musí siahať maximálne do polovice hrnčekov, ktoré do nej vložíme, aby sa hnedľa nenamočila.
Zmes cesta plníme do vytretých hrnčekov (nie úplne po okraj) a hrnčeky vložíme do hrnca s pomaly vriacou vodou. Priklopíme pokrievkou a znížime teplotu (voda nesmie veľmi bublať, aby nešpliechala do hrnčekov s knedľou. Paríme 30 minút (môžeme vyskúšať test so suchou špajdľou).
Hrnčeky opatrne vyberieme z vriacej vody, nožom obkrojíme knedľu po obvode a knedľové valčeky vyklopíme. Krájame ideálne niťou.
Spotrebujeme ihneď alebo odložíme na neskoršie použitie. (Nepokrájaná knedľa vydrží v papieri alebo utierke zabalená v chladničke v dobrom stave aj niekoľko dní. Pokrájame a zohrejeme ju klasicky nad parou.)

Negroni

  • 2 cl ginu
  • 4 cl červeného vermútu
  • 4 cl campari
  • strek sódy a/alebo citrónovej šťavy
  • plátky pomaranča alebo pomarančovej kôry
  • ľad

V šejkri s ľadom premiešame gin s vermútom a campari. Precedíme do pohárov s ľadom, zastrekneme sódou a/alebo citrónovou šťavou a ozdobíme plátkom pomaranča alebo pomarančovej kôry a premiešame slamkou alebo miešadlom.

Salty dog

  • soľ
  • 4 cl vodky
  • 8 cl grepovej šťavy
  • vetvička rozmarínu alebo tymianu
  • ľad

Okraj pohára navlhčíme a otlačíme v soli, aby nám vznikla soľná krusta.
Do pohára opatrne vložíme ľad, vetvičku rozmarínu alebo tymianu, pridáme vodku a dolejeme grepovou šťavou. Opatrne premiešame slamkou alebo miešadlom.

Ďalšie recepty na jedlá gulášového typu:

Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II – jelenie čili
Guláš v novom šate – voňavé dusené jelenie mäso na ázijský spôsob
Hovädzie líčka alebo ako zatraktívniť guláš – hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom
Zázraky z jedného hrnca – Irish stew – dusená jahňacina s krúpami, mrkvou a zemiakmi
Ossobuco po mojom – ossobuco – dusené teľacie lýtko so špikovou kosťou

2 komentáre/ov "Finále 2016"

Pridaj komentár
  1. alenquita

    29. decembra 2016 o 09:50

    Nádherne pripravená misa! Žiadne geometricky presne naskladané kolieska salámy… Ešte som to takto nikdy nevidela pripravené, hneď som si to uložila 🙂
    Krásny a úspešný nový rok vám prajem 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      29. decembra 2016 o 10:50

      Ó, Alenka, ďakujem veľmi pekne za uznanie, si zlatá. Aj vám len ten najlepší rok 2017 želáme, majte sa krásne!

      Odpovedať

Pridaj komentár